Πέμπτη 12 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Πρόσκληση Χέρτζογκ στον Ερντογάν για επίσημη επίσκεψη

Επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στο Ισραήλ πρόσφερε χτες ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτζογκ στον νέο πρέσβη Τουρκίας στη χώρα, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων.

«Είμαι σίγουρος πως όλοι θα εργαστούμε για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας», είπε ο Χέρτζογκ που πέρσι έγινε ο πρώτος Πρόεδρος του Ισραήλ που επισκέφθηκε την Τουρκία από το 2008.

Σε επόμενο σημείο, ο Χέρτζογκ αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. «Το κράτος του Ισραήλ και εγώ προσωπικά δίνουμε μεγάλη σημασία στην ιστορική σχέση με την Τουρκία. Πρόκειται για μία σχέση που γνώρισε κρίσεις κατά το παρελθόν, αλλά τώρα, και προς ικανοποίησή μας, γνωρίζει βελτίωση. Το Ισραήλ και η Τουρκία μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς που θα φέρουν πρόοδο και ανάπτυξη και στους δύο λαούς» είπε χαρακτηριστικά, καθώς οι αστικές τάξεις των δύο χωρών προσδοκούν οφέλη από την «εξομάλυνση».

Νεκρός Παλαιστίνιος σε νέα επιδρομή του κατοχικού στρατού

Νωρίτερα η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε εντολή στον κατοχικό στρατό για ακόμη μία επιδρομή σε προσφυγικό καταυλισμό της Ναμπλούς χτες, πριν από τα χαράματα.

Μετά την είσοδο Ισραηλινών μυστικών αστυνομικών στον καταυλισμό Μπαλάτα στη βόρεια Δυτική Οχθη, με πολιτική αμφίεση, ακολούθησε η προκλητική έφοδος του στρατού και, με πρόσχημα την αναζήτηση «τρομοκρατών», άρχισε η χρήση πυρών κατά νεαρών Παλαιστινίων της περιοχής.

Ακολούθησαν συγκρούσεις στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι ο 21χρονος Αχμαντ Σαλίμ Αμπού Τζανάιντ και συνελήφθησαν άλλοι 17 νεαροί Παλαιστίνιοι που αντιστάθηκαν στην επιδρομή του κατοχικού στρατού.

Εντείνονται οι ενδοαστικές κόντρες

Στο μεταξύ, οι ενδοαστικές κόντρες στο Ισραήλ εντείνονται μέρα με τη μέρα, πότε με τις προκλητικές δηλώσεις ακροδεξιών βουλευτών και υπουργών του «Θρησκευτικού Σιωνισμού» και πότε με σειρά νομοσχεδίων που προωθούνται στην Κνέσετ με πρώτο εκείνο που επιχειρεί «μεταρρυθμίσεις» του δικαστικού συστήματος, με το βλέμμα στις ενδοαστικές αντιπαραθέσεις αλλά και με στόχο την ντε φάκτο κλιμάκωση της κατοχής και της επίθεσης σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και των Αράβων πολιτών του Ισραήλ.

Δεν έλειψαν ακόμη και οι δηλώσεις για συλλήψεις όχι μόνον υποστηρικτών κομμάτων της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Γ. Λαπίντ καθώς και του πρώην υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος το τελευταίο 48ωρο επιχείρησε να αποκλιμακώσει την ένταση δίχως σημαντικό αποτέλεσμα, ενώ ο Μπένι Γκαντς κάλεσε τους ψηφοφόρους του κόμματός του («Εθνική Ενότητα») να ξεκινήσουν διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις που θα προκαλέσουν «σεισμό» στην κυβέρνηση Νετανιάχου, εκτιμώντας πως το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος θα οδηγήσει σε «εμφύλιο πόλεμο». Από τη μεριά του ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Λαπίντ δήλωσε πως «αυτή η ακραία αλλαγή καθεστώτος και οι μεταρρυθμίσεις θα εξαλείψουν τη δημοκρατία».

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος προβλέπει την ακύρωση νόμων ή δικαστικών αποφάσεων με απλή πλειοψηφία της Βουλής (Κνέσετ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ