Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
Νέα επιδρομή σε βάρος των μισθωτών

Φορολογικά χαράτσια και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που μετατρέπεται σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό

Η νέα απροκάλυπτη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και σε όφελος των γενικών αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου είναι η ουσία της λεγόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το πόρισμα της διορισμένης από την κυβέρνηση «Επιτροπής» αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο όλα όσα με τη μέθοδο της διαρροής πληροφοριών διαδίδονται, αποτελούν το προανάκρουσμα της νέας φορολογικής επίθεσης, με στόχο την εξυπηρέτηση των γενικών αναγκών του κεφαλαίου στις νέες συνθήκες της ΟΝΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην έκθεση περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τα έσοδα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για λογαριασμό των οποίων προτείνεται η επιβολή ενός ακόμη φόρου του λεγόμενου φόρου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο χαράτσι (στο οποίο ενσωματώνονται και διάφοροι ήδη υπάρχοντες φόροι) θα πληρώνεται από τους επιτηδευματίες και επαγγελματίες των διαφόρων δήμων της χώρας, ενώ σύμφωνα με την καθ' υπαγόρευση της κυβέρνησης πρόταση ο κάθε δήμος θα μπορεί να αυξομειώνει το σχετικό ποσό υποτίθεται ανάλογα με την... ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει στους δημότες του. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σκοπεύει να πετσοκόψει μέχρι και να εξαφανίσει τους «αποδιδόμενους πόρους» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να καταργήσει δηλαδή πλήρως τη χρηματοδότηση των δήμων μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού. Είναι φανερό ότι ένα μέρος της πολιτικής είσπραξης φόρων μετακυλίεται στους δήμους, οι οποίοι στο νέο πλαίσιο λειτουργίας τους θα αναλαμβάνουν για λογαριασμό της εκάστοτε κυβέρνησης και το όποιο πολιτικό κόστος της φορολογικής πολιτικής. Αυτός, πάνω κάτω, είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει την «απεξάρτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» από τους πόρους του Κρατικού Προϋπολογισμού και την ανάθεση φορολογικών εξουσιών στους ΟΤΑ.

Η φοροεπιδρομή σε βάρος των εργαζόμενων και συνταξιούχων έχει και συνέχεια. Το καθ' υπαγόρευση πόρισμα, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», «προτείνει» σχεδόν εξ ολοκλήρου κατάργηση των δαπανών που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Ετσι η λεγόμενη από την κυβέρνηση και τα φερέφωνά της «απλοποίηση του φορολογικού συστήματος» σημαίνει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των εκπιπτόμενων δαπανών για: Αγορά αγαθών, τόκους στεγαστικών δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία, ενοίκια, δαπάνες για ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δαπάνες για φροντιστήρια κ.ά. Και βέβαια κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι μένουν στο απυρόβλητο και διατηρούνται οι δαπάνες για τα διάφορα ασφαλιστήρια συμβόλαια...

Την ίδια ώρα οι γενναίες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο που ήδη έχουν νομοθετηθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα καλυφθούν και πάλι από τους εργαζόμενους. Ετσι στο όνομα της «φορολογικής εναρμόνισης» με την ΕΕ προτείνονται γενναίες αυξήσεις στη φορολογία ειδών ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, όπως στη βενζίνη και στα τσιγάρα. Στον αντίποδα βρίσκεται η μείωση του φόρου πετρελαίου για βιομηχανική χρήση. Η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ βάζει στο τραπέζι ακόμη και την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή που ισχύει για ορισμένα νησιά του Αιγαίου, καθώς και την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό είναι φανερό ότι η προτεινόμενη αύξηση του αφορολόγητου στα 4 εκατ. δρχ. δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων και συνταξιούχων, καθώς η κυβέρνηση με το άλλο χέρι παίρνει τα διπλά και τριπλά από τους εργαζόμενους. Ενα ακόμη μέτρο, που ακόμη μελετάται κατά πόσο είναι σκόπιμο να περιληφθεί στην έκθεση της Επιτροπής, είναι η μείωση του «αγγελιόσημου», προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνση της διαφήμισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ