Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ 3ης ΑΠΡΙΛΗ
Κόντρα στην απάτη του διαλόγου οργανώνουν την αντίστασή τους

Μακραίνει ο κατάλογος των συμμετοχών, συνελεύσεις στους χώρους δουλιάς

Μέσα από τους ίδιους τους χώρους παραγωγής και υπερεκμετάλλευσης της εργατικής τους δύναμης από το μεγάλο κεφάλαιο απαντούν οι εργαζόμενοι στην επίθεση κυβέρνησης-μεγάλου κεφαλαίου στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Διεκδικώντας τα δικά τους αιτήματα, που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες τους για μια αξιοπρεπή διαβίωση, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικαλιστικές οργανώσεις τραβούν τον δρόμο της απεργίας στις 3 του Απρίλη. Κόντρα στην τακτική ξεπουλήματος των δικαιωμάτων τους που ακολουθούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ακολουθούν τον ταξικό δρόμο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Στην ύπουλη προπαγάνδα, ότι τα μέτρα δε θίγουν τους εργαζόμενους, ότι οι αλλαγές θα γίνουν μετά το 2007 και ότι σε γενικές γραμμές το σύστημα μένει ως έχει, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους αντιτείνουν και διεκδικούν:

Δημόσια καθολική Ασφάλιση για όλους, δωρεάν δημόσια Υγεία, σύνταξη στα 60 για άντρες και στα 55 για γυναίκες (55 και 50 αντίστοιχα για βαρέα-ανθυγιεινά), κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ένσημα, σύνταξη στα 30 εργάσιμα χρόνια ανεξαρτήτως ηλικίας, κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υπεράσπιση-επέκταση βαρέων-ανθυγιεινών επαγγελμάτων, βασικό μισθό 300.000 δραχμές, κατώτερη σύνταξη 240.000, κύρια σύνταξη στο 80% του μισθού και πλήρη σταθερή απασχόληση με 7ωρο-5ήμερο-35ωρο.

Απόφαση για απεργία στις 3 του Απρίλη έχουν ανακοινώσει οι εξής συνδικαλιστικοί φορείς: Ομοσπονδία Οικοδόμων, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού- Δέρματος, Ομοσπονδία Λογιστών, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, Εργατικό Κέντρο Σάμου, Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Συνδικάτο Οικοδόμων Ναυπάκτου, Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Αθήνας, Ενωση Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων «Ολυμπιακής Αεροπορίας», Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, εργαζόμενοι στο Ογκολογικό Κηφισίας και Αγ. Αναργύρων και το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ελαιουργία-Σαπουνοποιία. Απόφαση για 24ωρη απεργία στις αρχές Απρίλη έχει πάρει και το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας.

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για τις 3 του Απρίλη ανακοίνωσε χτες και η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου μετά από συνεδρίαση της Ολομέλειας του Γενικού Συμβουλίου. Στην απόφαση της Ομοσπονδίας εκφράζεται η πλήρης αντίθεση στα κυβερνητικά μέτρα και δηλώνεται: «Ούτε βήμα πίσω, βήματα μπροστά διεκδικώντας».

Η Ομοσπονδία εκτός από τα γενικότερα αιτήματα διεκδικεί, ειδικά για τον κλάδο, να σταματήσει ο διαχωρισμός εργαζομένων με ασφαλισμένους πριν και μετά το 1992, που οι πρώτοι είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά και οι άλλοι στα μεικτά ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Να αναγνωριστούν οι ασφαλιστικές καταβολές σε όλους τους ασφαλισμένους του Ταμείου του κλάδου που διαλύθηκε με νόμο το 1992. Να αναγνωριστούν οι κλεμμένες ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων στο προηγούμενο Ταμείο από τους εργοδότες σε περίπτωση αναντιστοιχίας καταβολών με βάση το βιβλιάριο του ΙΚΑ.

Οσο πλησιάζει η 3η του Απρίλη πληθαίνουν οι αποφάσεις κήρυξης απεργίας και συμμετοχής σε αυτήν, ενώ εντείνονται οι διεργασίες σε πολλά σωματεία και μέσα από γενικές συνελεύσεις που έχουν προγραμματίσει προσανατολίζονται στην κήρυξη απεργίας. Ηδη το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» έχει ανακοινώσει ότι την Πέμπτη στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, θα συζητήσει το Ασφαλιστικό και την απόφαση κήρυξης απεργίας στις 3 του Απρίλη που έχει πάρει η διοίκηση.

Οσοι έχουν πάρει αποφάσεις έχουν ήδη αρχίσει την οργάνωση και προετοιμασία για την καλύτερη επιτυχία της απεργίας και συντονίζουν τη δράση τους, ώστε η 3η του Απρίλη να γίνει μαζικό βήμα αντίστασης στα μέτρα ξεθεμελίωσης της Κοινωνικής Ασφάλισης και υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων τους.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 3 του Απρίλη καλεί το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος Αθήνας όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Στην ανακοίνωση το Συνδικάτο ζητάει άμεσα από τις ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να αποχωρήσουν από το παζάρι του διαλόγου. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι δε θα επιτραπεί σε κυβέρνηση και στις συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να ξεπουλήσουν τα δικαιώματά τους εξαπατώντας τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ