Τρίτη 17 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φυσικό φαινόμενο» το μακελειό διαρκείας στους χώρους δουλειάς

Ως ...«φυσικό φαινόμενο» επιχείρησε να παρουσιάσει ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, χτες από τη Βουλή, το μακελειό που γίνεται με νεκρούς και σακατεμένους στους χώρους δουλειάς, δείχνοντας έτσι ποιες είναι οι σχετικές διαθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στα εργοδοτικά εγκλήματα και κλείνοντας το μάτι στους εργοδότες να συνεχίσουν να παίζουν κορόνα - γράμματα τη ζωή των εργαζομένων για το κέρδος τους.

«Καμία χώρα στον κόσμο, όσο αναπτυγμένο κοινωνικό κράτος και αν έχει, όσο προστατευτική και αν είναι με τους εργαζομένους, δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει τα εργατικά ατυχήματα», είπε προκλητικά και πρόσθεσε ότι «πραγματικά μακάρι να υπήρχε τρόπος να αποτραπούν όλα τα εργατικά ατυχήματα. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό»...

Οι παραπάνω φράσεις του Π. Τσακλόγλου, με τις οποίες πρόσφερε πλήρη κάλυψη στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις που με τους νόμους τους - όπως του Χατζηδάκη που μετέτρεψε τον ΣΕΠΕ σε διακοσμητικό στοιχείο - της οπλίζουν το χέρι, είναι η ουσία της απάντησης που έδωσε στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη, με την οποία μετέφερε τα αιτήματα των εργαζομένων της εταιρείας και όλης της περιοχής για τη διαλεύκανση των συνθηκών του εργατικού δυστυχήματος που έγινε στις 21 Δεκέμβρη στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας, με νεκρό έναν μόλις 30 ετών εργάτη.

Απαίτησε ακόμα να καταλογιστούν οι εργοδοτικές ευθύνες χωρίς καμία συγκάλυψη, να διερευνηθούν και τα υπόλοιπα περιστατικά και άλλα που αποκρύπτονται, όπως και να γίνουν όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι και να παρθούν από την εργοδοσία όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, την προστασία του περιβάλλοντος, την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης. Να σταματήσει το αίσχος της εντατικοποίησης με τα 12ωρα και να επανέλθουν οι απολυμένοι έμπειροι και εξειδικευμένοι εργάτες στη δουλειά τους, σύμφωνα και με την πρωτόδικη δικαστική απόφαση που τους δικαίωσε, να γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου.

Ο υφυπουργός αφού αποφάνθηκε ότι το να σκοτώνονται, να σακατεύονται ή να ακρωτηριάζονται εργάτες μέσα στους χώρους δουλειάς είναι λίγο - πολύ «μοιραίο», στη συνέχεια βρήκε ότι τελικά «είναι λάθος να επικαλείστε ότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας αυξάνουν τα εργατικά ατυχήματα»! Εκανε μάλιστα και διάφορες ατυχείς συγκρίσεις με χώρες της ΕΕ, «όπου οι εργασιακές σχέσεις χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό ελαστικότητας» και όμως αποτελούν τάχα εργασιακό παράδεισο...

Από εκεί και πέρα ο υφυπουργός ανέφερε ότι οι αιτίες του εργατικού δυστυχήματος ακόμα διερευνώνται.

Ο Λ. Στολτίδης ανέδειξε ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν ακόμα και με τη ζωή τους την εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων με την απαξίωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, μέχρι και τη δυνατότητα ομαδικών απολύσεων, ενάντια στις οποίες παλεύουν στον δρόμο του αγώνα και στα δικαστήρια οι απολυμένοι της ΒΦΛ.

Σημείωσε ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση οι πάνω από 130 εργαζόμενοι, που απολύθηκαν, με τη μακρόχρονη εμπειρία τους και την εξειδίκευσή τους, μαζί με το γεγονός ότι ήταν αορίστου χρόνου, εξασφάλιζαν σε μεγάλο βαθμό την υγεία και ασφάλεια όλου του προσωπικού και την αποφυγή ενός σοβαρού βιομηχανικού ατυχήματος για το οποίο ανησυχούν οι κάτοικοι της περιοχής μετά τις αρνητικές εξελίξεις στην επιχείρηση, τους εργολάβους που έχουν αναλάβει δράση κ.ο.κ. Ανέδειξε ότι είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη επαναπρόσληψης γιατί αφορά όχι μόνο τους 130 αλλά συνολικά την προστασία μιας ολόκληρης περιοχής, όπως και να σταματήσει η διαδικασία των παρένθετων και εργολαβικών εταιρειών. Χωρίς βέβαια να πάρει απάντηση από τον υφυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ