Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Βήμα έκφρασης της διεθνιστικής αλληλεγγύης στην Κούβα

Από την εκδήλωση προς τιμήν του Κουβανού επαναστάτη Καμίλο Σιενφουέγος
Από την εκδήλωση προς τιμήν του Κουβανού επαναστάτη Καμίλο Σιενφουέγος
Στο πλαίσιο της 22ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ) που πραγματοποιήθηκε στις 27 - 30 Οκτώβρη στην Αβάνα, οι αντιπροσωπείες των 77 κομμάτων από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στις εργασίες έλαβαν επίσης μέρος σε συναντήσεις και εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στην Κούβα και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο ΚΚ Κούβας και στον κουβανικό λαό.

Συνάντηση με τον Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 27 Οκτώβρη ο Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Πρόεδρος της χώρας, συναντήθηκε με τους Α' Γραμματείς και τα μέλη των ΠΓ των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων οι οποίοι συμμετείχαν στις εργασίες της 22ης ΔΣΚΕΚ. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος επίσης εκλεγμένοι ευρωβουλευτές και βουλευτές από διάφορες χώρες του κόσμου οι οποίοι συμμετέχουν στις συνθέσεις των αντιπροσωπειών των κομμάτων τους.

Εκ μέρους του ΚΚΕ στη συνάντηση πήραν μέρος οι σύντροφοι Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και ευρωβουλευτής.

Στη συνάντηση αυτή ο Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ αναφέρθηκε στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Κούβα, στις προσπάθειες που καταβάλλουν το ΚΚ και ο κουβανικός λαός ενάντια στον αποκλεισμό που έχει επιβάλει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός. Επίσης, ενημέρωσε τις ξένες αντιπροσωπείες για τις συνέπειες από την έκρηξη στις δεξαμενές πετρελαίου και το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα «Ιαν», που χτύπησε ιδιαίτερα τη δυτική πλευρά του νησιού. Εδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών, στις οποίες πρωτοστατεί το ΚΚ Κούβας, η ηγεσία του μαζί με τον λαό. Ενημέρωσε για την προώθηση ενός σχεδίου ενίσχυσης της οικονομίας, βελτίωσης των υποδομών και εξασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας του νησιού. Ευχαρίστησε τις διεθνείς αντιπροσωπείες για τη σταθερή διεθνιστική αλληλεγγύη στον λαό της Κούβας, στον αγώνα του ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Τίμησαν τον Κουβανό επαναστάτη Καμίλο Σιενφουέγος

Από τη συνάντηση με τον Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ
Από τη συνάντηση με τον Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ
Στις 28 Οκτώβρη το πρωί, οι αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που συμμετείχαν στην 22η ΔΣΚΕΚ τίμησαν τον Κουβανό επαναστάτη Καμίλο Σιενφουέγος, μία από τις ιστορικές μορφές της Κουβανικής Επανάστασης, ο οποίος χάθηκε στη θάλασσα στις 28/10/1959, κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στην Αβάνα από το Κάμαγουεϊ, όταν το μικρό αεροπλάνο του εξαφανίστηκε. Ποτέ δεν βρέθηκαν οι σοροί των επιβαινόντων, ούτε συντρίμμια του αεροσκάφους.

Ο Καμίλο Σιενφουέγος από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε ενεργά στην αντιδικτατορική πάλη για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα. Κυνηγημένος διαφεύγει στις ΗΠΑ, όπου ζει και εργάζεται ως μετανάστης. Καθώς δεν διαθέτει έγγραφα παραμονής, συλλαμβάνεται και απελαύνεται πίσω στην Κούβα και αργότερα καταφεύγει στο Μεξικό. Ηταν ένας από τους 82 αντάρτες που με επικεφαλής τον Φιντέλ ξεκίνησαν το 1956 από το Μεξικό με το θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα» και αποβιβάστηκαν στις ακτές της Κούβας, ξεκινώντας τον ένοπλο αγώνα. Ως διοικητής της Δεύτερης Φάλαγγας, μαζί με τον Τσε, συμμετείχε στην κατάληψη της Σάντα Κλάρα, ενώ κρίσιμη θεωρείται η κατάληψη της πόλης Γιαγκουαχάι από τις στρατιωτικές δυνάμεις που είχε υπό τις διαταγές του. Ο Καμίλο μπήκε πρώτος στην Αβάνα στις 2/1/1959 και αναδείχθηκε από τις επαναστατικές αρχές σε επικεφαλής των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κούβας.

Κάθε χρόνο στις 28 Οκτώβρη ο λαός της Κούβας ρίχνει λουλούδια στη θάλασσα, στη μνήμη του. Στην εκδήλωση, που έγινε κοντά στον χώρο όπου φιλοξενούνταν οι ξένες αντιπροσωπείες στην Αβάνα, συμμετείχαν επίσης εργαζόμενοι στην περιοχή, μέλη του ΚΚ και της ΚΝ της Κούβας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ