Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διευρύνεται το απεργιακό κύμα σε όλο και περισσότερους κλάδους

Από απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στα ταχυδρομεία την περασμένη Παρασκευή στο Λονδίνο

Copyright 2022 The Associated

Από απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στα ταχυδρομεία την περασμένη Παρασκευή στο Λονδίνο
Διευρύνονται σε όλο και περισσότερους κλάδους οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βρετανία, παρά τη συστηματική κυβερνητική επιχείρηση συκοφάντησης των εργατικών αγώνων, το τεράστιο αντιαπεργιακό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι βρετανικές κυβερνήσεις και τα σχέδια της νυν κυβέρνησης Σούνακ να αξιοποιήσει τις Ενοπλες Δυνάμεις ως απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Τη σκυτάλη του απεργιακού αγώνα παίρνουν αυτήν τη βδομάδα εκατοντάδες χιλιάδες νοσηλευτές, νοσηλεύτριες, μαίες και ειδικευόμενοι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία, με την πρώτη απεργία να προγραμματίζεται για την Πέμπτη 15/12 και να ακολουθεί δεύτερη την Τρίτη 20/12.

Παράλληλα, εντείνουν τον απεργιακό αγώνα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους, με το κλαδικό Συνδικάτο RMT να έχει προκηρύξει απεργίες για τις 13 και 14, τις 15/12 (κυρίως στη Βόρεια Αγγλία) και για τις 16 και 17/12.

Μέσα στις επόμενες βδομάδες ακολουθούν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις από δεκάδες χιλιάδες ταχυδρομικούς υπαλλήλους και εργαζόμενους σε ασθενοφόρα και την άμεση βοήθεια, σε συγκοινωνίες, μεταφορές και τελωνεία. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιχειρώντας το χτύπημα των απεργιών, έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να επιστρατεύσει στρατιώτες να αναλάβουν ρόλο οδηγού ασθενοφόρων ή να επανδρώσουν τα γκισέ ελέγχου διαβατηρίων...

Μεταξύ των αιτημάτων όλων των απεργών ξεχωρίζει η διεκδίκηση για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, απέναντι στην τεράστια ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Οκτώβρη ανήλθε σε 11,1%, ο υψηλότερος των τελευταίων 41 χρόνων.

Η βρετανική κυβέρνηση, την ίδια ώρα που στηρίζει πολύμορφα τα μονοπώλια και αφιερώνει τεράστιους πόρους στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, απορρίπτει τα αιτήματα των εργαζομένων και κάνει πλάτες στη μεγαλοεργοδοσία, επεξεργαζόμενη σχέδια περαιτέρω χτυπήματος του απεργιακού δικαιώματος.

Δριμύ ψύχος ενώ εντείνεται η ενεργειακή φτώχεια

Την ίδια ώρα και ενώ δριμύ ψύχος πλήττει μεγάλες περιοχές της χώρας, τα λαϊκά νοικοκυριά στη Βρετανία βυθίζονται όλο και περισσότερο στην ενεργειακή φτώχεια.

Ερευνα του ιδρύματος κοινωνικών μελετών Joseph Rowntree (JRF) κατέγραψε πως «πάνω από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν τα σπίτια του ζεστά φέτος τον χειμώνα».

Από αυτά, τα 2,5 εκατομμύρια αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπα και με σοβαρά προβλήματα σίτισης, επισημαίνει το JRF.

Αντίστοιχα και ακόμα πιο ζοφερά είναι τα στοιχεία της ΜΚΟ «Εθνική Ενεργειακή Δράση» (National Energy Action), η οποία εκτιμά ότι από τον Οκτώβρη 6,7 εκατ. νοικοκυριά της Βρετανίας βρίσκονται σε ενεργειακή φτώχεια.

Το κύμα ψύχους που πλήττει τη χώρα από το Σαββατοκύριακο φέρνει όλη την παραπάνω κατάσταση ακόμα πιο έντονα στην επιφάνεια, ενώ σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στις οδικές και αεροπορικές συγκοινωνίες.

Λόγω του παγετού και της χιονόπτωσης, κυρίως γύρω από το Λονδίνο, πολλά αεροδρόμια έκλεισαν προσωρινά τις πίστες τους.

Το αεροδρόμιο του Στάνστεντ, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Λονδίνου και χρησιμοποιείται κυρίως από την εταιρεία «χαμηλού κόστους» «Ryanair», έκλεισε τους διαδρόμους προσγείωσης/απογείωσης από το βράδυ της Κυριακής προκειμένου να τους καθαρίσει από το χιόνι. Στην ιστοσελίδα του αεροδρομίου, πολλές πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για χτες ακυρώθηκαν, μολονότι οι πίστες αναφερόταν ότι ήταν «ανοικτές και απολύτως λειτουργικές».

Η εταιρεία «Ryanair» ανέφερε επίσης στο Twitter ότι «εξαιτίας σοβαρής χιονόπτωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πίστες του Στάνστεντ και του Γκάτγουικ (στο νότιο τμήμα του Λονδίνου) έκλεισαν προσωρινά κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκαλώντας προβλήματα σε όλες τις πτήσεις που είχε προγραμματισθεί να αναχωρήσουν».

Σύμφωνα με το BBC, πάνω από 50 πτήσεις ακυρώθηκαν την Κυριακή μόνο στο αεροδρόμιο του Χίθροου, το σημαντικότερο στη βρετανική πρωτεύουσα, λόγω ομίχλης.

Χτες το πρωί, προβλήματα σημειώθηκαν επίσης στην κίνηση των οχημάτων σε μεγάλες οδικές αρτηρίες γύρω από το Λονδίνο, με σημαντική συμφόρηση στους δρόμους λόγω του χιονιού και του πάγου στο οδόστρωμα. Προχτές βράδυ οδηγοί έμειναν πολλές ώρες εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους, αποκλεισμένοι από το χιόνι, τον πάγο και την ομίχλη, κυρίως στο Σάσεξ, στο νότιο τμήμα του Λονδίνου.

Αντίστοιχα, στα τρένα, η σιδηροδρομική εταιρεία «Southeastern» συμβούλευσε τους επιβάτες «να μην ταξιδέψουν» χτες το πρωί, διότι πολλές από τις γραμμές της θα παρέμεναν κλειστές για κάποιες ώρες και ορισμένες καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, λόγω χιονιού και πάγου.

  • Στο μεταξύ, σε ένα τραγικό συμβάν στο Σόλιχαλ της κεντρικής Αγγλίας, τρία παιδάκια πέθαναν μετά την πτώση τους σε παγωμένη λίμνη. Μόνο ένα από τα τέσσερα παιδάκια που έπεσαν στη λίμνη, ηλικίας 6 ετών, βγήκε ζωντανό, δίνοντας αγώνα να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ