Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Ολοι στους δρόμους για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς

Συσκέψεις προετοιμασίας στις 12 Δεκέμβρη, πληθαίνουν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς και κλάδους

Συνέχεια στις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες, με αφορμή τον νέο κρατικό προϋπολογισμό - σφαγείο για τα λαϊκά νοικοκυριά, δίνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στα μεγάλα συλλαλητήρια που οργανώνουν το Σάββατο 17 Δεκέμβρη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Μπροστά στην επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, την ακρίβεια, τη φοροληστεία, την περικοπή των δαπανών σε Υγεία και Παιδεία, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα αντιτάσσουν τις διεκδικήσεις τους για αυξήσεις στους μισθούς με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, μπλόκο στο ξεσπίτωμα από τους πλειστηριασμούς πρώτης - κύριας κατοικίας.

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική, 16 συνδικαλιστικές οργανώσεις μέχρι στιγμής καλούν στο συλλαλητήριο της 17ης Δεκέμβρη στις 12.30 μ.μ. στο Σύνταγμα. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη, απευθύνουν κάλεσμα σε κάθε συνδικάτο να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου.

Στην κατεύθυνση αυτή οργανώνουν σύσκεψη τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21),«για την καλύτερη οργάνωση της δράσης μας για την επιτυχία του παλλαϊκού παναττικού συλλαλητηρίου στις 17 Δεκέμβρη και την αγωνιστική μας κλιμάκωση μετά το συλλαλητήριο».

Συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που φέρνει μεγαλύτερη ακρίβεια, φτώχεια και φορολογική αφαίμαξη σε βάρος του λαού, οργανώνουν και τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 12.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Λίγες μέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ πραγματοποιούν σύσκεψη συντονισμού για την αγωνιστική κλιμάκωση της πάλης.

Σε άλλες πόλεις

Με συγκέντρωση το Σάββατο 17 Δεκέμβρη στη Χαλκίδα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, το Εργατικό Κέντρο και τα συνδικάτα της Εύβοιας δίνουν συνέχεια στην αγωνιστική τους δράση για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας των λαϊκών νοικοκυριών από την ακρίβεια.

Σε σύσκεψη σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Νικολάου Μάρτη στο Διοικητήριο, καλεί εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας.

Στο «πόδι» οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους δουλειάς

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις, για διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς με υπογραφή ΣΣΕ, ενάντια στην επίθεση στο δικαίωμα στη δουλειά δίνουν συνέχεια στη δράση τους μια σειρά σωματεία και εργαζόμενοι σε μεγάλους χώρους δουλειάς και κλάδους.

Σήμερα η στάση εργασίας στη Ζώνη του Περάματος

Σε στάση εργασίας (12 μ. - λήξη βάρδιας), συγκέντρωση στον μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και μηχανοκίνητη πορεία στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ, στον Πειραιά, προχωρούν σήμερα το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στις μεθοδεύσεις του ΟΛΠ (COSCO) για μετατροπή του μόλου της ΔΕΗ από χώρο ναυπηγοεπισκευής σε car terminal, με επακόλουθο τη συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευής και την απώλεια θέσεων εργασίας. «Αρνούμαστε να γίνουμε θυσία για το master plan της COSCO», ξεκαθαρίζουν.

Την προηγούμενη βδομάδα, η διοίκηση του ΟΛΠ έδιωξε ένα ακόμα πλοίο που θα επισκευαζόταν εκεί και στο οποίο θα δούλευαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνεχίζοντας μια πρακτική που έχει προκαλέσει την οργή των μεταλλεργατών. Το πλοίο αυτήν τη στιγμή επισκευάζεται σε τουρκικά ναυπηγεία, αφού, όπως σημειώνουν τα σωματεία, «το μονοπώλιο της COSCO επιμένει να μετατρέψει τον μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι από χώρο ναυπηγοεπισκευής σε car terminal και, με πρόσχημα την εξέλιξη των έργων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, παίζει παιχνίδια στις πλάτες των οικογενειών μας».

Τα σωματεία απαιτούν να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των υποδομών, με τρόπο που να μην οδηγεί στην ανεργία τους εργαζόμενους, και υπογραμμίζουν ότι δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν «ένα λιμάνι με όλες του τις δραστηριότητες, που να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού της περιοχής και όλης της χώρας, και όχι ένα λιμάνι που δίνει δισεκατομμύρια κέρδη σε λίγους και ανεργία, φτώχεια και ανασφάλεια σε όλους τους υπόλοιπους. Αρνούμαστε να γίνουμε θυσία για το master plan της COSCO».

Να επαναλειτουργήσει με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα το Ναυπηγείο Ελευσίνας

Το «ξήλωμα» των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού, που συνοδεύει την πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, σχολιάζει η «Συσπείρωση Εργαζομένων». Στο φόντο της επίθεσης που ξετυλίγεται σε βάρος των εργαζομένων, καλεί την πλειοψηφία του Σωματείου να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση με θέμα τη διαπραγμάτευση νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης.

Λίγες μέρες μετά τη φιέστα για την επαναλειτουργία του ναυπηγείου, στην οποία «παραβρέθηκαν κυβερνητικά στελέχη, τοπικοί παράγοντες, η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου και ο νέος εργοδότης», η παράταξη στην οποία συμμετέχουν οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καταγγέλλει πως η εργοδοσία «θέλει να καθιερώσει νέες εργασιακές σχέσεις». Στην κατεύθυνση αυτή, καταστρατηγεί την ισχύουσα ΣΣΕ, δεν καταβάλλει το 30% της μισθοδοσίας (συμπληρωματικά στο 70% που καταβάλλεται από το Πολεμικό Ναυτικό), παραβιάζει στοιχειώδη δικαιώματα (Δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα, επίδομα αδείας, προσαύξηση σε υπερωρία, Σαββατοκύριακο, νυχτερινά). Παράλληλα, αναδεικνύει το ζήτημα της προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να δουλέψουν «σε ένα εργοστάσιο που ο εμπορικός του τομέας είναι παροπλισμένος και απαξιωμένος εδώ και χρόνια», χωρίς την απαραίτητη συντήρηση των υποδομών.

Η «Συσπείρωση» απαιτεί να γίνει σεβαστή η ισχύουσα επιχειρησιακή σύμβαση και να καταβληθεί σε όλο το προσωπικό το σύνολο του μισθού, να πληρωθεί το Δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας χωρίς κανένα «συμψηφισμό» με τα ποσά που καταβάλλονται ως μέρος των οφειλόμενων δεδουλευμένων. Καλεί την πλειοψηφία του Σωματείου να καλέσει σε Γενική Συνέλευση για διαπραγμάτευση νέας ετήσιας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, με βάση την ισχύουσα, προκειμένου «να κατοχυρωθεί εγγράφως κι όχι στα λόγια το κατώτατο μεροκάματο στα ναυπηγεία, στα 52 ευρώ μεικτά (1.100 ευρώ μισθός καθαρά)» και να δοθεί «αύξηση 10% σε όλο το προσωπικό».

ΒΙΠΕ Κιλκίς: Να παρθούν πίσω οι απολύσεις στα μεγάλα εργοστάσια Μετάλλου

Μαχητική παρέμβαση στη ΒΙΠΕ του Κιλκίς πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης το Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, καταγγέλλοντας τις δεκάδες απολύσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες από τις εργοδοσίες των επιχειρήσεων ΑΛΟΥΜΙΛ, ΚΛΕΜΑΝ και ΠΥΡΑΜΙΣ.

Στη διάρκεια της παρέμβασης, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το ψήφισμα αλληλεγγύης για τους απολυμένους, για τις δράσεις του συνδικάτου το επόμενο διάστημα και κάλεσε σε συμμετοχή στην πικετοφορία που θα γίνει το Σάββατο 10/12 στο Κιλκίς και στο γλέντι αλληλεγγύης που οργανώνει το Σάββατο 17/12 στις 12 μ., στην πλατεία Λατσιών απέναντι από το δημαρχείο του Κιλκίς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, οι απολυμένοι εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις ΑΛΟΥΜΙΛ, ΠΥΡΑΜΙΣ, ΚΛΕΜΑΝ ξεπερνάνε τους 100, ενώ θεωρείται «κοινό μυστικό» ότι το επόμενο διάστημα ετοιμάζεται νέο κύμα απολύσεων. Εκτιμάται ότι περίπου 20 έχουν απολυθεί από την ΚΛΕΜΑΝ, περισσότεροι από 40 από την ΑΛΟΥΜΙΛ και περίπου 40 από την ΠΥΡΑΜΙΣ.

Πρόκειται για μια επίθεση στο δικαίωμα στην εργασία, σε τρεις επιχειρήσεις που έχουν καταγράψει τεράστια κέρδη τα τελευταία χρόνια, που έχουν επιδοτηθεί παχυλά από αναπτυξιακούς νόμους, ΕΣΠΑ και Ταμεία Ανάκαμψης, με χρήματα δηλαδή που τελικά θα πληρωθούν από τη βαριά φοροληστεία του λαού.

Οπως αναφέρει το Συνδικάτο, «στον όμιλο ΚΛΕΜΑΝ που έχει κύκλο εργασιών 170 εκατ. ευρώ, κατέγραψε αυξήσεις εσόδων από πωλήσεις 11% στο πρώτο 8μηνο του 2022, δεν δίστασαν να απολύσουν εργαζόμενους επειδή οι προβλέψεις για το τελευταίο τρίμηνο έδειχναν μείωση παραγγελιών κατά 1%.

Απολύουν μαζικά εργαζόμενους και στην ΑΛΟΥΜΙΛ που σημειώνει τεράστια κερδοφορία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ομίλου, κατέγραψε 50% αύξηση των κερδών της για το πρώτο 6μηνο του 2022 αγγίζοντας τα 40 εκατ. ευρώ.

Στην ΠΥΡΑΜΙΣ απολύουν εργάτες σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη, την ώρα που ο όμιλος προχωρά σε νέες επενδύσεις όπως την εξαγορά και επαναλειτουργία της ΠΙΤΣΟΣ».

Και καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό του Κιλκίς μέσα από τα σωματεία και τους φορείς του να παλέψουν ενάντια στις απολύσεις, αλλά και για αυξήσεις στους μισθούς, με υπογραφή ΣΣΕ.

  • Αναφορά για τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης το ψήφισμα του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, με το οποίο ζητούν να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να αυξηθούν οι μισθοί με υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.
Διαμαρτυρία στον ΣΕΒ για τις Συμβάσεις στα Τρόφιμα

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ (Ξενοφώντος 5) για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς καλεί η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου στην Αττική. Η κινητοποίηση θα γίνει την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. (προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος).

Νέα απεργία σήμερα και αύριο στη NEXI

Σε νέα απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι 63 εργαζόμενοι στην εταιρεία NEXI, που βρίσκονται σε διαδικασία μετακίνησης σε θυγατρική της «Mellon» λόγω απόσχισης του τμήματος εκτύπωσης, στο οποίο δουλεύουν, στη θυγατρική αυτή. Την απεργία κήρυξαν το επιχειρησιακό σωματείο στη NEXI και το κλαδικό Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου εξουσιοδοτημένα για αυτό από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, μετά από συνάντηση που είχαν με την εργοδοσία, η οποία παρά τις δεσμεύσεις της παρουσίασε πρόταση που δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των εργαζομένων για διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Τη δεύτερη μέρα της απεργίας οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση.

Εκβιασμοί στη WOLT για αλλαγή του τρόπου πληρωμής

Aλλαγές στον τρόπο πληρωμής των «συνεργατών», ο οποίος θα καθορίζεται όπως συμφέρει κάθε φορά την εταιρεία, ανακοίνωσε η WOLT, επιβεβαιώνοντας για ποιο λόγο οι εταιρείες και το κράτος προσπαθούσαν με τόσο ζήλο να πείσουν τους διανομείς πόσο καλό είναι το πολυδιαφημισμένο μοντέλο freelancing («συνεργάτες») και πόσο καλός είναι ο νόμος Χατζηδάκη.

Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Διανομέων του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), «η WOLT ανακοίνωσε ότι καταργεί τους πίνακες με βάση τους οποίους πληρώνονταν μέχρι τώρα και από εδώ και πέρα θα πληρώνονται με βάση διάφορους παράγοντες χωρίς να διευκρινίζει πώς θα επηρεάζουν αυτοί οι παράγοντες την αμοιβή τους! Ανακοινώνει μάλιστα πως σε περίπτωση "λάθους" μπορεί να αλλάζει την αμοιβή χωρίς να διευκρινίζει αν θα ενημερώνει καν τον διανομέα. Και αν δεν συμφωνείς με όλα αυτά, έχεις στη διάθεσή σου 7 μέρες για να παραιτηθείς»!

Η Επιτροπή σημειώνει ότι αυτό που θέλουν «πλατφόρμες» όπως η WOLT, είναι να έχουν 24 ώρες το 24ωρο εργαζόμενους στον δρόμο, χωρίς να έχουν καμιά ευθύνη γι' αυτούς και αν είναι δυνατόν να μην τους κοστίζουν τίποτα. Και καλεί τους freelancers στον αντίποδα των νέων επικίνδυνων αλλαγών να παλέψουν για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας, ΒΑΕ, για καμιά διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες, κάλυψη εξόδων μοτοσικλέτας και προστατευτικής ενδυμασίας από την εργοδοσία, όπως και 5ήμερο - 7ωρο και κάλυψη του εισοδήματος του διανομέα σε περίπτωση ατυχήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με νέες κινητοποιήσεις παλεύουν για το μεροκάματο και για μέτρα προστασίας (2024-10-01 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση σήμερα από τους διανομείς της «Wolt» στην Αθήνα (2024-09-27 00:00:00.0)
Καμιά βλαπτική μεταβολή, καμιά υποχρεωτική άδεια στην «ΠΥΡΑΜΙΣ» (2024-02-09 00:00:00.0)
Την εργοδοσία που απολύει στην ΑΛΟΥΜΙΛ στηρίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (2022-12-22 00:00:00.0)
Μαχητική καταδίκη των απολύσεων και της εργοδοτικής τρομοκρατίας (2022-10-11 00:00:00.0)
Δραστηριότητες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (2007-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ