Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Με τα τρακτέρ στους δρόμους κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους

Σήμερα στήνεται το μπλόκο στο Δέλτα Παλαμά στον Ε-65. Το Σάββατο 10 Δεκέμβρη στον Παλαμά θα συνεδριάσει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ, που έχουν ήδη παραταχθεί στις πλατείες δεκάδων χωριών, οι βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας ετοιμάζονται να ξεκινήσουν σήμερα το πρωί τις κινητοποιήσεις τους, στήνοντας μπλόκο στο Δέλτα Παλαμά στον αυτοκινητόδρομο Ε-65.

Στο πλευρό τους θα βρεθούν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του νομού Καρδίτσας, ενώ το Σάββατο 10 Δεκέμβρη, στη 1 μ.μ. στον Παλαμά, θα συνεδριάσει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την οργάνωση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό που βγάζει τους αγρότες στον δρόμο και στα μπλόκα είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, των λιπασμάτων, των αγροτικών μέσων και εφοδίων, που οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Σημειώνεται για παράδειγμα ότι την ίδια ώρα η τιμή στο βαμβάκι αυτήν την περίοδο είναι χαμηλότερη από πέρυσι.

Ταυτόχρονα, μεγάλο πλήγμα στο εισόδημά τους αναμένεται να φέρει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1/1/2023, εξαιτίας και των αλλαγών που θα φέρει σε επιδοτήσεις - καλλιέργειες. Ετσι, θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις άμεσες ενισχύσεις που φτάνουν τα 14 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τον νομό Καρδίτσας.

Ακόμα, οι αγρότες της Καρδίτσας - και όχι μόνο - παραμένουν απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές, αφού δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα προστασίας της παραγωγής, ενώ και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, τα δε όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Και, βέβαια, οι αγρότες, όπως όλος ο λαός, παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα με τη σφοδρή επίθεση των τεράστιων ανατιμήσεων στο οικιακό ρεύμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα μετακίνησης, της μεγάλης ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Κοινή πεποίθηση της πλειοψηφίας των αγροτών, που έχουν βγάλει τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών και ετοιμάζονται για τη σημερινή κινητοποίηση, είναι ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Μετράνε, άλλωστε, συγκεκριμένα βήματα, κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία και τη συκοφάντηση των αγώνων τους, που τους έδωσαν μικρή ανάσα απέναντι στην καταιγιστική αντιλαϊκή επίθεση από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αλλωστε, οι βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας προβάλλουν μια σειρά από αιτήματα, ώστε να πάρουν μια ανάσα και να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους.

Συγκεκριμένα, διεκδικούν:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.

-- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Συνέλευση την Κυριακή στο Αίγιο

Σε Γενική Συνέλευση προχωρά την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», καλώντας όλα τα μέλη του, όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν. Θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από την συνάντηση με τον υπουργό και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ζητήματα του κόστους παραγωγής και της διάθεσης της κορινθιακής σταφίδας, με την απαίτηση μέτρων στήριξης. Επίσης, θα συζητηθούν τα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας κ.λπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σήμα» αποφασιστικής κλιμάκωσης από τον πανθεσσαλικό συντονισμό των μπλόκων (2024-01-31 00:00:00.0)
Στους δρόμους του αγώνα παλεύουν για την επιβίωσή τους (2022-12-13 00:00:00.0)
Σε θέση μάχης για τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους (2022-12-07 00:00:00.0)
Δίνουν δίκαιο αγώνα επιβίωσης (2021-02-13 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν μαζικά στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο (2020-01-29 00:00:00.0)
Συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τον δίκαιο αγώνα τους (2019-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ