Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Εμπλοκή σε σχέδια πολιτικής προστασίας και καταστολής με κατεύθυνση ΝΑΤΟ

Συνεχίζεται και βαθαίνει η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων σε ζητήματα «πολιτικής προστασίας», με τον στρατό να ασκείται όλο και πιο συχνά σε ζητήματα καταστολής, με τις κατευθυντήριες του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά, την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η Ασκηση Προσομοίωσης με την επωνυμία «SEESIM 22» (South Eastern Europe SIMulation), στις εγκαταστάσεις της Σχολής Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) στο Στρατόπεδο «ΖΟΡΜΠΑ» στου Γουδή Αττικής.

Σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και πραγματοποιήθηκε σε εικονικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, σκοπός της άσκησης ήταν «η επαύξηση του συντονισμού και της διαλειτουργικότητας» μεταξύ των κρατών - μελών της SEDM (άλλο ένα ευρωατλαντικο κοπής σχήμα όπου συμμετέχουν οι Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, Β. Μακεδονία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία και ως χώρα - παρατηρητής η Μολδαβία), με την Πολυεθνική Ταξιαρχία Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-Eastern Europe Brigade - SEEBRIG), καθώς και «η ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητάς τους μέσω συνεκπαίδευσης σε προωθημένα σενάρια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και καταστροφών, όπως σεισμοί, πλημμύρες, ατυχήματα και κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές».

Στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό και μέσα και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ, σε άλλη μια ένδειξη της ταυτόχρονης στρατιωτικοποίησης των σωμάτων ασφαλείας.

Συμμετείχαν επίσης με εξειδικευμένο προσωπικό η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Τουρκία, η Ρουμανία, η Πολυεθνική Ταξιαρχία SEEBRIG, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs-UN OCHA) αλλά και το Κέντρο Αριστείας Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Καταστροφών του NATO (Crisis Management Disaster Response Centre of Excellence - CMDR CοE) που εδρεύει στη Βουλγαρία. Επίσης, με παρατηρητές συμμετείχε η Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Τα σενάρια της άσκησης περιλάμβαναν: Αντιμετώπιση καταστάσεων ανάγκης σε κρίσιμες υποδομές μετά από σεισμό μεγάλου μεγέθους, από τα απομακρυσμένα Κέντρα Ελέγχου (EXCON Forward) που ήταν ανεπτυγμένα στις χώρες συμμετοχής.

Αντιμετώπιση καταστροφών μετά από σεισμό και τσουνάμι από το Κέντρο Ελέγχου της Ασκησης (EXCON Main) στην Ελλάδα.

Αλλά και «αντιμετώπιση περιστατικών βίας στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας των πληγέντων», όρος που πιάνει τα πάντα και κουμπώνει πάνω στα προτάγματα για ένταση της καταστολής στο εσωτερικό απέναντι στον «εχθρό λαό», προκειμένου να περνά σαν οδοστρωτήρας η πολιτική τους σε όλα τα πεδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ