Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Εντείνονται διαδηλώσεις εναντίον της νέας Προέδρου

Δύο νεκροί διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις της Κυριακής

Από τις διαδηλώσεις υποστηρικτών του αποπεμφθέντος σοσιαλδημοκράτη Προέδρου, Π. Καστίγιο

Copyright 2022 The Associated

Από τις διαδηλώσεις υποστηρικτών του αποπεμφθέντος σοσιαλδημοκράτη Προέδρου, Π. Καστίγιο
Διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χθες, παρά την αιματηρή καταστολή, σε μια σειρά περιοχές του Περού, εναντίον της νέας Προέδρου της χώρας, Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία από την αντιπροεδρία ανήλθε στην προεδρία την περασμένη βδομάδα, μετά την αποπομπή, σύλληψη και φυλάκιση του επίσης σοσιαλδημοκράτη προκατόχου της, Π. Καστίγιο.

Με φόντο τις εντεινόμενες ενδοαστικές αντιθέσεις στη χώρα, που εγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις, οι διαδηλωτές ζητούν την αποφυλάκιση του Καστίγιο, την παραίτηση της Μπολουάρτε, την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και να καταρτιστεί νέο Σύνταγμα.

Την Κυριακή τουλάχιστον 2 νέοι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον άλλοι 26 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην περιοχή του αεροδρομίου της Ανταουάιλας.

Χθες, περίπου 2.000 άνθρωποι απέκλεισαν το αεροδρόμιο της Αρεκίπα, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Περού, στην οποία εδρεύει το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων αποκλείστηκε επίσης ένας αυτοκινητόδρομος κοντά στο Κούσκο, που αποτελεί σημαντικό «διάδρομο» για τη μεταφορά μεταλλευμάτων. Διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν επίσης στις πόλεις Καχαμάρκα, Τάκνα, Πούνο κ.α., όπως και στην πρωτεύουσα Λίμα. Συνδικαλιστικές ενώσεις αγροτών και ιθαγενών καλούσαν σε «απεργία επ' αόριστον» από σήμερα Τρίτη.

Η Μπολουάρτε σχημάτισε το Σάββατο κυβέρνηση «τεχνοκρατών» και «ανεξάρτητων», με πρωθυπουργό τον πρώην εισαγγελέα Π. Ανγκούλο. Στη συνέχεια, ωστόσο, υπό την πίεση των διαδηλώσεων, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για να επισπευστούν οι εκλογές κατά δύο χρόνια και να διεξαχθούν τον Απρίλη του 2024. Παράλληλα, η Μπολουάρτε κήρυξε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στις περιοχές Απουρίμακ, Ικα και Αρεκίπα, οι οποίες αποτελούν επίκεντρα των διαδηλώσεων.

Επίσης χθες, η γενική εισαγγελέας υπέβαλε συνταγματική καταγγελία κατά του αποπεμφθέντος Προέδρου Καστίγιο, μέσω επιστολής προς το Κογκρέσο. Η εισαγγελική καταγγελία στρέφεται και εναντίον της πρώην επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, Μπέτσι Τσάβες, αλλά και κατά του πρώην υπουργού Αμυνας, Ου. Ουέρτα. Την Κυριακή το κοινοβούλιο, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση, ενέκρινε την άρση της ασυλίας του Καστίγιο, με 67 ψήφους σε σύνολο 130 βουλευτών (ενώ την περασμένη βδομάδα υπέρ της αποπομπής του Καστίγιο είχαν ψηφίσει 101 βουλευτές).

Υπενθυμίζεται ότι ο Καστίγιο καθαιρέθηκε την περασμένη Πέμπτη, ως υπαίτιος πραξικοπήματος και ανίκανος να κυβερνήσει, όταν λίγες ώρες πριν από ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την καθαίρεσή του ανήγγειλε με διάγγελμά του προσωρινή διάλυση του Κογκρέσου, σύσταση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης, προκήρυξη εκλογών σε 9 μήνες, διακυβέρνηση με Προεδρικά Διατάγματα κ.ά.

Από την πλευρά του Καστίγιο και συνεργατών του υποστηρίζεται μεταξύ άλλων ότι ο πρώην Πρόεδρος ναρκώθηκε εν αγνοία του και βρισκόταν υπό την επήρεια κάποιας ουσίας όταν έκανε το επίμαχο διάγγελμα. Σε επιστολή του μέσα από τη φυλακή, ο Καστίγιο καταγγέλλει ότι νοσηλευτές και εισαγγελέας με καλυμμένα χαρακτηριστικά επιχείρησαν να τον αναγκάσουν να δώσει δείγματα αίματος και ούρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αντικυβερνητικές λαϊκές διαδηλώσεις (2023-03-03 00:00:00.0)
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις και παρέμβαση από τον γγ του ΟΗΕ (2023-01-27 00:00:00.0)
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στις κινητοποιήσεις (2023-01-26 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες (2023-01-12 00:00:00.0)
Καταδικάζουμε τις δολοφονίες διαδηλωτών - Αλληλεγγύη στο λαϊκό κίνημα και στο Περουάνικο ΚΚ (2022-12-20 00:00:00.0)
Μαζικές παραιτήσεις και «ανταρσίες» κατά του Προέδρου (2000-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ