Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στην πρωτολογία, στη δευτερολογία του και σε ενδιάμεσες παρεμβάσεις ανέδειξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιος και φιλολαϊκός προϋπολογισμός, καθώς στο έδαφος της αστικής εξουσίας, αυτός στηρίζει τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και λειτουργεί ως εργαλείο αναδιανομής προς όφελος των λίγων. «Είναι ταξικός, γι' αυτό είναι και άδικος», είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνοι γιατί είναι με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με τους εμπρηστές δηλαδή των δικαιωμάτων και των αναγκών του λαού, και γι' αυτό με τις πολιτικές τους οξύνουν τις κοινωνικές αντιθέσεις και υπηρετούν μια ανάπτυξη που δημιουργεί αδιέξοδα για τον λαό, γεννά νέες κρίσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Ταυτόχρονα καλλιεργούν αυταπάτες για λύσεις από τα «πάνω», την αναμονή και παθητικότητα, με τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά να θέλει ένα εργατικό κίνημα χειραγωγημένο και εγκλωβισμένο στα όρια του κυβερνητισμού.

Ο Γιάννης Γκιόκας χαρακτήρισε «πιο δυσδιάκριτες από ποτέ» τις διαχωριστικές γραμμές ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί ψηφίζουν, τόνισε, μια σειρά από κομβικά νομοσχέδια, όπως για τα εξοπλιστικά και τη μετατροπή των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε ειδική οικονομική ζώνη, συμφωνούν στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και την «πράσινη μετάβαση» που είναι βασικός παράγοντας της ακρίβειας, συμφωνούν στην καταβολή του 2% του ΑΕΠ της χώρας ετησίως για τις στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ.

Σχολίασε την ερμηνεία που δίνουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ στα περί εισαγόμενης ακρίβειας διαφωνώντας στο ποιο ποσοστό της είναι εισαγόμενο. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη μπαρούφα να μιλάμε για εισαγόμενη ακρίβεια», είπε, την ώρα που η Ελλάδα είναι πλήρως ενσωματωμένη σε ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, όπως το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που εκτινάσσουν την ακρίβεια, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνδιαμορφώσει.

Αναφέρθηκε στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο υποστήριξαν όλοι οι Ελληνες ευρωβουλευτές, πλην βέβαια του ΚΚΕ, που προβλέπει ότι «η ικανότητα των λόμπι να επηρεάζουν αποφάσεις είναι στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας»...

Ο Γιώργος Λαμπρούλης έκανε ειδική αναφορά στην Υγεία τονίζοντας ότι βαθαίνουν η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίησή της, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής από όλες τις κυβερνήσεις. Αναφέρθηκε στη συνειδητή κατάρρευση των νοσοκομείων με τη συνεχή υποχρηματοδότηση, που καταγράφεται και στον νέο προϋπολογισμό, αλλά και στις τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού, για να ενισχυθούν η αυτοχρηματόδότησή τους και η λειτουργία του ως επιχειρήσεων. Στην εκτόξευση της ιδιωτικής δαπάνης στα φάρμακα στο 53% και στις τεράστιες ελλείψεις τους επειδή οι φαρμακοβιομηχανίες επιλέγουν να τα εξάγουν για μεγαλύτερο κέρδος. Επισήμανε ακόμα «τη μηδενική κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ», τη μείωση σε παροχές, φυσικοθεραπείες, αναλώσιμο και υγειονομικό υλικό και την αύξηση της συμμετοχής των ασθενών, που στα φάρμακα έχει φθάσει στο 80%, κ.λπ., ενώ την ίδια ώρα, τόνισε, η κυβέρνηση δίνει στους φαρμακοβιομήχανους 149 εκατ. ευρώ με πρόσχημα την έρευνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκληματική η πολιτική κόστους - οφέλους στην Υγεία (2023-12-15 00:00:00.0)
Ψευδεπίγραφα διλήμματα (2014-12-03 00:00:00.0)
Πληρωμές 3,74 δισ. ευρώ στις βιομηχανίες φαρμάκου (2013-11-28 00:00:00.0)
Ξοδεύτηκαν 2 δισ. ευρώ (2004-11-02 00:00:00.0)
Για τρίτη φορά φέτος, ανατιμήσεις στα φάρμακα (2002-12-07 00:00:00.0)
Τι έπρεπε να γίνει και τι έγινε (1997-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ