Τρίτη 17 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Προχωρούν οι ετοιμασίες για τις νέες πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Στις 22 Γενάρη βγαίνουν τα τρακτέρ στις πλατείες | Καθημερινές περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά από Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες

Συγκέντρωση αγροτών του Πηλίου στον Βόλο
Συγκέντρωση αγροτών του Πηλίου στον Βόλο
Με καθημερινές περιοδείες στα χωριά, συσκέψεις και άλλες δράσεις που οργανώνουν Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι, συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, με την έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 22 Γενάρη.

Στις συσκέψεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αποτυπώνεται η αγανάκτηση για τη στάση της κυβέρνησης, η οποία, όπως και όλοι οι προκάτοχοί της, όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα για τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών με βάση το πλαίσιο των αιτημάτων τους, αλλά ταυτόχρονα προχωρά σε μια προκλητική προπαγανδιστική επιχείρηση, ισχυριζόμενη ότι τάχα «τα περισσότερα προβλήματα των αγροτών λύνονται» ή ότι πρόκειται για «εθιμικές και υποκινούμενες» κινητοποιήσεις, με στόχο να μην υπάρξει μαζική συμμετοχή. Στο παιχνίδι αυτό συντρέχουν και συνδικαλιστές από τον χώρο της ΝΔ, καθώς και παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης.

Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, οι αποφάσεις που ήδη παίρνουν για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις οι μαζικοί φορείς της αγροτιάς δείχνουν ότι για τους βιοπαλαιστές της υπαίθρου δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης, ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν. Συνειδητοποιείται ταυτόχρονα πως ό,τι κέρδισαν τα προηγούμενα χρόνια ήταν αποτέλεσμα σκληρών πολυήμερων αγώνων.

Διεκδικούν αναπλήρωση του εισοδήματός τους και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής

Από σύσκεψη στο Αμύνταιο
Από σύσκεψη στο Αμύνταιο
Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βγαίνουν για άλλη μια φορά στους δρόμους γιατί βλέπουν το έτσι κι αλλιώς ισχνό εισόδημά τους να μειώνεται κι άλλο από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, λόγω των αυξήσεων σε πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, ζωοτροφές και εφόδια.

Ταυτόχρονα, σε πολλές περιοχές της χώρας βλέπουν τους βιομηχάνους και τους μεγαλεμπόρους να αρπάζουν την παραγωγή κάτω του κόστους, αξιοποιώντας και το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών.

Στις άμεσες διεκδικήσεις τους ξεχωρίζει το αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.

Ταυτόχρονα διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, καθώς και κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Διεκδικούν ακόμα προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα η καρδιά του αγροτικού κινήματος, η Θεσσαλία

Το σύνθημα για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις δίνεται και αυτήν τη φορά από τη Θεσσαλία. Σε κάθε νομό είναι καθημερινές οι περιοδείες και οι συσκέψεις σε χωριά ή επαρχιακό επίπεδο.

Στη Λάρισα, οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου πραγματοποίησαν χτες σύσκεψη όπου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την Κυριακή 22 Γενάρη συλλαλητήριο με τρακτέρ, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου, με τον Στέλιο Τσικριτσή, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, να τονίζει μεταξύ: «Ολα τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής του δήμου Τυρνάβου έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα το τελευταίο έτος από μια σειρά αρνητικών παραγόντων, χωρίς την υπαιτιότητα των αγροτών. Ελπίζουμε λοιπόν να δοθούν από την κυβέρνηση ποσά που θα καλύπτουν την απώλεια εισοδήματος για τα αχλάδια, τα σταφύλια, αλλά και τα ροδάκινα - νεκταρίνια. Στα ροδάκινα - νεκταρίνια είχαμε πριν λίγα χρόνια τον πλήρη εμπαιγμό, όταν σε ολόκληρο τον νομό Λάρισας αποζημιώθηκαν ελάχιστα στρέμματα, διότι σκόπιμα επιλέχθηκαν ποικιλίες οι οποίες δεν βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη ενίσχυση, του 2021, κανένας συνάδελφός μας δεν αποζημιώθηκε, όπως στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας».

Αύριο Τετάρτη, στις 12 μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων της περιοχής. Η αγωνιστική θέληση των αγροτοκτηνοτρόφων της επαρχίας Ελασσόνας αποτυπώθηκε και στη μαζική συμμετοχή στις εκλογές των Αγροτικών Συλλόγων Τσαριτσάνης και Σαρανταπόρου την προηγούμενη Κυριακή.

Συσκέψεις θα γίνουν ακόμα την Πέμπτη 19 Γενάρη στα Φάρσαλα και την Παρασκευή 20 Γενάρη στην Αγιά.

Στην Καρδίτσα γίνονται συσκέψεις σε χωριά προκειμένου να υπάρξει μαζική συμμετοχή στην παγκαρδιτσιώτικη σύσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή 20 Γενάρη στον Παλαμά. Παράλληλα πραγματοποιούνται εκλογές σε Αγροτικούς Συλλόγους, ενώ σήμερα θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Στα Τρίκαλα γίνονται περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, ενώ ταυτόχρονα προγραμματίζονται συγκέντρωση στις 21 Γενάρη στη Φαρκαδόνα και συλλαλητήριο με τρακτέρ στην πόλη των Τρικάλων τη Δευτέρα 23 Γενάρη.

Στη Μαγνησία, μετά τη μαζική κινητοποίηση της προηγούμενης Παρασκευής, την Κυριακή έγιναν συσκέψεις στο Ριζόμυλο και προγραμματίζονται την Πέμπτη στη Ζαγορά και την Παρασκευή στο Αϊδίνι.

Σε Πέλλα και Ημαθία

Τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών θα βγάλουν την Κυριακή 22 Γενάρη και οι αγρότες σε Πέλλα και Ημαθία, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους σε άλλες περιοχές.

Στο πλαίσιο της αγωνιστικής προετοιμασίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αγροτικών συλλόγων της Πέλλας και μεμονωμένων αγροτών στο Γυψοχώρι, όπου αναλύθηκαν οι διεκδικήσεις κόντρα στα μεγάλα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής.

Στις κινητοποιήσεις στις 22/1 αποφάσισαν να συμμετάσχουν και οι αγρότες του ορεινού όγκου Αρνισσας και περιχώρων, και καλούν την Κυριακή στις 10 π.μ. στην πλατεία της Αρνισσας.

Στο μεταξύ, συσκέψεις οργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και καλεί τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά. Χθες πραγματοποίησε σύσκεψη στην Επισκοπή και τις επόμενες μέρες προγραμματίζει: Σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ. στο Στενήμαχο. Αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. στην Ειρηνούπολη. Την Πέμπτη 19 Γενάρη στις 7 μ.μ. στα Μονόσπιτα. Την Παρασκευή 20 Γενάρη στις 7 μ.μ. στο Ροδοχώρι.

Σύσκεψη πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, με μαζική συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων από χωριά της Εορδαίας και του Αμυνταίου, ακόμα και αγροτών από την Αρνισσα, την Καστοριά και τη Φλώρινα.

Πολύμορφη δραστηριότητα και στην υπόλοιπη χώρα

Αντίστοιχα, στην υπόλοιπη χώρα προγραμματίζονται οι εξής συσκέψεις:

Σήμερα Τρίτη:

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας στις 6 μ.μ. στο παλιό δημαρχείο Απόστολου Παύλου στο Μακροχώρι.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Ανθήλης στις 11 π.μ.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Στυλίδας - Εχιναίων στις 6 μ.μ.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Δομοκού στις 7 μ.μ. στο Περιβόλι Δομοκού.

Αύριο Τετάρτη:

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Αταλάντης στις 5.30 μ.μ.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Μακρακώμης στις 8 μ.μ.

-- Στις 7.30 μ.μ. στου Καράτουλα Ηλείας.

Την Πέμπτη 19 Γενάρη:

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας στις 7 μ.μ. στη Λαμία, στο ξενοδοχείο «Σαμαράς».

Την Παρασκευή 20 Γενάρη:

-- Στις 7.30 μ.μ. στην Αμαλιάδα (Εργατικό Κέντρο).

-- Στις 7.30 μ.μ. στα Μακρίσια Ηλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ