Τρίτη 17 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μετράνε τις δυνάμεις τους οι εργαζόμενοι, συνεχίζουν τον αγώνα για να «καπνίσει» ξανά η ΛΑΡΚΟ

Ο Π. Πολίτης μιλώντας στη σύσκεψη

RIZOSPASTIS

Ο Π. Πολίτης μιλώντας στη σύσκεψη
«Αδέρφια της ΛΑΡΚΟ, είμαστε μαζί σας. Σάρκα από τη σάρκα σας, ψυχή από την ψυχή σας»: Το μήνυμα αυτό έστειλαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και εκπρόσωποι Συνδικάτων και φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και συμμετείχαν μαζικά στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Κυριακής 15 Γενάρη, στον οικισμό του εργοστασίου της Λάρυμνας.

Εργαζόμενοι από κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, από την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας αντάμωσαν για μία ακόμη φορά με τα αδέλφια τους στη ΛΑΡΚΟ εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό τους, όποτε και όπου χρειαστεί, όπως και κάνουν τρία χρόνια τώρα στον μεγαλειώδη και δίκαιο αγώνα που δίνουν για τις εργασίες και τα σπίτια τους, για να καπνίσει ξανά το καμίνι της ΛΑΡΚΟ.

Παρά τα προεκλογικά παιχνίδια της κυβέρνησης, υψώθηκε το «τείχος» της εργατικής - λαϊκής απάντησης, με πρωταγωνιστές τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ. Αυτούς που «κρατάνε γερά» μετά από τόσους μήνες αγώνα, και σήμερα «ξαναμετρούν» τη μεγάλη τους δύναμη και αποφασισμένοι συνεχίζουν την πολύτιμη πάλη τους.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και με την τελευταία αυτή σύσκεψη ανανεώνουν και δυναμώνουν παραπέρα την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έγκλημα. Πήραν περισσότερη δύναμη και κουράγιο και ταυτόχρονα έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι δεν το βάζουν κάτω, αφού έχουν δίπλα τους ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας.


RIZOSPASTIS

Στη σύσκεψη την αμέριστη στήριξη του ΚΚΕ μετέφερε αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και στην οποία συμμετείχαν επίσης τα μέλη του ΠΓ, Γιώργος Μαρίνος, Κώστας Παρασκευάς και Γιάννης Πρωτούλης, και από την ΚΕ, οι Κώστας Μπασδέκης και Βάλσαμος Συρίγος. Επίσης, περιφερειακοί σύμβουλοι της Στερεάς Ελλάδας και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Παρευρέθηκαν επίσης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, οι δήμαρχοι Λοκρών, Θανάσης Ζεκεντές, και Διρφύων - Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς.

Το «παρών» έδωσαν ακόμα εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Σωματείων, συνταξιουχικών οργανώσεων, όπως και από Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ.

«Δεν πρόκειται να βάλουμε πλάτη στο έγκλημα»

«Για ακόμη μία φορά δίνουμε δυναμική απάντηση στον εμπαιγμό και την κοροϊδία», τόνισε στην εισήγησή του ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. «Δεν πρόκειται να βάλουμε πλάτη στο έγκλημα να παραμείνουν κλειστά το εργοστάσιο και τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τα επιδόματα ανεργίας. Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους το δικαίωμα στη ζωή και την εργασία. Δεν πρόκειται να υποταχθούμε στις επιλογές της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων που υπερασπίζεται», σημείωσε.


RIZOSPASTIS

Ο Π. Πολίτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε τη ΛΑΡΚΟ από θησαυρό σε κουφάρι, «με σχέδιο και συνειδητή επιλογή έχει σταματήσει τη λειτουργία της σε μία περίοδο που οι τιμές του σιδηρονικελίου έχουν σταθεροποιηθεί στα ύψη» και ενώ υπήρχαν χίλιοι τρόποι και δυνατότητες χρηματοδότησης, «η κυβέρνηση, ως συνέχεια όλων των προηγούμενων και στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διάλεξε την απαξίωση». Σημείωσε ότι «είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι 3 χρόνια, το παλεύουμε, συνεχίζουμε να είμαστε μέσα στο ρινγκ και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τη νίκη». «Εχουν βάλει λυτούς και δεμένους να μας πείσουν να συναινέσουμε και να τα αποδεχτούμε, αλλά δεν θα τους ξημερώσει τέτοια μέρα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ενημέρωση του ειδικού διαχειριστή ότι θα παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων μέχρι τις 31 Μάη, ο Π. Πολίτης σημείωσε ότι «ζύγισαν καλά την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, την αλληλεγγύη και για να αποφύγουν την ανάπτυξη νέων αγώνων στην προεκλογική περίοδο, κάνουν άλλον έναν ελιγμό. Θα ξανάρθουν, το γνωρίζουμε ότι θα ξανάρθουν. Θα είμαστε εδώ και θα τους περιμένουμε».

Τόνισε την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης έκφρασης αλληλεγγύης από την εργατική τάξη υπογραμμίζοντας ότι «έχοντας εσάς δίπλα μας, είμαστε ζωντανοί, όρθιοι και έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι τη νίκη, μέχρι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ να ξανακαπνίσει, μέχρι στα μεταλλεία να ξανασηκώσουν αντάρα τα φουρνέλα και να δώσουν την ανάσα που χρειάζονται τα πνευμόνια μας, τη βουή που χρειάζονται τα αυτιά μας», τόνισε και υπογράμμισε: «Μέσα από αυτήν τη δύναμη που μας δίνετε, τους λέμε και ας το βάλουνε μια και για πάντα στο μυαλό τους αυτοί που κυβερνούν σήμερα, κυβέρνησαν χτες, θα κυβερνήσουν αύριο: Τη ΛΑΡΚΟ θα την ξαναβάλουμε σε λειτουργία, ενιαία, όπως τη γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Θα ανακτήσουμε όλα τα δικαιώματά μας, θα πάρουμε πίσω και το τελευταίο ευρώ που μας χρωστούν από τον μόχθο μας, θα κερδίσουμε κι άλλα για να μπορέσουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας».

«Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι "βαρέλι δίχως πάτο", όπως λένε κάποιοι υπουργοί», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Εδρας, στην παρέμβασή του, επισημαίνοντας παράλληλα τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που την οδήγησαν συνειδητά στην απαξίωση και τη σημερινή διαλυτική κατάσταση. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στους διαγωνισμούς εκποίησης, τονίζοντας ότι εκθέτουν την κυβέρνηση και δικαιώνουν τους εργαζόμενους, τον αγώνα και τις θέσεις που έχουν καταθέσει.

«Στο πλευρό σας, όποτε και όπου χρειαστεί»

Συγκλονιστική ήταν για μία ακόμη φορά η παρουσία και έκφραση αλληλεγγύης από τους εκπροσώπους δεκάδων συνδικάτων και συλλόγων, από εργαζόμενους, συνταξιούχους, νεολαία, γυναίκες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Σωματείων και ένωσαν τις φωνές τους με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τον λαό της περιοχής.

Στη σύσκεψη χαιρετισμό απηύθυναν οι: Δημήτρης Μπάτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, Κώστας Καπούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας, Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, Κώστας Κολιούσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Νίκος Ρήνας, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, Λεωνίδας Γραμματικός, από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, και Γιάννης Μαρούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, η Φαλιά Θάνου από την Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Γιάννα Αστερίου, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Γυναικών ΛΑΡΚΟ, η οποία ανέφερε: «Δηλώνουμε παρούσες στον δίκαιο αγώνα για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, για να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας, για να μας επιστραφεί ο κλεμμένος μόχθος, για να μη μαραζώσει ο τόπος μας. Συνεχίζουμε αγωνιστικά μέχρι τη νίκη».

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και των φορέων σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αποτελεί φάρο και παρακαταθήκη για ολόκληρη την εργατική τάξη και διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να εκφράζουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους και να στέκονται δίπλα τους, όποτε και όπου χρειαστεί και σε όποια απόφαση πάρουν.

  • Εκτενή αποσπάσματα από την εισήγηση του Π. Πολίτη στη σύσκεψη θα δημοσιευθούν σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ