Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέζει η Αγκυρα για χερσαία επέμβαση

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, την Κυριακή, προέβαλε την «επιτακτική ανάγκη» να «καθαρίσει» η βόρεια Συρία από τις κουρδικές οργανώσεις.

Ο Ερντογάν επικαλέστηκε την «ασφάλεια» της Τουρκίας, επίκληση που «αναγνωρίζουν» ως «νόμιμη» ανεξάρτητα από «επιφυλάξεις» τόσο η πλευρά των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ όσο και εκείνη της Ρωσίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, «είναι σημαντικό ζήτημα προτεραιότητας να εκκαθαριστεί από τρομοκράτες η περιοχή κατά μήκος των συνόρων, σε βάθος τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το μνημόνιο του Σότσι του 2019».

Η Αγκυρα απειλεί από τον περασμένο Μάη με νέα χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ωστόσο Ουάσιγκτον και Μόσχα εκτιμούν ότι μιας τέτοιας κλίμακας τουρκική επιχείρηση δεν συμβαδίζει με τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή, τις συμμαχίες τους κ.ο.κ.

Το Κρεμλίνο πάντως επιβεβαίωσε ότι Ερντογάν και Πούτιν συζήτησαν τη ρωσοτουρκική συμφωνία του 2019 για τη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χλμ. στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, με τη διαβεβαίωση ότι Μόσχα και Αγκυρα θα διατηρούν επαφές για το θέμα μέσω των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας.

Στο μεταξύ, η συριακή κυβέρνηση κατήγγειλε χτες νέα κλοπή συριακού πετρελαίου από κομβόι 37 βυτιοφόρων και φορτηγών του στρατού των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία, ώρες αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στην ανατολική Συρία, σκοτώνοντας δύο ηγετικά στελέχη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Σύμφωνα με τον διευθυντή της συριακής αντικυβερνητικής ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με στοιχεία των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», τις οποίες απαρτίζουν Κούρδοι και Αραβες μαχητές, στο χωριό αλ Ζορ της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ