Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Με «απρόβλεπτες συνέπειες» απειλεί η Ρωσία αν σταλούν οι αμερικανικοί «Patriot»

Και δημοσιοποιεί βίντεο με την εγκατάσταση διηπειρωτικού πυραύλου σε εκτοξευτή...

Copyright 2022 The Associated

Σε νέες «προειδοποιήσεις» προχωρά η Μόσχα για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα «Patriot» στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια κίνηση «ακόμη μια πρόκληση» με «απρόβλεπτες συνέπειες».

Καθώς η κατάσταση στο πεδίο γίνεται όλο και πιο βάρβαρη, χωρίς όμως μεγάλα αποτελέσματα για καμία πλευρά, ΝΑΤΟ και Ρωσία κλιμακώνουν τις προσπάθειες για στρατιωτικές νίκες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Ουάσιγκτον βρίσκεται ένα βήμα πριν την έγκριση της αποστολής Patriot, ενώ η Μόσχα δημοσίευσε χθες βίντεο με εγκατάσταση σε εκτοξευτή ενός διηπειρωτικού πυραύλου «Yars», ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή. Στο μεταξύ, Ρώσοι διοικητές στο Ντονμπάς «βγαίνουν μπροστά» και «προτείνουν» νίκη με τη χρήση πυρηνικών και καταστροφή των οδών μεταφοράς δυτικών εξοπλισμών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει επίσης να προμηθεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις με ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τη μετατροπή απλών βομβών σε «έξυπνες», δηλαδή κατευθυνόμενες με τη βοήθεια δορυφόρων, για πολύ πιο ακριβή πλήγματα από αέρος, αναφέρει η εφημερίδα «Washington Post», επικαλούμενη αξιωματούχους. Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία αποτελείται από μαχητικά σοβιετικού σχεδιασμού και το Πεντάγωνο επιδιώκει να αναβαθμιστούν, παρά να σταλούν δυτικά αεροσκάφη που θα προϋπέθεταν μακρόχρονη εκπαίδευση προσωπικού, επισημαίνεται.

Νέες ρωσικές «προειδοποιήσεις» για τους πυραύλους Patriot

Ενδεχόμενη αποστολή αμερικανικών πυραύλων Patriot στην Ουκρανία θα μπορούσε να «οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες» και να απειλήσει την παγκόσμια ασφάλεια, ξεκαθάρισε η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. «Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα έχουμε ακόμη ένα προκλητικό βήμα από την κυβέρνηση Μπάιντεν».

«Η στρατηγική της Ουάσιγκτον προκαλεί τεράστια ζημιά όχι μόνο στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, αλλά δημιουργεί επίσης πρόσθετους κινδύνους για την παγκόσμια ασφάλεια», πρόσθεσε η ρωσική πρεσβεία.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ συνέστησε στην Ουάσιγκτον να «βγάλει τα σωστά συμπεράσματα» από τις «επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις» της Μόσχας ότι «τα συστήματα Patriot, αντίστοιχα με το επιχειρησιακό προσωπικό» τους θα γίνουν νόμιμος στόχος των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων.

Με δεδομένη την αυξανόμενη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ και την παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών στο πεδίο, «η μεταφορά τέτοιων εξελιγμένων όπλων, ο χειρισμός του οποίου απαιτεί μήνες εκπαίδευσης, θα σήμαινε επέκταση της εμπλοκής του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ σε πολεμικές επιχειρήσεις, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες».

Η Ρωσία φόρτωσε διηπειρωτικό πύραυλο «Yars»

Επιδεικνύοντας ...«δείγμα» αυτών των συνεπειών το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δημοσιοποίησε χθες την εγκατάσταση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου «Yars» σε έναν εκτοξευτή σιλό στην περιοχή Kaluga, 150 χλμ. νοτιοδυτικά της Μόσχας, ενόψει της «Ημέρας Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων» της Ρωσίας.

«Η σημασία αυτής της επιχείρησης έγκειται στο γεγονός ότι ο πύραυλος θα είναι σε υπηρεσία μάχης όπως είχε προγραμματιστεί» και «η πατρίδα θα λάβει άλλο ένα δείγμα πυρηνικών πυραύλων, το οποίο θα μας επιτρέψει να επιλύσουμε οποιαδήποτε καθήκοντα σε στρατηγικό επίπεδο», δήλωσε ο αρμόδιος διοικητής.

Κοινή διακήρυξη ΕΕ - ΝΑΤΟ μετά από μήνες διαπραγματεύσεων

Μετά από μήνες καθυστερήσεων, ΕΕ και ΝΑΤΟ αναμένεται σύντομα να εκδώσουν κοινή διακήρυξη, που μεταξύ άλλων θα καλεί τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο και να αποσυρθεί από την Ουκρανία και θα δεσμεύονται για «αταλάντευτη και συνεχή υποστήριξή τους για την ανεξαρτησία της», σύμφωνα με προσχέδιο που έχει δει το «POLITICO».

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως μια κοινή δήλωση ΕΕ - ΝΑΤΟ, που θα είναι η τρίτη κατά σειρά, προετοιμάζεται για περισσότερο από έναν χρόνο, αλλά καθυστερούσε λόγω διαπραγματεύσεων και αντιθέσεων σε διάφορα μέτωπα, αλλά και «λόγω των εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου», ανέφεραν διπλωμάτες.

«Το κείμενο είναι σε μεγάλο βαθμό αδιάφορο», ωστόσο η δημοσίευσή του «θα αντιπροσώπευε ένα σημαντικό διπλωματικό επίτευγμα δεδομένων των μηνών που χρειάστηκαν για να καταλήξουν», σημειώνει το ρεπορτάζ, αναδεικνύοντας τα όλο και πιο αντικρουόμενα συμφέροντα μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα.

Αρχικά, το έγγραφο - που ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης κυρίως μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του ΝΑΤΟ - αναμενόταν να υπογραφεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνη και «έχει ενταθεί η απογοήτευση για τις καθυστερήσεις του εγγράφου».

Τον Σεπτέμβρη, μετά τη συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, είχε δηλώσει ότι «ήρθε η ώρα να συμφωνήσουμε μια νέα Κοινή Διακήρυξη για να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας».

Το έγγραφο περιλαμβάνει και μια ενότητα που αφορά την Κίνα, για την οποία η Γερμανία πίεσε να μείνει μακριά από την «αντιρωσική ρητορική», σύμφωνα με διπλωμάτη.

«Ζούμε σε μια εποχή αυξανόμενου στρατηγικού ανταγωνισμού» και «η αυξανόμενη αυτοπεποίθηση και οι πολιτικές της Κίνας παρουσιάζουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», αναφέρεται.

Διχογνωμία υπήρχαν σε πρώτη φάση στην ΕΕ και σχετικά με το ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οπως δήλωσε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ, τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία είχαν ενστάσεις στην υιοθέτηση του νέου πακέτου, και ο λόγος είναι οι εξαιρέσεις για τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων που προτείνονται από πολλές δυτικές χώρες. Αργά χθες το βράδυ η τσεχική προεδρία ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για το νέο πακέτο κυρώσεων, προφανώς μετά από παζάρια και συμβιβασμούς.

Μια από τις σφοδρότερες επιθέσεις στο Ντονέτσκ

Στο μεταξύ εξελίσσονται σφοδρές μάχες και επιχειρήσεις στο Ντονμπάς και στα νότια, στη Χερσώνα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν στη διάρκεια της προχθεσινής νύκτας με πυρά πυροβολικού την ελεγχόμενη από τους Ρώσους ανατολική πόλη Ντονέτσκ, σε μία από τις σφοδρότερες επιθέσεις που έχουν πραγματοποιήσει εκεί εδώ και χρόνια, ανακοίνωσαν διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στις προσαρτημένες περιοχές.

Οι ίδιοι έκαναν λόγο για την «πιο μαζική επίθεση που έχουν πραγματοποιήσει από το 2014» στο κέντρο του Ντονέτσκ και πρόσθεσαν ότι «40 ρουκέτες από πολλαπλούς εκτοξευτές BM-21 Grad εκτοξεύθηκαν εναντίον αμάχων στην πόλη μας».

Συνολικά η περιοχή του Ντονέτσκ βομβαρδίστηκε 21 φορές, με εκτόξευση 104 οβίδων σε κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματικό του ουκρανικού στρατού, σχεδόν 400 συγκρούσεις έχουν λάβει χώρα μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας αυτή την εβδομάδα και ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι είχαν σοβαρές απώλειες.

Χθες συνεχίστηκαν τα ρωσικά χτυπήματα στην πόλη της Χερσώνας, από την οποία αποχώρησαν οι Ρώσοι, ενώ προχθές είχε χτυπηθεί το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης.

Ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν χθες και σε υποδομές κρίσιμης σημασίας στην πόλη Χάρκοβο.

Ξεκαθαρίζοντας πως η Ρωσία θα τραβήξει τον πόλεμο μέχρι τέλους, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πως η Μόσχα θα συζητήσει «μια διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, αλλά μόνο εάν λάβουμε πραγματικές προτάσεις, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα, τα έννομα συμφέροντα της Ρωσίας», δηλαδή την κατοχή ανατολικών εδαφών.

Ταυτόχρονα, κατά τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, ο δρόμος της διπλωματίας μπορεί να ανοίξει μόνο εάν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα «στα ουκρανικά σύνορα του 1991», δηλαδή αν επιστραφεί και η Κριμαία στην Ουκρανία.

Ο γερμανικός στρατός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει «πλήρως»

Ενόψει της «νέας κατάστασης ασφαλείας» που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε σημαντική αύξηση των κοινών δαπανών. Ετσι ο πολιτικός προϋπολογισμός του ΝΑΤΟ θα αυξηθεί κατά περίπου 28% στα 370,8 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος και ο στρατιωτικός προϋπολογισμός κατά περίπου 26% σε 1,96 δισ.

Οι στρατιωτικοί και πολιτικοί προϋπολογισμοί του ΝΑΤΟ ανέρχονται επί του παρόντος σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ και είναι χαμηλά σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες κάθε κράτους - μέλους. Ενδεικτικά μόνο των ΗΠΑ οι αμυντικές δαπάνες ανήλθαν σε 822 δισ. δολάρια και της Γερμανίας σε 55,6 δισ. ευρώ.

Πάντως εμπιστευτική έκθεση της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας, Κρ. Λάμπρεχτ, προς την Επιτροπή Αμυνας δείχνει ότι η αμυντική ετοιμότητα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων για τα καθήκοντα του ΝΑΤΟ είναι περιορισμένη και επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις, όπως η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, δημοσίευσε η «Welt».

Ενδεικτικά ο γερμανικός στρατός εμφανίζεται να μην είναι σε θέση να παράσχει δυνάμεις πυροβολικού για την πολυεθνική ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.

Επίσης αναφέρεται πως η αεράμυνα της Γερμανίας έχει σημαντικά «κενά» και μπορεί να υπερασπιστεί μια απειλή στο έδαφός της «μόνο περιορισμένα».

Η Λάμπρεχτ αναφέρεται στα «κενά σε ανθρώπινους πόρους, υλικό εξοπλισμό, υποδομές, ανταλλακτικά και πυρομαχικά» μετά από «δεκαετίες διαρθρωτικής υποχρηματοδότησης». Επισημαίνει πως αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν με το πάτημα ενός κουμπιού και προειδοποιεί πως ο εκσυγχρονισμός της Bundeswehr απαιτεί «ρεαλιστικές προσδοκίες».

Η Γερμανία υπέγραψε με τις ΗΠΑ σύμβαση για την αγορά 35 αμερικανικών μαχητικών F-35 της Lockheed Martin στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της, τα οποία θα παραδοθούν μεταξύ 2026-29, ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο.

Η γερμανική βουλή ενέκρινε επίσης και άλλα σχέδια, όπως την αγορά επιθετικών τυφεκίων που θα χρηματοδοτηθεί από το ειδικό ταμείο Αμυνας των 100 δισ. ευρώ, το οποίο συστήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού.

«Το γερμανικό πρόγραμμα για τα F-35 διασφαλίζει τη συνεχιζόμενη επιδίωξη υλοποίησης των δεσμεύσεων της Γερμανίας απέναντι στο ΝΑΤΟ» και την «αξιόπιστη δυνατότητα αποτροπής», επισημαίνεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τάγματα στρατολόγησης» από το Κίεβο για τις μεγάλες ελλείψεις στρατιωτών(2024-06-21 00:00:00.0)
Πύραυλοι «Patriot» και μαχητικά F-16 ενδέχεται να επιτεθούν σε ρωσικό έδαφος(2024-06-04 00:00:00.0)
Την ευρωπαϊκή «πυρηνική αποτροπή» επαναφέρει ο Μακρόν(2024-04-30 00:00:00.0)
Σφοδρές μάχες στα νότια και ανατολικά καθώς εξελίσσεται η ουκρανική αντεπίθεση(2023-06-13 00:00:00.0)
Νέο βήμα κλιμάκωσης με τα σχέδια αποστολής αμερικανικών «Patriot»(2022-12-15 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν στρατιωτική «στήριξη» και μετά το τέλος του πολέμου(2022-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ