Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Συλλήψεις για κατασκοπεία και στρατιωτικές υπηρεσίες υπέρ της Κίνας

Εντείνεται σε όλα τα επίπεδα η αντιπαράθεση με το Πεκίνο

Από τις ανακοινώσεις του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης

Copyright 2022 The Associated

Από τις ανακοινώσεις του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης
Την ολομέτωπη ένταση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας έρχονται να αποτυπώσουν από άλλη μια πλευρά οι ανακοινώσεις για συλλήψεις κατηγορουμένων για κατασκοπεία και «παράνομη επιρροή» υπέρ του Πεκίνου στις ΗΠΑ, αλλά και η σύλληψη στην Αυστραλία ενός πρώην πιλότου της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας - χωρίς να ανακοινωθούν δημόσια οι κατηγορίες και οι λόγοι που οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του - ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στην εκπαίδευση Κινέζων πιλότων μαχητικών αεροσκαφών.

Ελάχιστες μέρες πριν, η Βρετανία είχε προειδοποιήσει δεκάδες πρώην πιλότους των Ενόπλων Δυνάμεών της να σταματήσουν να εργάζονται στην Κίνα, επισημαίνοντας ότι διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με διώξεις για ζητήματα εθνικής ασφαλείας βάσει νέας νομοθεσίας...

ΗΠΑ: Καταγγέλλουν επιχείρηση «παράνομης επιρροής»

Αναλυτικότερα, δύο Κινέζοι πολίτες καταζητούνται από τις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να παρεμποδίσουν τη δίωξη εναντίον κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, η οποία φέρεται πως δεν είναι άλλη από το κινεζικό μονοπώλιο «Huawei Technologies».

Υπενθυμίζεται ότι σε μια περίοδο κατά την οποία η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων επικοινωνίας διεθνώς - πέραν της πλευράς του οικονομικού ανταγωνισμού - αποκτούν όλο και περισσότερες προεκτάσεις, επενδυτικές, γεωστρατηγικές, αλλά και αμιγώς στρατιωτικές, η «Huawei» και άλλα κινεζικά μονοπώλια του κλάδου αποτελούν «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ και συμμάχους τους.

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι η υπόθεση είναι αντιπροσωπευτική των προσπαθειών μιας ευρύτερης «παράνομης επιρροής» από την Κίνα, καθώς επίσης ότι κατηγορούν 11 ανθρώπους σε άλλες δύο υποθέσεις για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου ή για εκφοβισμό Κινέζων αντικυβερνητικών.

Στην υπόθεση των καταγγελιών περί εμπλοκής στην έρευνα για τη «Huawei», οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι δύο αξιωματούχοι των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών προσπάθησαν να στρατολογήσουν έναν Αμερικανό πράκτορα του FBI προκειμένου να εργαστεί ως κατάσκοπός τους.

Οι Κινέζοι πολίτες Γουοτσάν Χε και Ζενγκ Γουάνγκ κατηγορήθηκαν για προσπάθεια παρέμβασης στην άσκηση ποινικής δίωξης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Τα δικαστικά έγγραφα δεν ανέφεραν την εταιρεία, αλλά η επίσημη καταγγελία αναφερόταν στις ίδιες ημερομηνίες κατά τις οποίες οι ΗΠΑ προχώρησαν στην απαγγελία κατηγοριών κατά της «Huawei» το 2019 και το 2020.

Οι δύο Κινέζοι κατηγορήθηκαν επίσης για εμπλοκή τους στην υπόθεση της άσκησης ποινικής δίωξης κατά της «Huawei», ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε κατηγορίες και για άλλες δύο υποθέσεις.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά κατηγορίες σε βάρος τεσσάρων Κινέζων, ότι σε περιοχή λίγο έξω από το Νιου Τζέρσι υλοποιούν δεκαετή εκστρατεία συλλογής πληροφοριών, ενώ στην τρίτη υπόθεση κατηγορούνται άλλοι επτά για εκστρατεία παρενόχλησης σε βάρος κατοίκου των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να τον πείσουν να επιστρέψει στην Κίνα.

Από τους 13 ανθρώπους σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, οι 10 είναι αξιωματούχοι των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης. Από τους κατηγορούμενους, δύο εξακολουθούν να διαφεύγουν τη σύλληψη, ενώ η Ουάσιγκτον δεν έχει υπογράψει κάποια συμφωνία έκδοσης με την Κίνα.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα ανεχθεί προσπάθειες από οποιαδήποτε ξένη δύναμη για την υπονόμευση της εφαρμογής των νόμων πάνω στους οποίους έχει βασιστεί η δημοκρατία μας», δήλωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Γκάρλαντ.

Αυστραλία: Σύλληψη Αμερικανού πρώην πιλότου με «άρωμα» Κίνας

Στην Αυστραλία, στο μεταξύ, πρώην πιλότος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και στρατιωτικός εκπαιδευτής συνελήφθη μετά από αίτημα της Ουάσιγκτον, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έγγραφα αυστραλιανού δικαστηρίου, η ομοσπονδιακή αστυνομία συνέλαβε την Παρασκευή τον Ντάνιελ Εντμουντ Ντάγκαν στην πόλη Οραντζ. Ο Ντάγκαν δεν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση πριν τις πιθανές επίσημες διαδικασίες για την έκδοσή του, δήλωσε αστυνομική πηγή. Η επόμενη εμφάνιση του Ντάγκαν ενώπιον δικαστηρίου θα γίνει τον Νοέμβρη στο Σίδνεϊ, για να εξεταστεί αίτηση αποφυλάκισης με εγγύηση.

Οι λεπτομέρειες του αμερικανικού εντάλματος για τη σύλληψή του και των κατηγοριών που αντιμετωπίζει είναι σφραγισμένες.

Πηγή στην Αεροπορία είπε στο πρακτορείο «Reuters» ότι το FBI αναζητούσε τον Ντάγκαν εξαιτίας της δουλειάς του στην Κίνα. Ο Ντάγκαν μετακόμισε στην Αυστραλία έπειτα από μια δεκαετία στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις - όπου υπηρέτησε ως πιλότος και εκπαιδευτής ιπτάμενων - και ίδρυσε μια επιχείρηση, προσλαμβάνοντας Αμερικανούς και Βρετανούς πρώην πιλότους των Ενόπλων Δυνάμεων για να προσφέρουν σε τουρίστες βόλτες με μαχητικά αεριωθούμενα. Το 2014 μετακόμισε στο Πεκίνο και λίγο αργότερα πούλησε την επιχείρηση στην Αυστραλία. Σε διαδικτυακό του προφίλ αναφέρεται ότι από το 2017 εργαζόταν στην Κίνα ως διαχειριστικός διευθυντής της «AVIBIZ Limited», η οποία περιγράφεται ως «εταιρεία συμβουλών για την αεροπορία, που επικεντρώνεται στην ταχέως αναπτυσσόμενη και δυναμική κινεζική αεροπορική βιομηχανία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ