Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Και νέο κύμα πλειστηριασμών το 2023

«Κοκκινίζουν» δάνεια λόγω ακρίβειας και αύξησης επιτοκίων

Στο μεταξύ, για νέο κύμα πλειστηριασμών πρέπει να ετοιμάζεται ο λαός από τις αρχές του 2023, με δεδομένο ότι το μείγμα ακρίβειας και κυρίως αύξησης των επιτοκίων οδηγεί τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Ηδη, 1 στα 3 (32%) στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο, έχουν «κοκκινίσει» εκ νέου. Γι' αυτό, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει να φτάσουν οι πλειστηριασμοί τις 40.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022, έγιναν πάνω από 17.500 πλειστηριασμοί κατοικιών που έχουν δημεύσει οι τράπεζες εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων, με το 1/4 από αυτές να αλλάζουν χέρια. Αλλωστε, οι πλειστηριασμοί είναι από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για τα «πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής για τα «κόκκινα» δάνεια, που υλοποιούν διαχρονικά η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και τραπεζίτες αναζητούν φόρμουλα, ώστε να εμφανίσουν πως με κάποιον τρόπο θα ελαφρύνουν τα χρεωμένα νοικοκυριά από την αύξηση των επιτοκίων (αναμένεται και νέα μέσα στον Δεκέμβρη ή τον Γενάρη). Στην πραγματικότητα, παρά τους λεονταρισμούς της κυβέρνησης, η ουσία είναι ότι ο μοναδικός τους καημός είναι να μην κινδυνεύσουν οι τράπεζες από συσσωρευμένα νέα «κόκκινα» δάνεια εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.

Χτες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Τράπεζα της Ελλάδας εργάζεται από κοινού με τις τράπεζες «με στόχο η πρόταση που θα στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά, μέσω επιδότησης του 50% της αύξησης που προκύπτει από την άνοδο των επιτοκίων, να μην επιβαρύνει τα κεφάλαια των τραπεζών μέσω πρόσθετων προβλέψεων». Η τεχνική λύση που σχεδιάζεται, προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου με τη μορφή κουμπαρά, στον οποίο οι τράπεζες θα ...συνεισφέρουν έτσι ώστε να δοθεί η επιδότηση. Μόνο που, όπως προκύπτει από πληροφορίες, αυτή η «συνεισφορά» θα είναι εθελοντική, ενώ δεν θα αφορά καθόλου τα δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί στα κοράκια των funds... Στην ουσία λοιπόν, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στην καλύτερη περίπτωση ή θα έχουν να περιμένουν κάποια ψίχουλα από τα κοράκια των τραπεζών ή θα παραμείνουν απολύτως εκτεθειμένοι με κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους. Και αυτό, μόνο και μόνο για να μην πληγεί η κερδοφορία των τραπεζών, η οποία για το 2022 εκτιμάται στα 3,5 δισ. ευρώ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ