Πέμπτη 12 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Νέα διακομματική επιτροπή για τον «στρατηγικό ανταγωνισμό» με την Κίνα

Σε μία ακόμα χαρακτηριστική εξέλιξη για την ένταση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ψήφισαν χτες με πολύ μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον (365 ψήφοι υπέρ, έναντι 65 κατά), νομοσχέδιο για τη συγκρότηση «Ειδικής Επιτροπής για τον Στρατηγικό Ανταγωνισμό Μεταξύ των ΗΠΑ και του Κινεζικού ΚΚ» (με την ηγεσία των ΗΠΑ να επιλέγει για λόγους προπαγάνδας και χοντροκομμένου αντικομμουνισμού τον εν λόγω τίτλο για το νομοσχέδιο, ενώ πρόκειται για καραμπινάτο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό...).

Σημειώνεται ότι 145 Δημοκρατικοί ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου μαζί με τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, με άλλους 65 Δημοκρατικούς να ψηφίζουν κατά όχι λόγω διαφωνίας με την ενίσχυση της αντιπαράθεσης με την Κίνα, αλλά γιατί όπως δηλώνουν «ανησυχούν» για επιβολή «στενής κομματικής γραμμής» από τους Ρεπουμπλικάνους που θα έχουν την ηγεσία της επιτροπής. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι απάντησε διαβεβαιώνοντας ότι η επιτροπή θα είναι «διακομματική».

Η επίμαχη επιτροπή της αμερικανικής Βουλής θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τον ανταγωνισμό με το Πεκίνο, αναλαμβάνοντας την έκδοση συστάσεων προς την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι θα ασχοληθεί με ζητήματα όπως η επιστροφή θέσεων εργασίας από την Κίνα στις ΗΠΑ, η επιστροφή των αλυσίδων εφοδιασμού σε αμερικανικό έδαφος κ.ά.

Προεδρεύων της νέας επιτροπής θα είναι ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής, Μάικ Γκάλαχερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ