Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022 ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Τώρα ήρθε η ώρα των εργαζομένων να δείξουν τη δύναμή τους

«Δεν θα ξεπαγιάσουμε όλο τον χειμώνα, καμιά αναμονή, όλοι στον αγώνα» διαδηλώνουν και στη Δυτική Μακεδονία

Από το συλλαλητήριο στην Πάτρα
Από το συλλαλητήριο στην Πάτρα
Αποφασιστικό, δυναμικό μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης ώστε να «νεκρώσουν» τα πάντα στην πανελλαδική απεργία της 9ης Νοέμβρη, έστειλαν χτες το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο και η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας, με συγκέντρωση και συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν.

«Ως δημοτική αρχή δεν θα σκύψουμε το κεφάλι. Μαζί με τον λαό δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον μας. Μαζί θα παλέψουμε, θα αγωνιστούμε, θα τους ανατρέψουμε», τόνισε ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, που νωρίτερα ανέφερε ότι η υποχρηματοδότηση χτυπά και τους δήμους, ωστόσο η δημοτική αρχή δεν θα επιτρέψει τη μετατροπή του δήμου σε φορομπηχτικό μηχανισμό ή σε αμορτισέρ απορρόφησης της λαϊκής οργής και αγανάκτησης.

«Σήμερα, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την επιτυχία της απεργίας. Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε εμείς», είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, υπογραμμίζοντας ότι μόνο οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων και του λαού μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.

«Τώρα ήρθε η ώρα των εργαζομένων και του λαού να δείξουν τη δύναμή τους», επισήμανε, καλώντας σε αποφασιστική συμμετοχή στην απεργία, προκειμένου να γίνει σημαντικός σταθμός μέχρι τον επόμενο.

«Δεν θα ξεπαγιάσουμε όλο τον χειμώνα, καμιά αναμονή, όλοι στον αγώνα», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία που ακολούθησε, όπως και «Καμία ανοχή, καμιά αναμονή, οργάνωση και αγώνας η μόνη επιλογή».

Δεν έλειψαν οι αναφορές στην πρόσφατη παρουσία των ΝΑΤΟικών πλοίων στο λιμάνι της πόλης, με τους συγκεντρωμένους να απαιτούν να δοθούν «Λεφτά για Υγεία και Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή Αχαΐας.

Στους δρόμους για την τηλεθέρμανση στην Κοζάνη

Στη Δυτική Μακεδονία οι κινητοποιήσεις των σωματείων και των φορέων για ρεύμα και θέρμανση φθηνά για όλο τον λαό συνεχίζονται. Χτες, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε από σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους της Κοζάνης παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη ΔΕΥΑΚ, με αίτημα την απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης χωρίς αυξήσεις. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Κοζάνης.

Τα σωματεία και οι φορείς πραγματοποίησαν την κινητοποίηση καθώς η λειτουργία της τηλεθέρμανσης είναι στον «αέρα» επειδή παρά την «επιστροφή» του λιγνίτη για λίγο διάστημα δεν είναι δεδομένο ότι οι μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα μπαίνουν στο σύστημα αφού θα έχουν προτεραιότητα οι πιο σύγχρονοι ΑΗΣ. Παράλληλα η ΔΕΥΑΚ ανακοίνωσε ζημιές εκατομμυρίων ευρώ και το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο δεδομένων της επιπλέον αύξησης του κόστους και της αδυναμίας των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στο κόστος θέρμανσης.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν επίσης χτες στα Γρεβενά, σε υποκαταστήματα παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Ηγουμενίτσα

Στην Ηγουμενίτσα, χτες, στο πλαίσιο κλιμάκωσης δράσεων μπροστά στην απεργία της 9ης Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε μαχητικό συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας στην πλατεία Δημαρχείου, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Εκ μέρους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου ο αντιπρόεδρος, Γιώργος Μπούργος, αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα στις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στο Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας των 88 προσφύγων που διασώθηκαν ανοιχτά των Παξών το περασμένο Σαββατοκύριακο, καλώντας τους κατοίκους της πόλης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Κώστας Μπακάλης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Φιλιατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ