Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Φτωχός 1 στους 5 συνταξιούχους

Βυθισμένοι στη φτώχεια είναι εκατομμύρια συνταξιούχοι στη Γερμανία, ενώ ο πληθωρισμός και οι αυξημένες τιμές Ενέργειας επιδεινώνουν τη διαχρονική τάση που υπάρχει την τελευταία δεκαετία για φτωχοποίηση όλο και μεγαλύτερου τμήματος συνταξιούχων και εργαζομένων. Εξάλλου, πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι άνω των 65 ετών αναγκάζονται να εργάζονται στη Γερμανία για να «βγάλουν» τον μήνα.

Οπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Εργασίας μετά από Ερώτηση στη γερμανική Βουλή, 1 στους 5 συνταξιούχους 65 ετών και άνω ζει στη φτώχεια, δηλαδή με μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1.135 ευρώ και επομένως βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως αυτό προσδιορίζεται βάσει μιας σειράς παραγόντων που σχετίζονται μεταξύ άλλων με το καθεστώς μισθών και εισφορών, το κόστος διαβίωσης και τη γενικότερη πορεία του πληθωρισμού.

Το όριο της φτώχειας στη Γερμανία και σε όλη την ΕΕ καθορίζεται ως το 60% του μέσου εισοδήματος.

Οπως επισημαίνει το Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών RND, τον Ιούλη του 2021 σχεδόν το 18% των συνολικά 19,6 εκατ. συνταξιούχων στη Γερμανία έπρεπε να ζήσουν με συντάξεις κάτω του ορίου της φτώχειας. Ενδιαφέρον μάλιστα έχει ότι το 2010 το ίδιο ποσοστό ανερχόταν στο 12,6%.

Παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων με πενιχρές συντάξεις.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει επίσης ότι από τον κίνδυνο φτώχειας στα γηρατειά πλήττονται κυρίως οι γυναίκες, ακόμα και οι εργαζόμενες στους κλάδους της Εκπαίδευσης ή της Υγειονομικής Περίθαλψης.

Ενα άλλο κρίσιμο στοιχείο που επιβαρύνει τη ζωή των συνταξιούχων έχει να κάνει με την «έκρηξη» στις τιμές των ενοικίων σε πολλές γερμανικές πόλεις τα τελευταία χρόνια. Κατά συνέπεια, ολοένα περισσότεροι συνταξιούχοι εξαρτώνται από το επίδομα στέγασης ή πρέπει να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ