Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κλιμακώνεται το παζάρι ΗΠΑ - ΕΕ για τις «πράσινες» μπίζνες

Τις συνεχιζόμενες κόντρες ΗΠΑ - ΕΕ στο φόντο των «πράσινων» επιδοτήσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν σε αμερικανικά και άλλα μονοπώλια, που μεταξύ άλλων μεταφέρουν την παραγωγή σε αμερικανικό έδαφος, υπαινίχθηκε η χτεσινή λιτή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Είχε προηγηθεί η συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, με τους ομολόγους της από Γαλλία, Μπρούνο Λε Μερ, και Γερμανία, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου αναφέρεται μόνο αδρά η ατζέντα της συνάντησης, που ήταν ο αμερικανικός νόμος «Για μείωση του πληθωρισμού», η «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ και το σχέδιό της για βιομηχανική ανάπτυξη. Αναφέρεται επίσης ότι «τόνισαν την ανάγκη να ενεργοποιήσουν την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επισπεύδοντας τη μετάβαση προς την Πράσινη Ενέργεια και την επίτευξη των συλλογικών κλιματικών στόχων».

Η «Ντόιτσε Βέλε» πάντως σε σχετικό ρεπορτάζ εκτιμούσε ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες για «σημαντικές εξελίξεις» που να μπορούν να δημοσιοποιηθούν στο παρόν στάδιο. Κατά το γερμανικό δίκτυο, αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στο ότι η ΕΕ «είναι υπεύθυνη για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις ή συμφωνίες στο θέμα με τις ΗΠΑ». Υποστηρίζει επίσης την αίσθηση του Χάμπεκ ότι το θέμα δεν έχει πάρει ακόμη «επείγουσες διαστάσεις» και ότι υπάρχει ακόμη χρόνος μερικών μηνών για «ικανοποιητικό συμβιβασμό».

Από την άλλη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «ποτέ δεν ήταν πρόθεση της ΕΕ να αλλάξει τον αμερικανικό νόμο» αλλά ζήτησε από τις ΗΠΑ να δείξουν «πλήρη διαφάνεια» στο εύρος των σχημάτων επιδότησης. Πρόσθεσε δε ότι τον καθησύχασαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ως προς αυτό το θέμα μη αποκλείοντας να δοθεί και για την ΕΕ μια λύση για κάποια συγκεκριμένα προϊόντα, όπως αυτές που δόθηκαν για Μεξικό και Καναδά. Ανέφερε επίσης ότι κάποια ευρωπαϊκά βιομηχανικά μονοπώλια, όπως αυτά της ηλεκτροκίνησης, των ηλεκτρικών μπαταριών και κρίσιμων πρώτων υλών, μπορεί να «ευεργετηθούν» από τις αμερικανικές κρατικές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις.

Αντίθετη στάση τήρησε σε αυτό το ζήτημα ο Ανταμ Πόζεν, πρόεδρος της «δεξαμενής σκέψης» «Peterson Institute», που θεωρεί ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει απέναντι στην αμερικανική οικονομική επιθετικότητα. Μιλώντας χτες στην οικονομική γαλλική εφημερίδα «Les Echos», υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «κακομεταχειρίζεται» τους οικονομικούς εταίρους της λόγω ενός «λαθεμένου» οράματος για την παγκοσμιοποίηση και προτρέπει την ΕΕ να καταθέσει αγωγή ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και να χρησιμοποιήσει το νέο σχήμα του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (TTC) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για να αμβλύνει τον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act - ΙRΑ).

Σε αυτό το φόντο, χτες, η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ανέφερε ότι ο αμερικανικός κολοσσός INTEL αξίωσε επιδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Βερολίνο, αντί για 6,8 δισ. που είχε υποσχεθεί η γερμανική κυβέρνηση. Κοντολογίς θα μπορούσε να κοστίσει ακριβότερα στους Γερμανούς φορολογούμενους η ανέγερση εργοστασίου ημιαγωγών από την INTEL στο Μαγδεμβούργο, που είναι στο ανατολικό τμήμα της χώρας. «Ο αμερικανικός κολοσσός θεωρεί απαραίτητο να εισπράξει κρατικές επιδοτήσεις 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», έγραψε η «Handelsblatt», επικαλούμενη κυβερνητικούς εκπροσώπους.

Στο μεταξύ, η Ινδία αναφέρει ότι σκοπεύει να αγοράσει πετρέλαιο «από οπουδήποτε το βρει σε πιο συμφέρουσα τιμή». Ο Ινδός υπουργός Ενέργειας, Hardeep Singh Puri, εκτίμησε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις εισαγωγές από αξιόπιστους εξαγωγείς παρά την πίεση της Δύσης να μην αγοράζει το προϊόν από τη Ρωσία.

Από την άλλη, το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές στη Ρωσία, μετέδωσε ότι μελετάται το ενδεχόμενο μιας εφάπαξ εισφοράς των επιχειρήσεων ώστε να μπουν στα ταμεία του κράτους περίπου 2,8 - 3,5 δισ. δολάρια. Ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αντρέι Μπελούσοφ, δήλωσε χτες ότι η Ρωσία εξετάζει την εισαγωγή ενός εθελοντικού έκτακτου φόρου για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Απολύσεων συνέχεια...

Τα σχέδια για απολύσεις περίπου 1.300 εργαζομένων της ανακοίνωσε χτες η «Zoom», εταιρεία που είχε ιδιαίτερα αυξημένη κερδοφορία κατά τη διετή περίοδο της πανδημίας. Η απόφαση αφορά το 15% του εργατικού δυναμικού της. Οπως σημείωσε το CNBC, μετά την εξέλιξη αυτή καταγράφηκε άνοδος 7% στις μετοχές της «Zoom».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Eric Yuan, ανέφερε σε ανάρτηση στο ιστολόγιό του ότι καθώς ο κόσμος συνεχίζει να προσαρμόζεται στη ζωή μετά την πανδημία της Covid, η εταιρεία πρέπει να προσαρμοστεί στην «αβεβαιότητα της παγκόσμιας οικονομίας» καθώς και στην «επίδρασή της στους πελάτες μας».

Εδώ και μήνες έχουν προηγηθεί ανάλογες κινήσεις με στόχο την απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και από άλλα μονοπώλια, όπως οι εταιρείες «Meta Platforms», «Google», «Microsoft», «Alphabet» και «Dell».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ