Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Κλιμακώνεται ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ογκολογικής Μονάδας στο Παίδων

Κινητοποίηση χθες στο υπουργείο Υγείας | Συμβολική περιφρούρηση του Παιδοογκολογικού σήμερα από εργαζόμενους παιδιατρικών νοσοκομείων

Καθημερινές είναι πλέον οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο ιδιωτικοποιεί τη μοναδική Παιδοογκολογική Μονάδα της χώρας, καθώς αν ψηφιστεί στη Βουλή θα συσταθεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"», στο οποίο θα ενσωματωθούν και πτέρυγες των δημόσιων παιδιατρικών νοσοκομείων.

Χθες εργαζόμενοι από τα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο στάσης εργασίας ενάντια στο νομοσχέδιο.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες σωματείων όπως του ΓΝΕ «Θριάσιο», της ΕΙΝΑΠ, της ΠΟΕΔΗΝ, του Συλλόγου Γονέων Παίδων «Η Αγία Σοφία» και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Παρευρέθηκε επίσης ο Ηλίας Σιώρας, συνταξιούχος νοσοκομειακός γιατρός καρδιολόγος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Αθήνας.

Μετά από αίτημα των συγκεντρωμένων για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα απέκλεισε από τη συνάντηση την ΕΙΝΑΠ και επέμεινε στον ολιγομελή αριθμό της αντιπροσωπείας των εργαζομένων, που απαίτησαν την άμεση απόσυρση του εγκληματικού νομοσχεδίου. Η αναπληρώτρια υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα μεταφέρει τις αγωνίες και τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των φορέων για το νομοσχέδιο, για το οποίο ισχυρίστηκε ότι δεν θα έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.


Σήμερα οι γιατροί του «Αγία Σοφία» και το Σωματείο Εργαζομένων «Αγλαΐα Κυριακού» προχωρούν σε απεργία και στις 9 π.μ. σε συμβολική περικύκλωση του Παιδοογκολογικού, με το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ να καλύπτει τις κινητοποιήσεις.

Είναι ανάγκη και πρέπει να μείνει στα χαρτιά

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις απευθύνει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» του Σωματείου στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», σημειώνοντας ότι «ο κοινός αγώνας υγειονομικών - εργατικών σωματείων - μαζικών φορέων μπορεί να σταματήσει το έγκλημα της κυβέρνησης, που δωρίζει 3 Παιδοογκολογικές κλινικές και μία μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών στον όμιλο του εφοπλιστή - επιχειρηματία - μεγιστάνα πετρελαίων Βαρδινογιάννη!

Τα παιδιά μας σώζονται και ζουν χάρη στις προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των Νοσοκομείων Παίδων "Αγία Σοφία" και "Αγλαΐα Κυριακού".

Αυτές τις προσπάθειες τις δικές μας και των προκατόχων μας δεν τις δωρίζουμε σε επιχειρηματίες που "επενδύουν" στον παιδικό καρκίνο για να αυξάνουν τα κέρδη τους!

Το Παιδοογκολογικό νοσοκομείο ανήκει στον λαό!

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που μετατρέπει το μοναδικό δημόσιο Παιδοογκολογικό Κέντρο σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία "Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ»", παραδίδει τα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες, τις οικογένειές τους και το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου σε επιχειρηματία, το κράτος "απαλλάσσεται" από την ευθύνη του για την προστασία της υγείας των παιδιών!».

Υπενθυμίζει ότι στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα εξής:

  • Η χρηματοδότηση του Παιδοογκολογικού Κέντρου θα προέρχεται από τις πληρωμές των οικογενειών των παιδιών, είτε άμεσες είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων: «Οι πόροι του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου είναι τα ημερήσια νοσήλια και οι εισπράξεις από τις σχετικές με το αντικείμενό του ιατρικές πράξεις».
  • Το μόνιμο προσωπικό που εργάζεται στην Παιδοογκολογική Μονάδα μεταφέρεται στο ΝΠΙΔ, χωρίς καμία διευκρίνιση για τις συνέπειες στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα: «Το μόνιμο προσωπικό πάσης φύσεως που υπηρετεί στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων μεταφέρεται στο συνιστώμενο με τον παρόντα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου». Δεν υπάρχει καμία αναφορά για τους συμβασιούχους εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στο «Αγλαΐα Κυριακού», δεν αναφέρεται πουθενά ο όρος της μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί υλοποίηση των δηλώσεων του υπουργού Υγείας ότι η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ είναι "ένα μοντέλο που θέλουμε να έχουμε στα νοσοκομεία μας", καθώς και ότι το Νοσοκομείο Σαντορίνης - που με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ "λειτουργεί ως υποκατάστημα" της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας - είναι "πιλότος" για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», υπογραμμίζει η ΔΑΣ και υπενθυμίζει μερικές ακόμα χαρακτηριστικές δηλώσεις εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων:

«Οι προτάσεις για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργούν με τις διοικητικές προδιαγραφές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, είναι ένα αναγκαίο βήμα... Είναι λάθος να μιλάμε για δημόσια δωρεάν Υγεία. Η Υγεία είναι προϊόν, έχει κόστος και πληρώνεται. Το νοσοκομείο είναι επιχείρηση (...) και το μεγάλο σαράκι είναι η μονιμότητα των εργαζομένων».

Και τονίζει η ΔΑΣ: «Οι στόχοι αυτοί αποτελούν συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες". Αποκαλύπτεται τελικά ότι οι "δωρεές" και "χορηγίες" των δήθεν "φιλάνθρωπων" καπιταλιστών αξιοποιούνται για την επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο είναι ανάγκη και μπορεί να μείνει στα χαρτιά!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ