Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια

Από την κινητοποίηση στο Βερολίνο
Από την κινητοποίηση στο Βερολίνο
Χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και νέες συμμετείχαν το περασμένο Σάββατο σε συγκεντρώσεις σε έξι μεγάλες πόλεις στη Γερμανία για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους απέναντι στην ακρίβεια που ήδη επιβαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά.

Πάνω από 20.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε Βερολίνο, Ανόβερο, Δρέσδη, Ντίσελντορφ, Στουτγκάρδη και Φρανκφούρτη, με πανό και συνθήματα ενάντια στο αυξανόμενο καθημερινό κόστος ζωής, στην ενεργειακή φτώχεια, στον πόλεμο, στις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Από τον Σεπτέμβρη του 2021, δηλαδή πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο γερμανικός λαός άρχισε να έρχεται αντιμέτωπος με σειρά ανατιμήσεων στην Ενέργεια που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησαν σχεδόν στον διπλασιασμό των τιμών. Εκατομμύρια εργαζόμενοι, χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι, σπουδαστές, αλλά και χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις ζουν με την ανασφάλεια της επιβίωσης και του τι τους ξημερώνει.

Ελληνες συνδικαλιστές, εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους, διαδήλωσαν μαζί με τους Γερμανούς συναδέλφους τους. Κόντρα στη λογική του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας, κάλεσαν τον λαό να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Ανέδειξαν ότι τα επιδόματα βοήθειας και τα πακέτα διάσωσης που δίνει η γερμανική κυβέρνηση είναι λεφτά του ίδιου του λαού από τη φορολόγηση. Απαίτησαν «Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών», καθώς και «πολιτική που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού και όχι μιας χούφτας πλουσίων». Παράλληλα, καταδίκασαν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τα πακέτα για τα εξοπλιστικά προγράμματα και κάλεσαν τον λαό να μην πάρει το μέρος κανενός ιμπεριαλιστή.

Από την άλλη πλευρά, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες καλούσαν σε «δίκαιη κατανομή» και «φορολόγηση του πλούτου και των κερδών». Παίρνοντας ξεκάθαρα το μέρος τμημάτων της γερμανικής αστικής τάξης που βλέπουν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται από τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», υιοθέτησαν συνθήματα άμεσης μετάβασης σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.λπ.

Συνεχίζονται οι απεργίες στη Βρετανία

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βρετανία.

Σήμερα απεργούν οι περίπου 115.000 ταχυδρομικοί υπάλληλοι της «Royal Mail», απέναντι σε νέα σχέδια της εργοδοσίας για χιλιάδες απολύσεις, ενώ παράλληλα απαιτούν αξιοπρεπείς μισθούς.

Σε νέα απεργία δύο βδομάδων προχώρησαν οι λιμενεργάτες στο Λίβερπουλ. Η εργοδοσία της διαχειρίστριας εταιρείας «Peel Ports» αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, παρά την τεράστια κερδοφορία της. Το Σωματείο Unite καταγγέλλει μάλιστα ότι η εργοδοσία μετέτρεψε τις σχετικές διαπραγματεύσεις σε φάρσα, αφού κατέθεσε μια πρόταση την οποία στη συνέχεια η διοίκηση της εταιρείας απέσυρε...

Παράλληλα, συνεχίζονται οι απεργίες στους σιδηρόδρομους. Νέα συντονισμένη απεργία στον κλάδο προγραμματίζεται για τις 3 Νοέμβρη, ενώ σωματεία σιδηροδρομικών έχουν αναγγείλει και άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ