Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Φονική ενέδρα με θύματα δύο «Φρουρούς της Επανάστασης»

Θύματα ενέδρας άγνωστων ενόπλων έπεσαν χτες το μεσημέρι στην πόλη Ζαχεντάν της ιρανικής επαρχίας Σιστάν - Μπαλουχιστάν δύο μέλη των «Φρουρών της Επανάστασης». Πρόκειται για τον συνταγματάρχη Μεχντί Μολασαχί και τον Τζαβάντ Κιχά.

Το περιστατικό σημειώθηκε μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στην πόλη πριν αρκετές βδομάδες, με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί αλλά και τον βιασμό μίας έφηβης από αστυνομικό της περιοχής.

Κρατικά ΜΜΕ αρχικά είχαν αποδώσει τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών και τις επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα σε «εξτρεμιστές», ωστόσο στη συνέχεια ο σημαίνων σουνίτης ιερωμένος στο Σιστάν - Μπαλουχιστάν, Μολαβί Αμπντόλ Χαμίντ, κατηγόρησε τους αστυνομικούς ότι πυροβόλησαν «ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από ένα τζαμί». Οπως δήλωσε, οι εντάσεις άρχισαν έπειτα από την «υπόθεση του φερόμενου βιασμού μιας έφηβης από αστυνομικό».

Την περασμένη Παρασκευή, εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους της Ζαχεντάν φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 57 «ταραξιών».

Η επαρχία Σιστάν - Μπαλουχιστάν, στα σύνορα με το Πακιστάν αλλά και το Αφγανιστάν, είναι μια φτωχή περιφέρεια του Ιράν και πεδίο συχνών επιθέσεων ή συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ένοπλων ομάδων.

Στο μεταξύ, οι ιρανικές αρχές έχουν κάνει περισσότερες συλλήψεις στην «υπόθεση των Γάλλων κατασκόπων», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του ιρανικού δικαστικού σώματος, λέγοντας ότι οι πρόσφατα συλληφθέντες κατηγορούνται για «συνωμοσία με στόχο να πληγεί η εθνική ασφάλεια». Η Γαλλία κατηγόρησε το Ιράν για «δικτατορικές πρακτικές» και για την ομηρία δύο υπηκόων της νωρίτερα μέσα στον μήνα, μετά την προβολή ενός βίντεο στο οποίο εμφανίζονται δύο Γάλλοι συλληφθέντες να ομολογούν ότι είναι κατάσκοποι. Το Παρίσι έχει καταδικάσει τη σύλληψή τους και έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ