Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανθυγιεινή διατίμηση

Στην Κρήτη -που φέρεται ως προάγγελος της εφαρμογής του Ενιαίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όπως τη σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας- εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο τα συμπτώματα της εμπορευματοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας, με την ταυτόχρονη επιβάρυνση των ασθενών.

Την περασμένη, λοιπόν, βδομάδα στο Ηράκλειο ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ, με καρδιολογικά προβλήματα πήγε επειγόντως στο Βενιζέλειο νοσοκομείο. Ο γιατρός που τον εξέτασε του έγραψε μια σειρά επείγουσες εξετάσεις, αλλά όταν ο ασθενής πήγε στο γραφείο κινήσεως του ζήτησαν 63 ευρώ. Ο ασθενής όμως είχε μόνο 52 ευρώ. Τότε ο γιατρός που είχε ζητήσει τις εξετάσεις έσβησε ορισμένες απ' το παραπεμπτικό, ώστε να πέσει ο λογαριασμός στα 52 ευρώ. Κι αυτό γιατί υπάρχουν εγκύκλιοι του ΙΚΑ που αναγκάζουν τον ασθενή να πληρώνει στην ώρα της ανάγκης.

***

Αλλος ασφαλισμένος του ΙΚΑ παραπέμφθηκε -απ' το ίδιο το ΙΚΑ- σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο για εξέταση και κατέβαλε το ποσό των 117 Ευρώ (40.000 δρχ). Οταν όμως απευθύνθηκε στο Ιδρυμα, για να πάρει τα χρήματά τους, εισέπραξε 24 Ευρώ (8.000 δρχ.), γιατί όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων το Διαγνωστικό Κέντρο δεν ήταν συμβεβλημένο με το Ιδρυμα.

Ο πρόεδρος του ΠεΣΥ Κρήτης Β. Μπαρδής, χαρακτήρισε απαράδεκτη την αντιμετώπιση και των δυο ασθενών και ζήτησε να αγνοηθεί το σχετικό έγγραφο του ΙΚΑ για όλα τα περιστατικά που φέρνουν το χαρακτηρισμό «Επείγον» και να μην υποχρεώνονται οι ασφαλισμένοι να καταβάλλουν το αντίστοιχο χρηματικό ποσό.

Ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος, μιλώντας στο «Μέγκα», επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες στον διοικητή του νοσοκομείου, λέγοντας ότι έπρεπε να κάνει τις εξετάσεις που έγραψε ο γιατρός και να στείλει όπως κάνει με τους αλλοδαπούς το τιμολόγιο στο ΙΚΑ, για να πληρωθεί το νοσοκομείο!

***

Ετσι, λοιπόν! Υπεράνω όλων τα τιμολόγια λες και το δημόσιο αγαθό της υγείας μπορεί να διατιμηθεί.

Τα περιστατικά αυτά επιβεβαιώνουν την ανάγκη ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος υγείας με δωρεάν υπηρεσίες -και χωρίς καμιά πληρωμή- για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας.


Λ.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ