Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στοχευμένες επαφές για «συντονισμό» στην αντιμετώπιση της Κίνας

Την προσπάθεια συγκέντρωσης και «συντονισμού» δυνάμεων για την αντιμετώπιση της Κίνας συνεχίζουν οι ΗΠΑ, εν μέσω βέβαια της πίεσης που ασκούν οι αντιθέσεις που εντείνονται και εντός του ευρωατλαντικού άξονα, μεταξύ άλλων και για τους όρους αντιπαράθεσης αλλά και διαπραγμάτευσης με το Πεκίνο.

Ενδεικτική είναι η περιοδεία που ολοκλήρωσε στην Ευρώπη η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, με επίκεντρο και τις εξελίξεις στον Ινδο-Ειρηνικό.

Στο Βερολίνο, όπου μεταξύ άλλων η Σέρμαν συνάντησε τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Γενς Πλέτνερ, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να υπογραμμίσει πόσο «ενωμένες κατά των πιο άμεσων ζητημάτων» πρέπει «να μείνουν οι δημοκρατικές κυβερνήσεις», στα οποία «ζητήματα» συμπεριέλαβε «την υποστήριξη της ουκρανικής κυριαρχίας» αλλά και «την αντιμετώπιση των προσπαθειών της Κίνας να αναμορφώσει την παγκόσμια τάξη στη δική της καταπιεστική εικόνα». Πρόσθεσε δε ότι κατά τις επαφές της «συζητήσαμε και για τις προσπάθειές μας να ακούμε και να στηρίξουμε τους λαούς του Ινδο-Ειρηνικού, και να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους στην εξωτερική πολιτική», αλλά και «τις προκλήσεις που συνιστά η Κίνα».

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι ο Ντάνιελ Κρίτενμπρικ, Αμερικανός βοηθός ΥΠΕΞ αρμόδιος για Υποθέσεις Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, μαζί με την ανώτατη διευθύντρια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με αρμοδιότητα την Κίνα και την Ταϊβάν, Λόρα Ροζενμπέργκερ, ξεκίνησε την Κυριακή επαφές σε Κίνα, Κορέα και Ιαπωνία οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο. Οπως έχει ανακοινωθεί, στις αρχές του νέου έτους θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν.

Παράλληλα με τα παραπάνω, προχωρούν και σχέδια ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας του ευρωατλαντικού μπλοκ με συμμάχους του στην περιοχή. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στα τέλη της περασμένης βδομάδας ανακοινώθηκε ότι η Ιαπωνία θα συνεργαστεί με Βρετανία και Ιταλία για την ανάπτυξη μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς μέχρι το 2035. Οι πλευρές έκαναν λόγο για ένα «φιλόδοξο εγχείρημα για την ανάπτυξη μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς», το οποίο βάφτισαν GCAP (Global Combat Air Programme).

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, ο ΥΠΕΞ της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου δήλωσε ότι η Κίνα ψάχνει «νέο πρόσχημα για να εξαπολύσει τη μελλοντική της επίθεση». Μιλώντας στον βρετανικό «Γκάρντιαν» υποστήριξε ότι η κινεζική στρατιωτική απειλή «γίνεται πιο σοβαρή από ποτέ», αναφέροντας ως παράδειγμα ότι πενταπλασιάστηκαν οι «εισβολές» πολεμικών αεροσκαφών στη λεγόμενη «ζώνη αεράμυνας» της Ταϊβάν από το 2020. Ο Γου μίλησε για «συνδυασμό πιέσεων» που περιλαμβάνουν τον οικονομικό εξαναγκασμό, τις κυβερνοεπιθέσεις, τον ακαδημαϊκό και νομικό πόλεμο και τις διπλωματικές προσπάθειες που συνεχίζει το Πεκίνο προκειμένου να απομονωθεί η Ταϊβάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζήτηση «συντονισμένης δράσης» ενώ βαθαίνουν οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί (2022-12-06 00:00:00.0)
Κίνα και ΗΠΑ ανταλλάσσουν κατηγορίες για «σοβαρές προκλήσεις» (2022-06-01 00:00:00.0)
Με αντεγκλήσεις και στρατιωτική κινητικότητα συνεχίζεται η κόντρα (2021-06-16 00:00:00.0)
Καθημερινή κινητικότητα και αντιπαραθέσεις γύρω από την Ταϊβάν (2021-04-15 00:00:00.0)
Το Πεκίνο καταγγέλλει τις «φασαρίες που προκαλούν» οι ΗΠΑ (2020-08-28 00:00:00.0)
«Μέγιστο ζήτημα εθνικής ασφάλειας» η Ταϊβάν (2019-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ