Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΜΙΛΙΑ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ»
Στο προσκήνιο η όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με Κίνα και Ρωσία

«Στην ισχυρότερη θέση για να ανταγωνιστούμε την Κίνα ή οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο», λέει ο Μπάιντεν

Copyright 2023 The Associated

Αιχμές και απειλές για κλιμάκωση του ανταγωνισμού με την Κίνα, αλλά και δεσμεύσεις παραπέρα στήριξης των αμερικανικών μονοπωλίων στον διεθνή ανταγωνισμό, περιείχε η καθιερωμένη ετήσια ομιλία για την «Κατάσταση της Ενωσης» που εκφώνησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χτες τα ξημερώματα στο Κογκρέσο. Τονίζοντας εξάλλου τουλάχιστον 13 φορές πως είναι έτοιμος να «τελειώσει τη δουλειά», υπαινίχθηκε ότι θέλει να διεκδικήσει και δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, έχοντας ήδη γιορτάσει τα 80ά του γενέθλια τον περασμένο Νοέμβριο.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ισχυρίστηκε ότι στη διάρκεια της προεδρίας του άλλαξε η κατάσταση με τις ΗΠΑ να χάνουν συνεχώς έδαφος στον ανταγωνισμό με τη ραγδαία ενισχυόμενη κινεζική οικονομία.

«Δεν θα ζητήσω συγγνώμη που επενδύουμε για να κάνουμε την Αμερική ισχυρή. Επενδύουμε στην αμερικανική καινοτομία, σε βιομηχανίες που θα καθορίσουν το μέλλον και στις οποίες η κυβέρνηση της Κίνας σκοπεύει να κυριαρχήσει», επεσήμανε μεταξύ άλλων, σε μια αναφορά που «ακουμπάει» και τις γκρίνιες των Ευρωπαίων «εταίρων» των ΗΠΑ για τα τεράστια πακέτα κρατικής στήριξης της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας.

«Σήμερα είμαστε στην ισχυρότερη θέση εδώ και δεκαετίες για να ανταγωνιστούμε την Κίνα ή οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος δε στην πρόσφατη κατάρριψη του κινεζικού αερόπλοιου πάνω από τις ΗΠΑ - το οποίο χαρακτηρίστηκε «κατασκοπευτικό» από την Ουάσιγκτον - είπε ότι έκανε πράξη την υπόσχεσή του για προστασία της χώρας.

Οι αναφορές του Μπάιντεν στην Κίνα προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Πεκίνου, με την εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ να τονίζει ότι η χώρα της «δεν φοβάται τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, αλλά αντιτίθεται στην προσπάθεια να καθοριστούν οι διμερείς σχέσεις στην τροχιά του ανταγωνισμού (...) Δεν είναι πρακτική μίας υπεύθυνης χώρας αυτή, να κατηγορεί μία άλλη ή να προσπαθεί να περιορίσει την ανάπτυξή της με τη δικαιολογία του ανταγωνισμού, με κόστος τη διατάραξη της παγκόσμιας βιομηχανικής και εφοδιαστικής αλυσίδας».

Ο Μπάιντεν στην ομιλία του στάθηκε επίσης στη συμμετοχή και τον ρόλο των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία (βλ. περισσότερα στη σελ. 19), ενώ αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας υποστήριξε πως οι ΗΠΑ έκαναν αυτό που κάνουν πάντα: Βγαίνουν δυνατότερες μετά από κάθε κρίση, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Καθώς ο αμερικανικός λαός, μετά τον βαρύ φόρο αίματος στην πανδημία από την πολιτική που αφήνει αθωράκιστη την υγεία του, βρέθηκε στη δίνη του τεράστιου πληθωρισμού που τσάκισε ακόμα περισσότερο το εισόδημά του, ο Μπάιντεν επιχείρησε να ρετουσάρει και το «φιλολαϊκό» προφίλ της κυβέρνησής του. Σε αυτό το πλαίσιο έστησε έναν ψευτοκαβγά με τους Ρεπουμπλικάνους, κατηγορώντας τους ότι θέλουν να καταργήσουν προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, όπως το ανεπαρκέστατο πρόγραμμα βασικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης Μedicare.

Κατά τ' άλλα, αναφέρθηκε πάλι εκτενώς στα μέτρα για τη στήριξη της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας, μεταξύ άλλων στα πεδία των υποδομών και των «πράσινων» επενδύσεων, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τα περί «αύξησης των νέων θέσεων εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ