Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμάκωση των αιματηρών επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Αλλοι 5 νεαροί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν μετά τη νέα επιδρομή ισχυρών δυνάμεων του ισραηλινού κατοχικού στρατού στην παλαιστινιακή πόλη Ναμπλούς, τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες χτες, την οποία ακολούθησαν σκληρές μάχες με Παλαιστίνιους.

Μικρότερης κλίμακας συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης με αποτέλεσμα έναν ακόμη νεκρό.

Η κηδεία των 5 Παλαιστινίων στη Ναμπλούς μετατράπηκε χτες το μεσημέρι σε αντικατοχικό συλλαλητήριο, καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής, με παλαιστινιακές σημαίες και μαύρα μαντίλια.

Μερικά χιλιόμετρα μακριά γινόταν την ίδια ώρα η κηδεία του 19χρονου Παλαιστίνιου που σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες, υπερασπιζόμενος το χωριό του, Ναμπί Σάλεχ, βόρεια της Ραμάλα.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μ. Στάγιεχ, κάλεσε τον ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν επειγόντως για να σταματήσουν την κλιμάκωση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού. Τόνισε ιδιαίτερα τη χρήση φονικών όπλων, μεταξύ των οποίων πύραυλοι και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά. Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, ξεκίνησε «έκτακτες επαφές προκειμένου να τερματιστεί αυτή η επίθεση εναντίον του λαού μας» στη Ναμπλούς.

Αντιδρώντας στην κλιμάκωση της κατοχικής βίας, κηρύχθηκε χτες γενική απεργία σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η ισραηλινή κυβέρνηση κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του κατοχικού στρατού μία βδομάδα πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές την 1η Νοέμβρη. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ως τώρα ότι καμία παράταξη δεν μπορεί να συγκεντρώσει τον ελάχιστο αριθμό των 61 εδρών της 120μελούς Βουλής για να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ούτε το κεντροαριστερό μπλοκ του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Γ. Λαπίντ ούτε και το ακροδεξιό μπλοκ του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη του Λικούντ, Μπ. Νετανιάχου.

Ο Λαπίντ, εμφανίζοντας «σκληρό» προφίλ, δήλωσε χτες ότι «όποιος πληγώνει Ισραηλινούς πολίτες θα πρέπει να ξέρει πως θα έχει άσχημο τέλος», παρουσιάζοντας τις δολοφονικές ισραηλινές επιδρομές στα Κατεχόμενα ως αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και δράση «για την ασφάλεια» του Ισραήλ.

Νωρίτερα, χτες, έφθασε στις ΗΠΑ για διήμερη επίσκεψη ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισ. Χέρτζογκ, θίγοντας κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (στις οποίες αντιτίθεται το Ισραήλ), τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου - ΗΠΑ που θα υπογραφεί αύριο, αλλά και τις στενότερες συνεργασίες ΗΠΑ - Ισραήλ σε τομείς όπως η οικονομία, η Ενέργεια, η ασφάλεια και οι επενδύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ