Τρίτη 31 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεν θα περάσει η προσπάθεια κουκουλώματος των εργατικών «ατυχημάτων»

Αγωνιστικές παρεμβάσεις την Πέμπτη, με αφορμή την απαράδεκτη εισαγγελική σύσταση

Τη μεθοδική προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να μετατρέψει την Επιθεώρηση Εργασίας σε μηχανισμό που αντί να υπερασπίζεται τους εργαζόμενους θα πρέπει στην καλύτερη περίπτωση να κρατά «ίσες αποστάσεις», ή ακόμα χειρότερα να επιβάλλει πρόστιμα στους ίδιους τους εργαζόμενους, καταγγέλλουν τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και οργανώνουν παρεμβάσεις την Πέμπτη 2 Φλεβάρη.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη αντιπροσωπεία των σωματείων θα βρεθεί στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης για να επιδώσει το ψήφισμά τους. Την ίδια μέρα, στις 6 μ.μ., προγραμματίζεται μηχανοκίνητη πορεία με αφετηρία το Αγαλμα Βενιζέλου, προς τα σημεία όπου σκοτώθηκαν εργαζόμενοι λόγω της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων και για τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Στο ψήφισμα που υπογράφουν τα σωματεία θυμίζουν την απαράδεκτη εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με την οποία «παραγγέλλει» προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές ότι «δεν θα πρέπει να συντάσσεται από την Επιθεώρηση Εργασίας έκθεση έρευνας για τα εργατικά ατυχήματα ήσσονος σοβαρότητας».

Τα σωματεία σχολιάζουν πως «είναι εξοργιστικό ότι για να στηρίξουν το επιχείρημά τους επικαλούνται, εκτός από τον νόμο Χατζηδάκη, τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό αναγγελιών εργατικών ατυχημάτων, που για το 2022 προσεγγίζει τις 14.000! Το αντικειμενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, οι οποίοι "πνίγονται" σε έναν ωκεανό υποθέσεων, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το κουκούλωμα των συνθηκών και αιτιών των εργατικών ατυχημάτων. Αλλωστε, ένα "ήσσονος σοβαρότητας" εργατικό ατύχημα μπορεί να φανερώνει ελλείψεις στην τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας και να αποτελεί προάγγελο ενός πολύ πιο σοβαρού ατυχήματος, ακόμα και θανατηφόρου».

Στον αντίποδα αυτής της επικίνδυνης πρακτικής, τα σωματεία απαιτούν άμεσα: Μαζικές προσλήψεις επιθεωρητών. Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση των ΕΞΥΠΠ. Να αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο ο γιατρός Εργασίας και ο τεχνικός Ασφαλείας. Να συγκροτηθούν σε όλους τους χώρους δουλειάς Επιτροπές Ασφάλειας και Υγείας από τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που επιτρέπουν εξοντωτικά ωράρια εργασίας, καθώς η κόπωση των εργαζομένων αντικειμενικά αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος.

Τέλος, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της Επιθεώρησης Εργασίας και στα σωματεία τους, στον αγώνα που δίνουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

Την κινητοποίηση οργανώνουν τα Σωματεία: ΣΕΤΕΠΕ, Οικοδόμων ν. Θεσσαλονίκης, Χημικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Φαρμάκου Κ. Μακεδονίας, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Ιματισμού Κ. Μακεδονίας, ΣΕΤΗΠ και Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τραυματίστηκε σοβαρά εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Πηνειού (2023-03-31 00:00:00.0)
Κάθε πέντε μέρες ένας νεκρός εργάτης (2023-02-16 00:00:00.0)
Δεν θα περάσει το κουκούλωμα των εργατικών «ατυχημάτων» (2023-02-03 00:00:00.0)
Ο αγώνας για μέτρα προστασίας δυναμώνει, κόντρα στις προσπάθειες κουκουλώματος (2023-02-01 00:00:00.0)
Δεν θα περάσει έτσι το νέο εργοδοτικό έγκλημα στα «Λιπάσματα» (2022-12-23 00:00:00.0)
Κινδυνεύει η ζωή τους (1996-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ