Πέμπτη 12 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Νέα εντάλματα σύλληψης μπολσοναριστών

Συνεχίζουν οι αρχές της Βραζιλίας τις έρευνες και τις συλλήψεις οπαδών του ακροδεξιού πρώην Προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο για τις επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια και στο Κογκρέσο στην Μπραζίλια την περασμένη Κυριακή, που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές.

Ο Αλεσάντρ ντε Μοράες, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον δύο πρώην αξιωματούχων: Του Εντερσον Τόρες, στενού συνεργάτη του Μπολσονάρο και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, για συνέργεια με τους ταραξίες, και του Φάμπιο Αουγκούστο, διοικητή της στρατιωτικής αστυνομίας της Μπραζίλια και επικεφαλής ασφάλειας της πρωτεύουσας, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του.

Καθαιρέθηκε επίσης ο Ιμπανέις Ρόσα, κυβερνήτης της Μπραζίλια, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα «για τα κενά ασφαλείας».

Ο Τόρες βρισκόταν την Κυριακή στις ΗΠΑ, όπως και ο Μπολσονάρο, ο οποίος είχε φύγει από τη Βραζιλία πριν την ορκωμοσία Λούλα. Αρνούμενος οποιαδήποτε «συνέργεια με τη βαρβαρότητα», ο Τόρες ανέφερε χθες στο Twitter ότι θα επιστρέψει στη Βραζιλία «για να παρουσιαστώ ενώπιον της Δικαιοσύνης» και να ασχοληθεί με την υπεράσπισή του. Στο μεταξύ ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας πήρε χθες εξιτήριο από νοσοκομείο του Ορλάντο, στη Φλόριντα, όπου είχε εισαχθεί τη Δευτέρα.

«Η δημοκρατία στη Βραζιλία παραμένει στέρεη», έγραψε χθες στο Twitter ο Λούλα, ο οποίος χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν στην Μπραζίλια «τρομοκρατικές ενέργειες». «Θα βγάλουμε τη χώρα από το μίσος και τη διχόνοια», πρόσθεσε σε άλλο του μήνυμα.

Παράλληλα, χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιο Ντίνο επεσήμανε ότι άλλα 50 εντάλματα σύλληψης πρόκειται να εκδοθούν σύντομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ