Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Σημαία» η ΝΑΤΟική «σταθερότητα» που οδηγεί σε επικίνδυνες διευθετήσεις

Και νέες αμερικανικές παραινέσεις ώστε «ΗΠΑ και σύμμαχοι» να επικεντρωθούν «αποκλειστικά στην υπαρξιακή απειλή» της Ρωσίας

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, στον οποίο - σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας - σημείωσε την προσδοκία για «ουδέτερη στάση» απέναντι στις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο ηγέτες συζήτησαν αναλυτικά για τις διμερείς αλλά και τις περιφερειακές σχέσεις, χωρίς να παραλείψουν φυσικά τις εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία.

Από τη μεριά του ο Ερντογάν σημείωσε ότι πρέπει να αναζωογονηθούν ο διάλογος Τουρκίας - ΕΕ και οι διαπραγματεύσεις ειδικά για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ενωσης, όπως και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Στα σχετικά ρεπορτάζ, τα τουρκικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν κατά προτεραιότητα τις δηλώσεις Σολτς από Αθήνα (28/10), ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να λύσουν όλα τα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο μέσω διαλόγου και ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας, για παράδειγμα με την Τουρκία, είναι μεγάλης σημασίας, όχι απλά για τις δύο χώρες, αλλά για το σύνολο της Ευρώπης και τις διατλαντικές σχέσεις».

Θυμίζουμε ότι τον ρόλο της Τουρκίας στην αναβάθμιση του ΝΑΤΟ θα απασχολήσει και η επίσκεψη που ετοιμάζει μεθαύριο, Παρασκευή, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην Αγκυρα.

Επίσης, αναμένεται να οριστικοποιηθεί και επίσκεψη του νέου Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στην Αγκυρα, όπως επανέλαβε ο ίδιος και χτες. Η δε πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν δήλωσε πως «όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Ουγγαρία και την Τουρκία. Περιμένουμε από τις χώρες αυτές να επικυρώσουν τις αιτήσεις μας. Νομίζω ότι θα ήταν σημαντικό αυτό να συμβεί όσο το δυνατόν νωρίτερα».

Στο μεταξύ, το παζάρι με την Τουρκία με μοχλό και τους όρους πώλησης των F-16 αποτυπώνει και η νέα επιστολή που έστειλε ο Δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάπας στις Επιτροπές Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, ζητώντας να διατηρηθεί η τροπολογία στον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς, θέτοντας όρους για τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο. Μίλησε για «λογικές» προϋποθέσεις που τίθενται και επέμεινε ότι αυτές θα λειτουργούν τόσο προς συμφέρον των ΗΠΑ όσο και του ΝΑΤΟ. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «εάν η Τουρκία σταματήσει τις εδαφικές υπερπτήσεις, η επιστροφή της στις αξίες και τον σεβασμό του κράτους δικαίου στον οποίο βασίζεται η συμμαχία (του ΝΑΤΟ) θα είναι ευπρόσδεκτη. Επιπλέον, οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα μειωθούν σημαντικά, επιτρέποντας στις ΗΠΑ και στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην υπαρξιακή απειλή της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία...».

Την ίδια ώρα, το ελληνικό Λιμενικό κατήγγειλε χτες παρενόχληση σκάφους του κατά τη διάρκεια επιχείρησης έρευνας και διάσωσης μεταναστών εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, από τουρκική ακταιωρό που έκανε επίδειξη οπλισμού και επικίνδυνους ελιγμούς.

Παράλληλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στην Εσθονία κατηγόρησε την Τουρκία για «συνεχείς εντάσεις» που προκαλεί στο Αιγαίο, «μέσω ενεργειών και ρητορικής που δυστυχώς έχουν υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής», εννοώντας τη ΝΑΤΟική συνοχή, η οποία είναι ζήτημα καίριας σημασίας για τη λυκοσυμμαχία στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού της με τη Ρωσία (βλ. σελ. 19).

Εσπευσε, εξάλλου, να στείλει σήμα στην Αγκυρα ότι «υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών (...) η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Διότι η διαφορά μας με την Τουρκία σχετίζεται με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών». Παρέπεμψε, άλλωστε, σε σχετικό προηγούμενο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι «μπορούμε να επιλύουμε τέτοιου είδους ζητήματα. Υπογράψαμε μια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο. Δύο χώρες που βρίσκονται ουσιαστικά σε πόλεμο στην περιοχή, το Ισραήλ και ο Λίβανος, κατάφεραν να υπογράψουν μια συμφωνία οριοθέτησης. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία», παραπέμποντας βασικά σε συμφωνίες με αμερικανική σφραγίδα, όπου για τις μπίζνες του κεφαλαίου πετσοκόβονται κυριαρχικά δικαιώματα, βάζοντας τις βάσεις και για τους επόμενους ακόμα σφοδρότερους ανταγωνισμούς.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του προχτές στη Λιθουανία, κατηγορούσε εκ νέου την Τουρκία για εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και χρησιμοποίηση των μεταναστευτικών ροών ως «γεωπολιτικού όπλου». Παραπέμποντας στην κατάπτυστη συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ για το θέμα, κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν την τηρεί, αλλά αντίθετα «ενθαρρύνει ενεργά και προωθεί μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα. Συνεπώς, καλούμε και πάλι την Τουρκία να συνεργαστεί με την Ελλάδα, να συνεργαστεί με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ