Τρίτη 1 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ
Με νέες κινητοποιήσεις παλεύουν για το μεροκάματο και για μέτρα προστασίας

Στάση εργασίας χτες στην Αθήνα, απεργία το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη | Νέα 24ωρη απεργία την Παρασκευή 11 Οκτώβρη

Αθήνα: Μεγάλη μοτοπορεία την περασμένη Παρασκευή
Αθήνα: Μεγάλη μοτοπορεία την περασμένη Παρασκευή
Σε αγωνιστικό ξεσηκωμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι διανομείς, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις για το εισόδημα και την ασφάλειά τους, ξεδιπλώνοντας τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη μια καθημερινή, πολύμορφη δράση.

Πιο συγκεκριμένα, σε στάση εργασίας και μοτοπορεία, για τρίτη φορά μέσα σε λίγες μέρες, προχώρησαν χτες το μεσημέρι οι διανομείς στη «Wolt» στην Αθήνα. Μεγάλη κινητοποίηση άλλωστε οργάνωσαν και το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο κέντρο μεταφέροντας παντού το μήνυμα του ξεσηκωμού.

Στη Θεσσαλονίκη οι διανομείς της πόλης πραγματοποίησαν μεγάλη απεργία το περασμένο Σάββατο.

Η χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα κατευθύνθηκε στα γραφεία της εταιρείας «Wolt» στην οδό Μιχαλακοπούλου, καθώς οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχουν καταθέσει στην εργοδοσία υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ζητώντας συνάντηση με εκπροσώπους της. Μπροστά στην άρνηση της εταιρείας να συναντήσει την αντιπροσωπεία τους, η κινητοποίηση κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να καλέσει σε συνάντηση την εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν με στάσεις εργασίας την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή (από τις 7 μ.μ. έως τις 11 μ.μ.).

Από την απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από την απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Επίσης, όπως έχουν ήδη αποφασίσει, προετοιμάζουν 24ωρη απεργία την Παρασκευή 11 Οκτώβρη, μαζί με το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στην «efood», με συγκέντρωση και μοτοπορεία που θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ., από τη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας.

Μετά τις προηγούμενες κινητοποιήσεις, στις 24 και 27 Σεπτέμβρη, και η χτεσινή στάση εργασίας είχε μεγάλη συμμετοχή, αναγκάζοντας την εταιρεία να «ανοιγοκλείνει» την πλατφόρμα στην οποία δέχεται παραγγελίες αφού δεν υπήρχε ικανός αριθμός διανομέων για να τις παραδώσει. Η συμμετοχή αυτή καταγράφηκε παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς σε βάρος εργαζομένων τους από «στολάρχες», δηλαδή εργολάβους που απασχολούν προσωπικό για λογαριασμό της «Wolt», με τους εργαζόμενους να ξεκαθαρίζουν ότι θα σταθούν σαν μια γροθιά απέναντι σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης του αγώνα τους.

«Η εταιρεία για άλλη μια φορά δεν δέχεται να γίνει συνάντηση, θέλει να αποφασίζει αυτή ποιοι θα πάνε πάνω», κατήγγειλε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου. «Δεν το δεχόμαστε αυτό. Δεν ανεβαίνουμε πάνω με όποια άτομα αυτή αποφασίζει αλλά με όποιους αποφασίζουμε εμείς», πρόσθεσε, με τους συγκεντρωμένους να επικυρώνουν την απόφαση αυτή. Οπως επισήμανε, με τη στάση της η εταιρεία δείχνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των διανομέων. «Ευθύνες δεν έχει μόνο η εταιρεία αλλά και η κυβέρνηση», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, δίνοντας το σύνθημα για να συνεχιστεί η κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί, αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα, Ν. Μηλαπίδη, θέτοντας τις διεκδικήσεις των διανομέων κόντρα στις πρακτικές της «Wolt» αλλά και στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στην εργοδοσία να επιβάλλει άθλιους όρους αμοιβής και εργασίας.

Αθήνα, χτες
Αθήνα, χτες
Οι διανομείς βρίσκονται αντιμέτωποι με τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους καθώς η εργοδοσία μειώνει την αμοιβή ανά παραγγελία. Το πολύ χαμηλό μεροκάματο τους αναγκάζει να μένουν πάνω στο μηχανάκι ολόκληρα 12ωρα, διακινδυνεύοντας την ασφάλεια και την υγεία τους. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η εταιρεία «χρεώνει» τους διανομείς με ένα χαράτσι 200 ευρώ, το οποίο ονομάζει «χρηματική εγγύηση» για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας!

Σημαντικό ζήτημα που αναδεικνύουν οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο είναι το καθεστώς κάτω από το οποίο δουλεύουν μετανάστες διανομείς, ως υπάλληλοι των λεγόμενων «στολαρχών - διαχειριστών», δηλαδή εργολάβων. Στη δική τους περίπτωση, η εργοδοτική αυθαιρεσία οργιάζει, οι απειλές και οι εκβιασμοί δίνουν και παίρνουν, στα μεροκάματα επιβάλλονται ...παρακρατήσεις, τα ένσημα ψαλιδίζονται, άδειες, Δώρα και επιδόματα δεν δίνονται. Στο φόντο αυτό, απαίτησαν από το υπουργείο να πάρει θέση και ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να καταργηθεί το απαράδεκτο αυτό εργασιακό καθεστώς.

  • Την αλληλεγγύη του στους διανομείς και στις κινητοποιήσεις τους έχει εκφράσει το Σωματείο Εργαζομένων της «Teleperformance», με ψήφισμα της Γενικής του Συνέλευσης.
«Νέκρωσαν» οι πλατφόρμες με την απεργία στη Θεσσαλονίκη

Μαζική και μαχητική μοτοπορεία στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, πραγματοποίησαν το Σάββατο οι διανομείς της Θεσσαλονίκης συνεχίζοντας τον αγώνα τους για αύξηση στους μισθούς και μέτρα προστασίας για τη ζωή τους.

Τεράστιες καθυστερήσεις και ακυρώσεις σε παραγγελίες, μαγαζάτορες παρακαλούσαν τους λίγους διανομείς που δούλευαν να μείνουν κοντά για να ...πάρουν και άλλες παραγγελίες (!) και η εφαρμογή της «Wolt» που ανοιγόκλεινε όλη μέρα γιατί δεν είχε διανομείς να εξυπηρετήσει. Αυτή ήταν η κατάσταση όλη τη μέρα της απεργίας.

Οι διανομείς συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο και από εκεί πραγματοποίησαν μοτοπορεία προς την έδρα των εργολάβων της «Wolt», τα γραφεία της «Wolt» και της «efood» αλλά και πιάτσες συναδέλφων τους.

Οι εργαζόμενοι της «efood» και της «Wolt» προχωρούν συντονισμένα σε κλιμάκωση του αγώνα τους δίνοντας ενιαία τη μάχη μισθωτοί και freelancers, μαζί με τους συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα, με τη νέα 24ωρη απεργία στις 11 Οκτώβρη. Στο πλευρό τους έχουν το κλαδικό Σωματείο στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, το ΣΕΤΕΠΕ, αλλά και σωματεία άλλων κλάδων.

Οι διανομείς διεκδικούν για τους μισθωτούς: Αύξηση στον βασικό μισθό. Επίδομα γάμου και κινητού. Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Οσοι 4ωροι - 6ωροι επιθυμούν, να μπορούν να γίνονται 8ωροι.

Για τους freelancers: Θέσπιση ελάχιστης εγγυημένης αμοιβής ανά ώρα. Επαναφορά τιμοκαταλόγου με αυξημένες τις τιμές σε αυτόν κατά 30%. Ελάχιστη τιμή παραγγελίας 2,8 ευρώ. Να υπάρχει η επιλογή να γίνονται μισθωτοί όσοι freelancers το επιθυμούν.

Για όλους: Χρηματική αποζημίωση όταν θα πρέπει να κλείνει η εφαρμογή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Μηνιαίο επίδομα επικινδυνότητας της εργασίας 15%.

«Είμαστε εδώ μισθωτοί και freelancer. Ενωθήκαμε σε 24ωρη απεργία και διεκδικούμε αυξήσεις στον μισθό», σημείωσε μιλώντας στη συγκέντρωση ο Αντώνης Καναβάρης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στην «efood» στη Θεσσαλονίκη. Και πρόσθεσε: «Αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε 10, 12 και 14 ώρες πάνω στα μηχανάκια, κάτι που είναι άκρως επικίνδυνο, με ελλιπή μέτρα προστασίας, με μια Επιθεώρηση Εργασίας υποστελεχωμένη που δεν κάνει ελέγχους. Σχεδόν κάθε μήνα οι διανομείς έχουμε έναν νεκρό συνάδελφο. Το μήνυμα που εκπέμπουμε πανελλαδικά είναι ότι δεν πάει άλλο. Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε, μέχρι τη νίκη».

Μιλώντας στους απεργούς διανομείς, ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες μέσα από τις οποίες δόθηκε η απεργιακή μάχη: «Σήμερα βαλθήκανε να εμποδίσουν τον αγώνα μας. Δεν τα καταφέρανε. Βάλανε μπράβους, βάλανε αστυνομικούς, είπανε ψέματα, πετάξανε ένα σωρό λάσπη και δεν τα καταφέρανε. Αυτό δείχνει ότι μας φοβούνται.

Ο καθένας προστατεύει τον συνάδελφό του, προστατεύει το σωματείο του, για να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερες μάχες. 11 Οκτώβρη απεργία 24ωρη. Να τους γονατίσουμε ακόμα μία φορά.

Εμείς έχουμε τη δύναμη. Χρειάζεται οργανωμένο αγώνα και αλληλεγγύη. Και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε».

Σωματείο ιδρύουν οι διανομείς της «Wolt»

Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι της «Wolt» πραγματοποίησαν Γενική - απεργιακή - Συνέλευση και προχώρησαν στη συγκρότηση Σωματείου, εκλέγοντας προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο.

Χτες, Δευτέρα, έδωσαν συνέχεια στον αγώνα τους με συμμετοχή στην 4ωρη στάση εργασίας μαζί με τους συναδέλφους τους στην Αθήνα. Στη διάρκεια της στάσης εργασίας πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση - ενημέρωση στις πιάτσες των διανομέων, για την απεργία στις 11 Οκτώβρη.

Ο Βίκτορας Μήσσιας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και του προσωρινού ΔΣ του υπό ίδρυση Σωματείου Εργαζομένων στη «Wolt» Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Ενωνόμαστε με τους συναδέλφους μας στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, γιατί έχουμε κοινά προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ