Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Σκόρπιες δράσεις «πρόληψης» στο φόντο μιας διαλυμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» πουλάει και πάλι η κυβέρνηση, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει χτες την έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης του προγράμματος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η οποία περιλαμβάνεται στο νέο «Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία», που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το νέο σχέδιο περιλαμβάνει εκτός από το παραπάνω μερικές ακόμα δράσεις «πρόληψης» (για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τις καρδιακές παθήσεις) που θα αναπτυχθούν στον πληθυσμό, στο φόντο πάντα της ανυπαρξίας ενός δωρεάν, κεντρικά σχεδιασμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ως υποκατάστατο αυτής της ανάγκης του λαού, η κυβέρνηση παρουσίασε μερικές κινητές μονάδες (κατά το μοντέλο του εμβολιασμού), οι οποίες θα πηγαίνουν «σε όλες τις περιοχές της χώρας, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές», ώστε να γίνονται ένα τμήμα των αναγκαίων προληπτικών εξετάσεων.

«Με την έγκυρη πρόληψη αυτομάτως μειώνουμε κατά πολύ τη θνησιμότητα, καθώς ασθένειες θα διαγνωστούν σε πρώιμο στάδιο, όπως το βλέπουμε αυτή τη στιγμή να γίνεται με τον καρκίνο του μαστού», ισχυρίστηκε το υπουργείο, αποσιωπώντας ότι και το υλοποιούμενο πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες και διέπεται από μια σειρά κόφτες.

Εγινε επίσης αναφορά στην «ανάπτυξη μιας συνολικής πρότασης για τη βελτίωση της Υγείας του Πληθυσμού στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η αναμόρφωση του συστήματος Δημόσιας Υγείας με σύγχρονους όρους», όροι που περιγράφονται στη στρατηγική της έντασης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, όπως αποτυπώθηκε και με τον πρόσφατο νόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Μια «ανάπτυξη» δηλαδή που εμπεριέχει ως προϋπόθεση το φόρτωμα του κόστους στον λαό και υπηρετείται από όλα τα αστικά κόμματα, υπονομεύοντας στην πράξη την ουσιαστική πρόληψη και την προαγωγή της υγείας του λαού.

Το αποτέλεσμα της διαχρονικά ανθυγιεινής και αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται στο υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο δημόσιο σύστημα Υγείας αλλά και σε κάθε πτυχή της ζωής του λαού, είναι όπως ομολογήθηκε «το 75% των θανάτων να οφείλεται στα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο, που είναι σε μεγάλο βαθμό προλήψιμα νοσήματα. Χάνουμε κατά μέσο όρο 10 χρόνια από το προσδόκιμο της ζωής μας. Από σχετικές έρευνες φαίνεται ότι, κατά τη διετία 2018-2020, μία στις τέσσερις γυναίκες δεν είχε κάνει test pap, μία στις δύο γυναίκες άνω των 40 ετών δεν είχε κάνει μαστογραφία και μόνο ένα στα 10 άτομα άνω των 50 ετών είχε κάνει αιματολογική εξέταση κοπράνων για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου». Και φυσικά οι παραπάνω δείκτες επιδεινώθηκαν στα χρόνια της πανδημίας, όταν τα ελάχιστα και αποψιλωμένα Κέντρα Υγείας μετατράπηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα, τα νοσοκομεία σε μιας νόσου, οι μόνιμοι εργαζόμενοι στις δημόσιες υγειονομικές δομές μειώθηκαν αντί να αυξηθούν, εξίσου και η χρηματοδότηση.

Εντός του προσεχούς διαστήματος, όπως ανακοινώθηκε, θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αποτελεί μια από τις δύο βασικές δράσεις και περιλαμβάνει: 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως την ηλικία των 15 ετών έναντι του ιού HPV, 70% των γυναικών ηλικίας έως 35 και 45 ετών να έχουν εξεταστεί με υψηλής αποδοτικότητας hpv dna test και 90% των γυναικών που εντοπίζονται με ασθένεια του τραχήλου, να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία.

Χωρίς ωστόσο να έχουν εξασφαλιστεί οι δομές και το προσωπικό που θα προσφέρουν τις παραπάνω αναγκαίες εξετάσεις σε όλο τον πληθυσμό, αποκλειστικά δωρεάν, φαίνεται ότι θα εξασφαλίζεται εκ νέου πελατεία στα ιδιωτικά μεγαθήρια, που είτε άμεσα είτε έμμεσα θα πληρωθεί από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ