Σάββατο 23 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Οικογένεια Τενενμπάουμ»

Κοινωνική κομεντί παραγωγής 2001, σε σκηνοθεσία του Γουές Αντερσον

Η οικογένεια Τενενμπάουμ είναι μάλλον μια ασυνήθιστη περίπτωση οικογένειας. Και τα τρία παιδιά του Ρόιαλ και της Εθελάιν παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό είδος ιδιοφυίας. Ο Κας αγοράζει και πουλάει ακίνητα από την εφηβεία του κιόλας, διαθέτοντας μια μάλλον ασυνήθιστη αντίληψη και κατανόηση της διεθνούς οικονομίας. Η Μαργκότ έχει ένα μοναδικό ταλέντο στο γράψιμο. Και ενώ είναι ακόμα μαθήτρια, κερδίζει βραβείο με έπαθλο 50.000 δολάρια για το πρώτο της θεατρικό έργο. Ο Ρίτσι αποδεικνύεται μοναδικός στο τένις και κατακτά για τρεις συνεχόμενες χρονιές το αμερικάνικο πρωτάθλημα εφήβων.

Ομως, εντελώς ξαφνικά, κι ενώ τα τρία παιδιά βρίσκονται στην πιο τρυφερή τους ηλικία, ο Ρόιαλ Τενενμπάουμ αποφασίζει να τους εγκαταλείψει. Μετά από αυτό τα παιδιά - φαινόμενα βιώνουν μέσα στην ίδια τους την οικογένεια δυο δεκαετίες προδοσίας, αποτυχίας και απογοήτευσης, εξαιτίας του πατέρα τους.

Μέχρι που εκείνος επανέρχεται στο προσκήνιο για να βάλει τα πράγματα σε τάξη.

Αυτή η ασυνήθιστη οικογένεια είναι μια σαρκαστική κωμωδία χαρακτήρων, με λεπτό χιούμορ αλλά και συγκινητικές διαστάσεις, σχετικά με όλα όσα μπορούν να χωρίσουν αλλά και να δέσουν μια οικογένεια.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Γουές Αντερσον καταφέρνει να δώσει μια έντονη συναισθηματική διάσταση στη ροή των καταστάσεων, ενώ σχολιάζει διακριτικά - μέσα στην υπερβολή του πάντα - την οικογένεια, που ταλαιπωρεί, βασανίζει και δημιουργεί σωρεία προβλημάτων στα μέλη της, αλλά που τελικά είναι το μόνο περιβάλλον όπου αισθάνεσαι ασφάλεια και μπορείς να αναζητήσεις βοήθεια και κατανόηση.

Πέρα από την προσεγμένη σκηνοθεσία, το βασικό μέσον του Αντερσον για να τα πετύχει όλα αυτά χωρίς να γίνει μελοδραματικός, είναι το χιούμορ και η ειρωνεία των καταστάσεων. Το σενάριο είναι καλογραμμένο και ίσως ένα από τα καλύτερα της χρονιάς, με έξυπνους διαλόγους, κοφτερές ατάκες, με καλό χιούμορ. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές χωρίς υπερβολές. Ολοι φαίνεται να απολαμβάνουν αυτό που κάνουν.

Ετσι η οικογένεια Τενενμπάουμ γίνεται η πιο έξυπνη ταινία της χρονιάς και σίγουρα η καλύτερη επιλογή σας γι' αυτή τη βδομάδα.

«The Royal Tenenbaums»: Πρωταγωνιστούν: Τζιν Χάκμαν, Αντζέλικα Χιούστον, Μπεν Στίλερ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Οουεν Γουίλσον, Μπιλ Μάρεϊ, Ντάνι Γκλόβερ, Λουκ Γουίλσον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ