Πέμπτη 12 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Συνεχίζονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες

Η πολιτική αντιπαράθεση και οι λαϊκές διαμαρτυρίες συνεχίζονται στο Περού, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 48, από τις 7 Δεκέμβρη 2022. Εκείνη τη μέρα ανατράπηκε ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, συνελήφθη με την κατηγορία της «συνωμοσίας» και από τότε κρατείται φυλακισμένος, ενώ νέα Πρόεδρος ανέλαβε η πρώην αντιπρόεδρος και σύμμαχός του Ντίνα Μπολουάρτε.

Από τότε πραγματοποιούνται μεγάλες διαδηλώσεις, που αντιμετωπίζονται με βάρβαρη καταστολή, με αίτημα τη διάλυση της Βουλής, την απελευθέρωση του Καστίγιο, την άμεση διεξαγωγή εκλογών και τη σύγκληση συντακτικής συνέλευσης.

Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, η εισαγγελία της χώρας ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε να αρχίσει να διενεργεί προκαταρκτική έρευνα» σε βάρος της Προέδρου Μπολουάρτε, του πρωθυπουργού Αλμπέρτο Οταρόλα, του υπουργού Εσωτερικών Βίκτορ Ρόχας και του υπουργού Αμυνας Χόρχε Τσάβες, για διάπραξη των αδικημάτων «της γενοκτονίας», «της ανθρωποκτονίας με επιβαρυντικές περιστάσεις» και της «πρόκλησης σωματικών βλαβών» κατά τη διάρκεια «των διαδηλώσεων του Δεκεμβρίου του 2022 και του Ιανουαρίου του 2023 στις περιφέρειες Απουρίμακ, Λα Λιμπερτάδ, Πούνο, Χουνίν, Αρεκίπα και Αγιακούτσο».

Στη Χουλιάκα στην επαρχία Πούνο στην αρχή της βδομάδας η καταστολή των διαδηλώσεων οδήγησε σε 18 νεκρούς, ενώ συνολικά οι τραυματίες ξεπερνούν τους 600. Στην επαρχία αυτή κυριαρχούν οι αυτόχθονες της φυλής Αϊμάρα, που για χρόνια ήταν παραμελημένη και βρίσκεται στα σύνορα με τη Βολιβία, στις όχθες της λίμνης Τιτικάκα. Εκεί έχει προκηρυχθεί από τις 4 Γενάρη επ' αόριστον γενική απεργία, ενώ χτες έγιναν οι ταφές των θυμάτων. Μετά το μακελειό, η κυβέρνηση Μπολουάρτε κήρυξε τριήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση. Το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση ζήτησε και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κογκρέσο (73 ψήφοι υπέρ, 43 κατά, 6 αποχές). Ολα τα δεξιά κόμματα με επικεφαλής τη Λαϊκή Δύναμη της Φουτζιμόρι υπερψήφισαν, ενώ το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Καστίγιο «Ελεύθερο Περού» καταψήφισε. Το βράδυ χιλιάδες κόσμου διαδήλωσε μπροστά από κυβερνητικά κτίρια.

Και ενώ η κρατική καταστολή ματώνει τον λαό της χώρας η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου... κάλεσε «τους διαδηλωτές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» (!) και την αστυνομία να φροντίσει να μη χρησιμοποιείται βία παρά μόνο όταν είναι «απόλυτα απαραίτητο»...

  • Στο μεταξύ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας την «κλιμάκωση των ταραχών στο Περού», συνιστά στους Ελληνες πολίτες να αποφύγουν να ταξιδέψουν στο σύνολο της επικράτειας της χώρας, όπως και στους Ελληνες πολίτες που βρίσκονται εκεί να αποφύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ