Τρίτη 1 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία

Κλιμακώνουν με την πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη

Με επόμενους αγωνιστικούς σταθμούς την πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 17 Οκτώβρη και την προετοιμασία της συμμετοχής σε γενική απεργία πυκνώνουν οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών ενάντια στη διάλυση και στην εμπορευματοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων, αναδεικνύοντας το χάλι που επικρατεί με ευθύνη της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

Στο «μη παρέκει» ο «Ευαγγελισμός»

Στο πλαίσιο αυτό, με Γενική Συνέλευση σήμερα στις 8 το πρωί στα Επείγοντα και αμέσως μετά κινητοποίηση απαντά ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ) στο «μη παρέκει» που έχει διαμορφωθεί και σ' αυτό το νοσοκομείο.

«Καθημερινά στο νοσοκομείο ζούμε εργαζόμενοι κι ασθενείς την αποδόμηση κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν Υγείας. Το "κερασάκι" ήταν η πρόσφατη ανεκδιήγητη ταλαιπωρία εν ονόματι της ανακαίνισης των ΤΕΠ με ακύρωση πρακτικά της τακτικής λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων για μέρες κι επικίνδυνα πρόχειρες αλλαγές στα ΤΕΠ ακόμα και σε μέρες γενικής εφημερίας. Δεν τους "καίγεται καρφί" ούτε για την εργασιακή διάλυση των υγειονομικών, ούτε για την ίδια τη ζωή των ασθενών», καταγγέλλει το ΣΕΝΕ παίρνοντας θέση απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα επιτάχυνσης για την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, τον αυταρχισμό και την επιχείρηση εκφοβισμού και απαξίωσης των εργαζομένων από τη διοίκηση και τις ευλογίες του υπουργείου Υγείας, τη συνεχή ακρίβεια και αύξηση σε εκατοντάδες βασικά φάρμακα.

ΨΝΑ: Πλατιά σύσκεψη σωματείων και φορέων την Πέμπτη

Πλατύ κάλεσμα σε σωματεία, Ομοσπονδίες και φορείς για τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Οκτώβρη στη 1 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και την αγωνιστική υποδοχή στις 6 μ.μ. της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, απευθύνει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.

«Πριν καν τεθεί σε εφαρμογή ο περιβόητος νόμος για την "ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης" τα αποτελέσματά του τα βιώνουμε καθημερινά», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, εστιάζοντας στα εξής:

Κλείσιμο προγραμμάτων, σχέδια για συγχωνεύσεις τμημάτων, επικουρικοί εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ στον «αέρα», αφού σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού, Δ. Βαρτζόπουλου, οι συμβάσεις δεν θα ανανεωθούν μετά τις 31/12 και προγράμματα με ημερομηνία λήξης, και ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς. Ταυτόχρονα, οι όποιες χρηματοδοτήσεις δρομολογούνται σε ΜΚΟ και ΑΜΚΕ, που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, ενώ το μέλλον των ασθενών είναι να οδηγούνται από εδώ και από εκεί και στο τέλος να επιστρέφουν σε ψυχιατρικές κλινικές - που θα διαμορφώνονται ως νέα «άσυλα».

Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι «το ΨΝΑ - Δαφνί από τη στιγμή της κατάργησής του ως οργανισμού και της μετατροπής του ως αποκεντρωμένης μονάδας στην ΥΠΕ, να γίνει ένα μεγάλο άσυλο, να καταργηθούν τα ΤΕΠ και να δέχεται να νοσηλεύει ασθενείς που θα γνωματεύονται από τις ψυχιατρικές κλινικές που ανήκαν στα γενικά νοσοκομεία, που θα εφημερεύουν καθημερινά».

Την ίδια στιγμή, «τα "στεγνά" προγράμματα απεξάρτησης χάνουν την αυτοτέλειά τους και εντάσσονται σε έναν οργανισμό που στόχος θα είναι η μείωση της βλάβης και η ενίσχυση ενός λειτουργικού χρήστη. Κλείνουν τον ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ, τον ΙΑΝΟ, τον ΔΙΑΠΛΟΥ, προγράμματα με δεκαετίες εμπειρίας και προσφοράς, ενώ τα Κέντρα Πρόληψης κινδυνεύουν να αφανιστούν μετά το 2027», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, ξεκαθαρίζοντας: «Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί».

«Αττικόν»: «Κανείς δεν θα υπογράψει το αντεργατικό "συμφωνητικό εχεμύθειας"»

Μια ακόμα προσπάθεια φίμωσης των υγειονομικών που αγωνίζονται «τρέχει» στο Νοσοκομείο «Αττικόν» με το λεγόμενο «συμφωνητικό εχεμύθειας», το οποίο καλούνται να υπογράψουν οι συμβασιούχοι και καταγγέλλει το Σωματείο.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», είναι η απάντηση του Σωματείου, σημειώνοντας:

«Το κάλεσμα της διοίκησης του νοσοκομείου προς τους συμβασιούχους εργαζόμενους να υπογράψουν "συμφωνητικά εχεμύθειας" για ό,τι συμβαίνει στο "Αττικόν" δηλώνει ότι η ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι χέρι με τον αυταρχισμό και τον εκφοβισμό.

Η διοίκηση του ΠΓΝ "Αττικόν", στα χνάρια του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, επιχειρεί να φιμώσει ακόμα και την όποια καταγγελία για τα οξυμένα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν το νοσοκομείο και οι ασθενείς.

Αντί να απολογηθούν για τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, για τα ράντζα, για τις ελλείψεις και τα κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό κ.λπ. ζητάνε από τους εργαζόμενους να σταματήσουν να καταγγέλλουν. Επί της ουσίας, τους ζητάνε να συγκαλύπτουν τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες με το επιχείρημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων».

Σχετικά με την κυβερνητική προπαγάνδα, το Σωματείο ξεκαθαρίζει:

  • Οταν καταγγέλλουμε την ύπαρξη ράντζων δεν πλήττεται ο ασθενής που είναι πάνω σε αυτό, αλλά η ξετσιπωσιά της κυβέρνησης και η πολιτική της.
  • Οταν απαιτούμε την πρόσληψη 130 νοσηλευτών δεν πλήττονται οι υγειονομικοί αλλά η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.

Το συγκεκριμένο συμφωνητικό λοιπόν δεν υπερασπίζεται ασθενείς και υγειονομικούς αλλά τη μόστρα της κυβερνητικής πολιτικής και τις επιλογές της κάθε διοίκησης.

Από το Σωματείο αναδεικνύεται επίσης ότι αυτήν την «εχεμύθεια» την επικαλούνται εκείνοι «που έχουν μετατρέψει τους χώρους Υγείας σε πεδία οικονομικών ανταγωνισμών, που έχουν κάνει τις εταιρείες χορηγούς στη λειτουργία των δομών, έχουν παραχωρήσει ολόκληρα τμήματα και πτέρυγες σε εφοπλιστές βιομηχάνους, εκείνοι που έχουν επιτρέψει με την πολιτική τους οι ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν πρόσβαση στον υγειονομικό φάκελο των ασθενών».

Με βάση τα παραπάνω, το Σωματείο προειδοποιεί:

«Η συγκεκριμένη πράξη νομικά είναι άτοπη και καταχρηστική. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε την έγκριση της κάθε διοίκησης για να δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών. Κανείς δεν θα υπογράψει αυτό το κατάπτυστο έγγραφο. Το μόνο έγγραφο που θα υπογράψουν οι συνάδελφοι συμβασιούχοι είναι αυτό της πρόσληψής τους ως μόνιμων εργαζομένων. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ