Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ - ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ
Απεργούν στις 7 - 8 Δεκέμβρη διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Σε 48ωρη απεργία στις 7 και 8 Δεκέμβρη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προχωρά η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία έγινε στις 2 Δεκέμβρη και είχε μεγάλη συμμετοχή. Στη διάρκειά της θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση, η οποία θα εκτιμήσει τις εξελίξεις της απεργίας και θα αποφασίσει και οργανώσει τις περαιτέρω άμεσες ενέργειες.

Στη συνέλευση το ΔΣ ενημέρωσε για τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία, η οποία ζητάει πλήθος επώδυνων αλλαγών (για τους εργαζόμενους), όπως εργασία έως πέντε 24ωρα συνεχόμενα τη βδομάδα και τις άλλες 2 μέρες έως δύο 12ωρα (με αποδοχή την ανάπαυση εντός ρυμουλκού). Κατάργηση των βαρδιών (που είχαν συμφωνηθεί και προστάτευαν τους εργαζόμενους από υπερεργασία / υπερωρία, συγκράτηση της ανεργίας, ενίσχυση ασφάλειας της εργασίας).

Παράλληλα, η εργοδοσία αρνείται ακόμα και να συζητήσει βασικά αιτήματα της ΠΕΠΡΝ, όπως την αύξηση του επιδόματος ρυμουλκών που δουλεύουν εκτός έδρας (Πειραιά / Θεσσαλονίκη), αύξηση του ποσοστού αποζημίωσης απόλυσης με βάση την παλαιότητα, τροφοδοσίας για παραμονή πάνω από 12 ώρες και έως 24 ώρες, κατάργηση της υπάρχουσας μείωσης του επιδόματος ταξιδιού στο λιμάνι κ.ά.

Η ΠΕΠΡΝ καταγγέλλει την τακτική κωλυσιεργίας που ακολουθούν οι εργοδότες στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες τονίζει ότι αποκλειστικό αντικείμενο πρέπει να είναι οι αυξήσεις, βάσει των πραγματικών συνθηκών, με πληθωρισμό που κινείται πάνω από 12% και η βελτίωση των όρων εργασίας.

Αλληλέγγυα στον αγώνα των πληρωμάτων ρυμουλκών - ναυαγοσωστικών στέκονται τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ τονίζοντας σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι «ο αγώνας των ναυτεργατών στα ρυμουλκά - ναυαγοσωστικά είναι αγώνας όλων των ναυτεργατών» και καλούν Εργατικά Κέντρα, σωματεία, ναυτεργάτες, εργαζόμενους, συνταξιούχους να συμπαρασταθούν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο απεργιακό αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ