Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργίες και χτες σε κρίσιμους κλάδους

Νέο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού στις 11 Φλεβάρη, μέρα πανεθνικής δράσης

Συγκέντρωση απεργών έξω από εργοστάσιο της «Sanofi», ενάντια και στα σχέδια απόλυσης συνδικαλιστών
Συγκέντρωση απεργών έξω από εργοστάσιο της «Sanofi», ενάντια και στα σχέδια απόλυσης συνδικαλιστών
Τη μάχη ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση συνεχίζουν οι εργαζόμενοι και τα αγωνιστικά συνδικάτα στη Γαλλία, όπου χτες έγινε άλλη μία 24ωρη απεργία σε κρίσιμους κλάδους, δίνοντας συνέχεια και στην προχτεσινή απεργιακή μάχη που δόθηκε στο πλαίσιο της μέρας πανεθνικής δράσης, με πολύ μεγάλες διαδηλώσεις σε πάνω από 200 πόλεις όλης της χώρας.

Επόμενο μεγάλο σταθμό αποτελούν οι κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται στο πλαίσιο της νέας μέρας πανεθνικής αγωνιστικής δράσης το Σάββατο 11 Φλεβάρη, για την οποία και πάλι πολλά συνδικάτα προσανατολίζονται να προκηρύξουν 24ωρη απεργία.

Αποφάσεις για απεργία είχαν πάρει για χτες οι Ομοσπονδίες των Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, στην Ενέργεια και στα Ορυχεία, στα Λιμάνια και στις Αποβάθρες, με αιχμή την άμεση απόσυρση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην οποία επιμένουν η κυβέρνηση Μακρόν - Μπορν και σημαντικό μέρος της αντιπολίτευσης (π.χ. Ρεπουμπλικάνοι), που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη «εξυγίανσης των οικονομικών», εννοώντας τη διασφάλιση μεγαλύτερων περιθωρίων στήριξης της «ανταγωνιστικότητας» των γαλλικών μονοπωλίων, με κάθε τρόπο. Θυμίζουμε ότι η νέα μεταρρύθμιση προβλέπει την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη, από 62 που είναι σήμερα, με προϋπόθεση τη συμπλήρωση 43 χρόνων δουλειάς για κατοχύρωση δικαιώματος πλήρους σύνταξης. Αυξάνονται δηλαδή ακόμα περισσότερο τα εκατομμύρια των εργαζομένων που θα ανησυχούν για το αν θα πάρουν ποτέ σύνταξη, δεδομένων αφενός των διαστάσεων που αποκτούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, αφετέρου της έκθεσης όλο και περισσότερων εργαζομένων σε ένα εργασιακό περιβάλλον πολλαπλά εξαντλητικό, τόσο βιολογικά όσο και ψυχολογικά.

Ολα αυτά ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες βγάζουν αμύθητα κέρδη: Χτες ήταν η σειρά του ενεργειακού κολοσσού «Total Energies» να το επιβεβαιώσει. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το 2022 τα καθαρά της κέρδη έφτασαν στο επίπεδο - ρεκόρ των 36,2 δισ. δολαρίων, διπλάσια από ό,τι το προηγούμενο έτος, χάρη στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, με αφορμή και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος Πατρίκ Πουγιανέ ανέλυε στους δημοσιογράφους πόσο ευνοϊκό είναι το παγκόσμιο σκηνικό για τις εταιρείες Ενέργειας...

Τα παραπάνω δικαιώνουν ακόμα περισσότερο την αποφασιστικότητα με την οποία οι εργαζόμενοι του ομίλου έδωσαν τη χτεσινή απεργιακή μάχη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της κλαδικής τους Ομοσπονδίας (FNIC). Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αποθήκη καυσίμων που ο όμιλος διατηρεί στη Φλάνδρα η συμμετοχή στην απεργία εκτιμάται πως άγγιξε το 100%, στη μονάδα διύλισης στην περιοχή Ντονζ το 80% και στα διυλιστήρια σε Φεϊζίν και Νορμανδία το 70% και το 56% αντίστοιχα.

Ασπίδα κόντρα στην εργοδοτική επιθετικότητα

Την ίδια στιγμή, η οργάνωση του αγώνα απέναντι στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές μεγαλώνει την πείρα των εργαζομένων για την ευρύτερη πάλη τους κόντρα στην εργοδοτική επιθετικότητα.

Στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας στη Χημική Βιομηχανία, οι εργαζόμενοι της «Sanofi» (μεγάλος φαρμακευτικός όμιλος) στη μονάδα της Βιτρί-σιρ-Σεν (έξω από το Παρίσι) προχώρησαν σε μαζική συγκέντρωση, καταγγέλλοντας τους εκβιασμούς της διεύθυνσης, που μεθοδεύει διώξεις συνολικά 5 συνδικαλιστών.

Πάνω από 200 εργάτες απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο, καταγγέλλοντας την εργοδοτική επιθετικότητα. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι στη Γαλλία το δικαίωμα στην απεργία θα τίθεται υπό αμφισβήτηση από μια πολυεθνική που θέλει να είναι υπεράνω του νόμου», κατήγγειλε το συνδικάτο της CGT στον όμιλο της «Sanofi», καταδικάζοντας την «τιμωρητική εκδίκηση της εργοδοσίας για να "κόψει κεφάλια"».

Στα τέλη του 2022 οι εργαζόμενοι του ομίλου προχώρησαν σε πολυήμερους αγώνες, ζητώντας αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση σταθερής εργασίας για όλο το προσωπικό, και καταγγέλλοντας ότι την ώρα που τα μονοπώλια του Φαρμάκου «κολυμπάνε» στα κέρδη, επωφελούμενα και από τον τρόπο με τον οποίο οι αστικές κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν την πανδημία, οι εργατοϋπάλληλοι του κλάδου βλέπουν τους μισθούς τους να εξανεμίζονται και σε μεγάλο τους ποσοστό δουλεύουν με συμβάσεις προσωρινές και ελαστικές, χωρίς καμία διασφάλιση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ