Τρίτη 17 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΠΑ (ΠΡΩΗΝ ΟΑΕΔ)
Συνεχίζεται το καθεστώς ομηρίας για τους 4.000 συμβασιούχους στην Υγεία

Εφτά χρόνια δουλειάς με διαρκείς ανανεώσεις, χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα

Ο εγκλωβισμός συνεχίζεται για τους 4.000 εργαζόμενους που απασχολούνται ως συμβασιούχοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε ένα καθεστώς διαρκούς ομηρίας, με τσακισμένα δικαιώματα, αφού αντί να μονιμοποιηθούν, με την έναρξη του νέου έτους και στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ανανεώθηκε η σύμβασή τους για άλλους 12 μήνες, «υπό τους ίδιους όρους και στις ίδιες θέσεις».

Σημειώνεται ότι πρόκειται για εργαζόμενους που μπαίνουν πια στον 7ο χρόνο αδιάκοπης εργασίας, σε 100 διαφορετικές ειδικότητες στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε θέσεις μόνιμου προσωπικού, στελεχώνοντας επιτυχώς ολόκληρα τμήματα, κλινικές και διευθύνσεις. Μάλιστα, μέσα στην καρδιά της αντιμετώπισης της πανδημίας έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν πολύτιμες υπηρεσίες, αποδεικνύοντας πόσο αναγκαία είναι η εργασία τους για το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ αναγνωρίζεται στην απόφαση του ΔΣ της ΔΥΠΑ, όπως και στη σχετική επιστολή του υπουργείου Εργασίας, πως οι εργαζόμενοι αυτοί «παρέχουν κρίσιμη και ουσιαστική υποστήριξη» και πως «η εμπειρία και οι δεξιότητες που έχουν αποκτήσει καθιστούν αναγκαία την παρουσία τους για την εύρυθμη λειτουργία των δομών και των φορέων Υγείας», παραμένουν και με τη νέα απόφαση σε διαρκή ομηρία.

«Οι εργαζόμενοι αν και θα έπρεπε ήδη να έχουν μονιμοποιηθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που παραμένει αθωράκιστο, όχι μόνο εγκλωβίζονται σε διαρκή ομηρία που ανανεώνεται ανά έτος αλλά παραμένουν παγωμένοι στο ίδιο μισθολογικό καθεστώς, δεν αναγνωρίζονται προϋπηρεσία, ωριμάνσεις», σημειώνει σε δήλωσή του ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), από την πλευρά των εκπροσώπων των εργαζομένων με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού.

Και συμπληρώνει ότι «στις πρώτες συζητήσεις γύρω από τα συνολικά δικαιώματα των εργαζομένων, η απάντηση στο ΔΣ της ΔΥΠΑ και κυρίως από την κυβέρνηση ήταν πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι ενταγμένοι σε πρόγραμμα με σαφείς τους όρους και το οικονομικό σκέλος του, τα οποία δεν μπορούν να μεταβληθούν».

Αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για κατάφωρη αδικία σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων, ο Θ. Γκώγκος σημειώνει ότι «είναι στο χέρι των εργαζομένων στα νοσοκομεία, των σωματείων τους, συνολικά του εργαζόμενου λαού, να διορθωθεί αυτή η αδικία, να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με προσλήψεις και υποδομές, να μονιμοποιηθούν οι 4.000 εργαζόμενοι, να αυξηθεί ο μισθός τους, να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ