Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δυναμώνουν τα ιμπεριαλιστικά παζάρια, πέφτει λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών

Για το ενδεχόμενο συνάντησης Ρωσίας - Τουρκίας - Συρίας συζήτησαν Ερντογάν και Πούτιν

Turkish Presidency

Ελάχιστα 24ωρα μετά τη μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ με τη Λιβύη, στην οποία προχώρησε η Αίγυπτος, ρίχνοντας παραπέρα λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών και παζαριών στην Ανατ. Μεσόγειο, χτες, αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για την ανάδειξη της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου, ξανά με πρωτοβουλία του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που μίλησε για «σημαντικές δυνατότητες» που διαθέτουν οι υποδομές φυσικού αερίου της Τουρκίας αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει και στον καθορισμό των τιμών με τις οποίες θα προμηθεύεται φυσικό αέριο όλη η Ευρώπη. Θυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη βδομάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδέχτηκε στην Κωνσταντινούπολη τον πρόεδρο της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας «Gazprom», Αλεξέι Μίλερ, στο Μέγαρο Βαχντετίν καθώς η Ρωσία εδώ και καιρό έχει τονίσει ότι το αέριο του «Nord Stream» που διακινείται μέσω Μαύρης Θάλασσας μπορεί να αξιοποιηθεί για «ένα μεγάλο κέντρο φυσικού αερίου στην Τουρκία για την Ευρώπη». Σημειωτέον, στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε και η περαιτέρω αύξηση του ρωσικού αερίου που προμηθεύεται η Τουρκία.

Στο μεταξύ, επιστρέφοντας από το Τουρκμενιστάν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «Τουρκία - Ρωσία - Συρία, ως τρεις χώρες, θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα» και πρόσθεσε ότι το καθοριστικό στοιχείο στα βήματα που θα κάνουν στο θέμα της Συρίας θα είναι τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα που έχει εκφράσει τους τελευταίους μήνες για μια πιθανή αναθέρμανση των διμερών σχέσεων.

Καθόλου τυχαία, επανερχόμενος στο ενδεχόμενο μιας επαναπροσέγγισης με τη Δαμασκό, ο Ερντογάν εξέφρασε πάλι δυσαρέσκεια για τη... λειψή στήριξη των συμμάχων στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», αναφέροντας ότι «εμείς μέχρι σήμερα δείξαμε υπομονή. Αλλά πλέον εξαντλήθηκε η υπομονή». Επέκρινε ειδικά ΗΠΑ και Γερμανία, λέγοντας ότι αν συνεχίσουν να εξοπλίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις (...) εμείς θα αναλάβουμε οι ίδιοι πρωτοβουλία», αλλά και επαναλαμβάνοντας κατηγορίες για στήριξη οργανώσεων όπως η FETΟ (του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετ. Γκιουλέν, που θεωρείται επικεφαλής της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016).

Να σημειωθεί ότι ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι είπε ότι δεν βλέπει θετικά την πρόταση για συνάντηση ηγετών Ρωσίας - Τουρκίας - Συρίας, προκαλώντας την αντίδραση Ερντογάν, ο οποίος είπε: «Δεν αποφασίζω ποιον, πότε και πώς θα συναντηθώ με την άδεια κάποιου (...) Καθοριστικός παράγοντας στα βήματα που θα κάνουμε για τη Συρία θα είναι τα εθνικά μας συμφέροντα. Κρατώντας από την ασφαλή ζώνη στη Συρία, αυτό είναι ένα από τα βήματα που θα κάνουμε στο πλαίσιο των μέτρων που θα λάβουμε κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ερντογάν υποστήριξε ως «καθόλου κομψή» και την πρόσφατη προτροπή Μπορέλ η Αγκυρα να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι «ο Μπορέλ δεν μπορεί να διορίσει ή να ρυθμίσει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Δεν έχει ούτε την ποιότητα ούτε την ικανότητα να λάβει μια τέτοια απόφαση σε αυτά τα θέματα...».

«Πρότυπο» της κυβέρνησης οι επικίνδυνες συμφωνίες

Στο μεταξύ, την ανακοίνωση της μονομερούς οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβύη εκ μέρους της Αιγύπτου χαιρέτισε χτες ο Ν. Δένδιας, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα και η Αίγυπτος βρίσκονται σε συνεχή και ισχυρό συντονισμό σε θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών «μια υποδειγματική συμφωνία που συνήφθη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Και συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Σε αντίθεση με τα άκυρα και ανυπόστατα μνημόνια κατανόησης που έχουν υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας». Αυτά την ώρα που η συμφωνία προβλέπει μειωμένη επήρεια στα νησιά ως και στην Κρήτη, ενώ είναι παραπάνω από εμφανές ότι η μερική οριοθέτηση ανοίγει «πόρτες» και «παράθυρα» στις ιμπεριαλιστικές «διευθετήσεις» και τους ανταγωνισμούς που βρίσκονται ολοφάνερα σε εξέλιξη, με θύματα τους λαούς.

«Ηγέτης» η Ελλάδα για τα αμερικανικά ενεργειακά σχέδια, λέει ο Τσούνις

Στο μεταξύ, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση του αμερικανικού σχεδιασμού στην περιοχή, που φέρνει τη χώρα «στο μάτι του κυκλώνα» για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, χαιρέτισε χτες σε συνέντευξή του στο «in.gr» ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Τσούνις, λέγοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως βασικού εταίρου και περιφερειακού ηγέτη, που προωθεί τη σταθερότητα και την ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πέρα από αυτήν».

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά σχέδια σημείωσε ότι «η ηγεσία της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα αυτή την κρίσιμη στιγμή - καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον απρόκλητο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, ενός κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους - δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη εδραιωθεί ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος».

«Η Ελλάδα συνεχίζει να βοηθά στη χάραξη του νέου ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης, διαφοροποιώντας τις πηγές Ενέργειας και τη διαδρομή τους προς τους Βαλκάνιους γείτονές της, παρέχοντας εναλλακτικές λύσεις στο παραδοσιακό μονοπώλιο της Ρωσίας στο φυσικό αέριο», πρόσθεσε, την ώρα που ο ενεργειακός χάρτης στην περιοχή «επαναχαράσσεται» κυριολεκτικά με το αίμα των λαών.

Εξ ου και χαρακτήρισε για μια ακόμα φορά τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας «από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη», με «θεμέλιο» την ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη τροποποίησή της «επεκτείνει την ισχύ της MDCA, και την καθιστά (...) αρκετά ανθεκτική ώστε να επιτρέψει στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να προωθήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πέρα από αυτήν».

Ενώ επιβεβαιώνοντας ότι ο στόχος της «ευρωατλαντικής συνοχής» βάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο κρεβάτι του Προκρούστη σχολίασε για την τουρκική επιθετικότητα που κλιμακώνεται: «Οπως έχω ξαναπεί, διανύουμε μία περίοδο όπου η ψυχραιμία, η ενότητα και η πειθαρχημένη ηγεσία είναι απαραίτητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ελλάδα και η Τουρκία, σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ