Τρίτη 31 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΤΗΣ COSCO
Συνεχίζουν να μετρούν σακατεμένους από την έλλειψη μέτρων προστασίας

Συνεχίζουν να μετρούν σακατεμένους οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ (δηλαδή της COSCO) από την άγρια εκμετάλλευση και την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς του λιμανιού (ντόκους, πλοία κ.ο.κ.), την ώρα που εκεί γίνεται χορός δισεκατομμυρίων. Το νέο εργατικό «ατύχημα» έγινε το περασμένο Σάββατο πάνω σε κατάστρωμα του πλοίου «Cma CGM La Peace», όταν κατά τη μεταφορά μεταλλικών μπαρών εγκλωβίστηκε κάτω από μπάρες το πόδι 47χρονου λιμενεργάτη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του και να χρειαστεί να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

«Αλλο ένα εργατικό "ατύχημα" προστίθεται στη μακρά λίστα. Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας είναι πάνω από τα κέρδη των εφοπλιστών και της COSCO - DPort», σημειώνει το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ των εργαζομένων στις προβλήτες, θυμίζοντας ότι «μιλάμε για το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου, που σφύζει από κέρδη». Ξεκαθαρίζει ότι το νέο αυτό εργατικό ατύχημα δεν είναι αποτέλεσμα της «κακιάς ώρας», ή της ατομικής ευθύνης ή απροσεξίας του κάθε λιμενεργάτη.

«Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, είναι αποτέλεσμα της ουσιαστικής απουσίας μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, μπροστά στην ανάγκη να βγουν γρήγορα τα κουτάκια τους και να βγάλουν γρήγορα τα δικά τους κέρδη».

Η ΕΝΕΔΕΠ επισημαίνει ότι η εργοδοσία «και τα τσιράκια της» ήδη «προετοιμάζουν να πετάξουν το "μπαλάκι" της ευθύνης στον συνάδελφο και να αποποιηθούν τις ευθύνες που βαραίνουν τους εφοπλιστές, την COSCO - DPort», κι αυτό ενώ «ως σωματείο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας κατ' επανάληψη έχουμε ζητήσει ως μέτρο να γίνεται έλεγχος πριν την εκτέλεση λιμενεργατικής εργασίας, ώστε να υπάρχει ασφαλής εκτέλεσή της», αίτημα που η εργοδοσία αρνείται να υλοποιήσει, «γιατί προφανώς ο χρόνος είναι χρήμα».

Το σωματείο τονίζει ακόμα ότι συνεχίζεται και «το απαράδεκτο καθεστώς για τους λιμενεργάτες να μην εφαρμόζονται τα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ)», παρότι πρόκειται για μια εργασία όπου καθημερινά οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε «κινδύνους που οφείλονται στην απουσία μέτρων για τη προστασία της ασφάλειας και της υγείας μας», ενώ επιπρόσθετα είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και αναγκάζονται να «φτύνουν αίμα» για να μην πέσει η «παραγωγικότητα» της COSCO - DPort.

Η ΕΝΕΔΕΠ ξεκαθαρίζει ότι «πρώτο μέλημά μας είναι να γυρνάμε σώοι και αρτιμελείς στις οικογένειες και στα παιδιά μας. Πρώτο μέλημά μας είναι να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια τα παιδιά μας, να απολαμβάνουμε τις χαρές της ζωής».

«Με όπλο μας την ενότητα, την αλληλεγγύη και τον αγώνα μας, θα επιβάλουμε τους όρους που διασφαλίζουν τις ζωές μας», δηλώνει και καλεί όλους τους λιμενεργάτες σε επιφυλακή, «να μην εκτελούν εργασίες σε συνθήκες που μπορεί να προκληθεί νέο εργατικό ατύχημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ