Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Αντιχουντικές διαδηλώσεις στην πρώτη επέτειο του πραξικοπήματος

Μαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, τη «δίδυμη» πόλη Ομντουρμαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας πραγματοποιήθηκαν χτες, με αφορμή την πρώτη επέτειο από το περσινό πραξικόπημα του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, με το οποίο απέτρεψε τη συγκρότηση νέας πολιτικής πολυκομματικής κυβέρνησης.

Στη διάρκεια διαδήλωσης στο Ομντουρμαν φορτηγό του στρατού παρέσυρε και σκότωσε έναν νεαρό διαδηλωτή, αυξάνοντας έτσι σε τουλάχιστον 119 τους νεκρούς διαδηλωτές στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά της χούντας μέσα σε έναν χρόνο.

Από νωρίς το πρωί, η στρατιωτική κυβέρνηση επιχείρησε να ορθώσει εμπόδια στους διοργανωτές των αντιχουντικών κινητοποιήσεων, διακόπτοντας τη λειτουργία του ίντερνετ ή διάφορων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να μειώσουν κατά το δυνατόν τον μεγάλο όγκο διαδηλωτών που συμμετείχε το απόγευμα στη μεγάλη πορεία προς το προεδρικό μέγαρο στο Χαρτούμ.

Στις 25/10/2021, ο στρατός σταμάτησε με πραξικόπημα τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας σε μια πολυκομματική κυβέρνηση, μετά την ανατροπή του επί 30 χρόνια δικτάτορα Ομαρ αλ Μπασίρ το 2019. Εν μέσω νέας οικονομικής κρίσης και κατάρρευσης του νομίσματος, η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους, πυροδοτώντας απεργίες. Εδώ και έναν χρόνο, η στρατιωτική κυβέρνηση δεν έχει διορίσει πρωθυπουργό, ενώ αξιωματούχοι και οπαδοί του πρώην Προέδρου Μπασίρ που είχαν εκδιωχθεί από το Δημόσιο, έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους.

Οι στρατηγοί έχουν δεσμευτεί για διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των λεγόμενων «Δυνάμεων Ελευθερίας και Αλλαγής» (FFC), με τον οποίο μοιραζόντουσαν την εξουσία σε ένα πολιτικο-στρατιωτικό κυβερνητικό σχήμα πριν από το πραξικόπημα. Τις συνομιλίες αυτές διευκολύνουν ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ενωση, όπως και οι ΗΠΑ, Βρετανία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι δυνάμεις αυτές παρουσίασαν την περασμένη βδομάδα ένα σχέδιο για μια νέα πολιτική διακυβέρνηση πριν τη διοργάνωση εκλογών.

Ωστόσο οι επιτροπές αντίστασης που συντηρούν το κίνημα κατά της χούντας με τακτικές διαδηλώσεις έχουν απορρίψει τις συνομιλίες με τον στρατό και αξιώνουν να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι επικεφαλής του πραξικοπήματος για τον θάνατο τουλάχιστον 119 διαδηλωτών και τους χιλιάδες τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ