Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ανησυχία μη χαθούν η «επωφελής σχέση» και το «συμμαχικό πνεύμα»

Με οδηγό την προσπάθεια διαφύλαξης της «ΝΑΤΟικής συνοχής» συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις για τις καθυστερήσεις που προκαλεί η τουρκική στάση στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά και το παζάρι γύρω από την προμήθεια νέων F-16 που έχει ζητήσει η Αγκυρα.

Χτες, έγινε γνωστή νέα επιστολή, στην οποία συγκεντρώνουν τις υπογραφές τους Αμερικανοί γερουσιαστές (μετά από πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Τζιν Σαχίν και του Ρεπουμπλικάνου Τομ Τίλις), όπου επισημαίνεται καθαρά ότι «μια παραγωγική και αμοιβαία επωφελής διμερής σχέση ασφάλειας με την Τουρκία είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών» και πάνω σε αυτή την βάση συστήνεται η πώληση F-16 σε αυτήν μόνο εφόσον εγκρίνει άμεσα την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Εξηγείται πως η ανησυχία συνδέεται με την απειλή για «την ενότητα της συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) σε μια καίρια συγκυρία, όπου η Ρωσία συνεχίζει την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία», ενώ, επιβεβαιώνοντας την κινητικότητα που υπάρχει και από την πλευρά των δύο υποψήφιων προς ένταξη σκανδιναβικών χωρών, οι συντάκτες της επιστολής παραθέτουν σειρά μέτρων που «τρέχουν», ακριβώς επειδή γίνονται σεβαστές οι ανησυχίες για την ασφάλεια της Αγκυρας. Τονίζεται έτσι πως «συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ενίσχυση της ικανότητας επιβολής του νόμου για υποστήριξη των εκδόσεων και απελάσεων στην Τουρκία», οι δύο χώρες «έχουν επίσης ξεκινήσει διαδικασίες για την αναθεώρηση του ρυθμιστικού τους πλαισίου για τις εξαγωγές όπλων» και μάλιστα «η Σουηδία χορήγησε πρόσφατα μια από τις πρώτες άδειες εξαγωγής της από τη σουηδική αμυντική βιομηχανία για παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία από το 2019», ενώ και «η Φινλανδία εξετάζει επίσης τη χορήγηση αδειών εξαγωγής».

Τέλος, διατυπώνεται με σαφήνεια η δυσαρέσκεια επειδή η σχέση με την Τουρκία «επισκιάστηκε από τις συνεχείς καθυστερήσεις στην επικύρωση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ» αλλά δεν προσπερνιέται ότι «η Τουρκία έχει αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, καθώς η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται». Σε αυτήν τη βάση επισημαίνεται ότι «οι ΗΠΑ και η Τουρκία συνεργάζονται σε μια σειρά από προτεραιότητες ασφάλειας» και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο είναι που εξετάζεται και η πώληση F-16 στην Τουρκία, πάνω «σε μια κοινή κατανόηση της υποστήριξης προς τους δημοκρατικούς συμμάχους μας», με την επιστολή να προτρέπει την κυβέρνηση Μπάιντεν «να συνεχίσετε να συνεργάζεστε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, την αποστολή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και με τους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένων της Σουηδίας και της Φινλανδίας, για να ενθαρρύνετε την Τουρκία να ενεργήσει γρήγορα για την υποστήριξη της διατλαντικής ενότητας και να επικυρώσει τα πρωτόκολλα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Παζάρια με ΝΑΤΟ και «αντι-ισλαμική προπαγάνδα»

Στο μεταξύ, χτες, οι πρωθυπουργοί των δύο σκανδιναβικών χωρών είχε προγραμματιστεί να έχουν συνομιλίες στη Στοκχόλμη.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα, η κυβέρνηση Ερντογάν ανέστειλε τις συνομιλίες με Σουηδία - Φινλανδία, ύστερα και από συγκεντρώσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις (μεταξύ άλλων και στη Στοκχόλμη) όπου συμμετέχοντες έκαψαν αντίγραφα του Κορανιού. Η Αγκυρα ύψωσε τους τόνους κάνοντας λόγο για «αντι-ισλαμική προπαγάνδα», ζητώντας και την αντίδραση του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία, κάνοντας λόγο για «στοχοποίηση μουσουλμάνων» κ.τ.λ.

Ακολούθησαν ανακοινώσεις διαφόρων δυτικών διπλωματικών αποστολών στην Τουρκία (π.χ. Γερμανία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Σουηδία), με κάποιες από αυτές να κλείνουν την πρεσβεία ή το προξενείο τους, προειδοποιώντας τους πολίτες τους για «αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων» και την κυβέρνηση Ερντογάν να κάνει λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο κατά της Τουρκίας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, έσπευσε πάλι να συνδέσει τις ανησυχίες για την «ασφάλεια της Τουρκίας» και με την κατάσταση στο Αιγαίο, κατηγορώντας την Ελλάδα για «παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης», αλλά και για «ψεύτικη προπαγάνδα (που) είναι εναντίον του συμμαχικού πνεύματος», υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα ενοχλείται από το ανερχόμενο προφίλ της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο».

Στο μεταξύ, σε 28 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ενώ σημειώθηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.

Και στις βρωμοδουλειές για τη Συρία η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα τηλεφωνική συνομιλία με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, G. Pedersen, είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας. Συζήτησαν την κατάσταση στη χώρα και την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διοργάνωση εδώ «σειράς συζητήσεων» κατά τη διάρκεια τριημέρου μεταξύ διαπιστευμένων στη Συρία πρέσβεων και ειδικών απεσταλμένων, με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ