Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Καμώματα» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη μονοεδρική της Ζακύνθου

Η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού θα δώσει ανάταση και ελπίδα σε πλατιά στρώματα εργαζομένων (φωτ. από κινητοποίηση στη Ζάκυνθο)
Η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού θα δώσει ανάταση και ελπίδα σε πλατιά στρώματα εργαζομένων (φωτ. από κινητοποίηση στη Ζάκυνθο)
Η άτυπη προεκλογική περίοδος που έχει ξεκινήσει έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, όπως της Ζακύνθου. Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να περάσουν τη λογική της «χαμένης ψήφου», ειδικά στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα, γιατί οι μονοεδρικές λειτουργούν κατ' ουσίαν με πλειοψηφικό σύστημα. Τα αποτελέσματα όμως των μονοεδρικών συμβάλλουν στο πανελλαδικό ποσοστό και συνολικά στην αύξηση των εδρών. Ετσι εμφανίζονται τα κάλπικα και διαχρονικά διλήμματα «Το αντιδεξιό μέτωπο ή ο λαϊκός γιατρός;», «Ο δικός μας άνθρωπος ή να μην πάρουν την έδρα οι δεξιοί;».

Καμία κουβέντα, φυσικά, για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, που οξύνονται στο έδαφος της πολιτικής τους. Καμία κουβέντα για το ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν μαζί τα μισά και πλέον αντεργατικά - αντιλαϊκά νομοσχέδια στη Βουλή. Καμία κουβέντα για το ότι καταψηφίζουν από κοινού κάθε πρόταση νόμου και τροπολογία του ΚΚΕ για ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών. Καμία κουβέντα για τη στάση τους στον πόλεμο, την εμπλοκή που θέτει σε κίνδυνο τον λαό.

Καμία κουβέντα βέβαια και για το γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ φιγουράρουν ξενοδόχοι, ενώ είναι γνωστή η στήριξη και των δύο αυτών κομμάτων προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο στη Ζάκυνθο.

Ολο το προηγούμενο διάστημα τα κυβερνητικά επιτελεία προσπάθησαν να πείσουν τον κόσμο για τον χειμώνα, σε μια λογική ότι θα είναι δύσκολος, μπορεί να κρυώσουμε, μπορεί να πεινάσουμε, αλλά πρέπει να προσαρμοστούμε. Υπενθυμίζουμε την κυνική δήλωση Πέτσα, «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει».

Κάθε μέρα που περνάει είναι εμφανής η δυσκολία που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στο νησί. Οι αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος, η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, η εκτίναξη των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των τροφίμων και των ειδών λαϊκής ανάγκης, τα φροντιστήρια, όλα αυτά φτιάχνουν μια ζοφερή κατάσταση για το συγκριτικά μεγαλύτερο μέρος του λαού. Επίσης, για ζητήματα πολιτισμού, αθλητισμού κ.λπ. αναγκάζεται πάλι κάποιος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αυτό το καλοκαίρι δεν κονομήσανε όλοι. Ειδικά οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, μετά τα ατελείωτα ωράρια χωρίς ρεπό, βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται εν ριπή οφθαλμού.

Ο βουλευτής Ζακύνθου και γιατρός κ. Ακτύπης προσπαθεί με αλλεπάλληλα δελτία Τύπου να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα για την καθημερινότητα, ότι όλα πάνε καλά, ειδικά για το Νοσοκομείο Ζακύνθου, που το επισκέπτεται καθημερινά. «Κλείνει τα μάτια» στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, στις απλήρωτες υπερωρίες γιατρών και νοσηλευτών. «Κλείνει τα μάτια» στο ότι κάθε πρωί το πλοίο των 05.30 είναι γεμάτο με ασθενείς που πηγαινοέρχονται στα νοσοκομεία, κυρίως της Πάτρας, για εξετάσεις, χημειοθεραπείες, αιμοκάθαρση και άλλες παθήσεις, χαλώντας ένα σημαντικό ποσό του οικογενειακού προϋπολογισμού.

«Κλείνει τα μάτια» στο ότι στη Ζάκυνθο ξεπηδούν σαν μανιτάρια ιδιωτικές κλινικές για να καλύψουν τα τεράστια κενά του νοσοκομείου, με το αντίστοιχο υψηλό αντίτιμο, η δε διάλυση του ΕΚΑΒ έχει δημιουργήσει μια φάμπρικα ασθενοφόρων που για κάποιες μεταφορές φτάνει και τα 1.500 ευρώ.

Ο βουλευτής γιατρός ψήφισε στη Βουλή κάθε προϋπολογισμό που μάτωνε τον λαό μας και ενίσχυε τους μονοπωλιακούς ομίλους. Ψήφισε το νομοσχέδιο για το «νέο ΕΣΥ», που διαλύει το νοσοκομείο και το δίνει βορά σε ιδιώτες. Ψήφισε τον άθλιο νόμο Χατζηδάκη, που επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στο εργατικό κίνημα και συναντά μαχητική αντίδραση.

Καλλιεργούν τον εφησυχασμό τα κυβερνητικά στελέχη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την επιθετικότητα της Τουρκίας, που κλιμακώνεται με την κάλυψη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Μας παραμυθιάζουν για την ενεργειακή κρίση, ότι έχει να κάνει αποκλειστικά με τα θέματα του πολέμου, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Δεν λένε τίποτα για τις πραγματικές αιτίες. Αλήθεια, ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για να μην πεινάσει και να μην κρυώσει ο λαός μας, όταν κατ' ουσίαν στηρίζουν τα μονοπώλια με τις παχυλές ενισχύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση της ΝΔ και με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ; Ξέρουν ότι δεν γίνεται «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος», ότι δεν γίνεται να είναι κερδισμένοι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ο λαός.

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, έφεραν στη Ζάκυνθο την Ελ. Κουντουρά, πρώην στέλεχος των ΑΝΕΛ του Καμμένου, για να ενισχύσει το αντιδεξιό μέτωπο! Η παρουσία της είναι για να βοηθήσει το ξενοδοχειακό κεφάλαιο προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απεργία στις 9 Νοέμβρη δεν βρήκε ούτε μία λέξη να καταγγείλει τους μονοπωλιακούς ομίλους Ενέργειας, σούπερ μάρκετ, εφοπλιστές για τη λεηλασία που κάνουν στο λαϊκό εισόδημα, την ιλιγγιώδη εκτίναξη κερδών και την επιπλέον χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εχουν μάλιστα το θράσος να καλούν το ΚΚΕ σε «προοδευτική» κυβέρνηση οι χειροκροτητές του ΝΑΤΟ και της επέκτασης των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, αυτοί που συγκυβέρνησαν με τον ακροδεξιό Καμμένο, που έφεραν το 3ο μνημόνιο. Το ότι το ΚΚΕ δεν παγιδεύτηκε με τη συμμετοχή του σε καμία αστική κυβέρνηση, δεν σύρθηκε πίσω από το άθλιο δημοψήφισμα, είναι μόνο κέρδος για τον λαό μας.

Η μεγάλη απεργία στις 9 Νοέμβρη, οι τεράστιες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, και στη Ζάκυνθο, οι μεγάλες απεργίες που ξεσπάνε σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, δείχνουν την κατεύθυνση ότι ο λαός μπορεί να σωθεί μόνο από την οργάνωση και την πάλη του. Δεν υπάρχει μικρότερη ή μεγαλύτερη κατάκτηση προς όφελός του όπου να μην πρωτοστάτησαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ.

Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ είναι κερδισμένη ψήφος για τον λαό και τους αγώνες για το δίκιο και τις σύγχρονες ανάγκες του. Καμία ψήφος στο Κόμμα δεν «πάει χαμένη», ειδικά στις μονοεδρικές. Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην οργάνωση και στην πάλη του λαού μας να μην πεινάσει, να μην κρυώσει, για αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, Υγεία, Παιδεία, πολιτισμό. Η συμπόρευση με το ΚΚΕ, η ενίσχυσή του και στις εκλογές, θα δώσει ανάταση και ελπίδα σε πλατιά στρώματα εργαζομένων. Δίνει απάντηση στη μιζέρια του «τίποτα δεν γίνεται».

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τη νεολαία, θαρρετά να κάνουν το βήμα, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, να ανατρέψουμε στην πράξη τον χειμώνα που μας ετοιμάζουν!


Γιώργος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ