Πέμπτη 2 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Αμεση απάντηση με μαζική κινητοποίηση στα γραφεία της εταιρείας

Απέτυχε η προσπάθεια των ΜΑΤ να τη διαλύσει | Κινητοποιήσεις και σε Θεσσαλονίκη - Λάρισα | Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες αύριο

Από την καθιστική διαμαρτυρία στα γραφεία της «Hellenic Train»
Από την καθιστική διαμαρτυρία στα γραφεία της «Hellenic Train»
Με το σύνθημα «Οι νεκροί μας - Τα κέρδη τους», φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα διαμαρτυρία στα γραφεία της εταιρείας «Hellenic Train» στη Λ. Συγγρού.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε σιωπηρά, με τους φοιτητές καθισμένους να ανάβουν κεριά στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στις οικογένειες των θυμάτων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται πολλοί φοιτητές. Απαίτησαν επίσης να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας, να μη συγκαλυφθεί ή κρυφτεί τίποτα, ενώ μπροστά από το μπλοκ των Συλλόγων είχε απλωθεί ένα μαύρο πανί.

Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, που φρουρούσαν την είσοδο της εταιρείας, εξαπέλυσαν απρόκλητη επίθεση κατά της κινητοποίησης, με χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, επιχειρώντας να διώξουν τους φοιτητές. Ωστόσο δεν κατάφεραν να διαλύσουν τα μπλοκ των Συλλόγων, που ανασυντάχθηκαν και παρέμειναν στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

Ακολούθησε δυναμική πορεία από τη Συγγρού προς το Σύνταγμα και τη Βουλή, με τις δυνάμεις καταστολής να συνεχίζουν την προσπάθεια διάλυσης της κινητοποίησης, ρίχνοντας διαρκώς χημικά.

Από την πορεία φοιτητών και νεολαίων προς τη Βουλή
Από την πορεία φοιτητών και νεολαίων προς τη Βουλή
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας καλούν σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή στα Προπύλαια, στις 12 μ.

Δυναμικά στη Θεσσαλονίκη

Συμβολική καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα και φοιτητικοί σύλλογοι στη Θεσσαλονίκη, στον σιδηροδρομικό σταθμό, εκφράζοντας την οργή τους για τον χαμό δεκάδων ανθρώπων.

Αφού κατέθεσαν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων - πολλά από τα οποία σπούδαζαν στα πανεπιστήμια της πόλης - οι φοιτητές και οι φοιτήτριες συνέχισαν με πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κρατώντας πλακάτ όπου γραφόταν «Η τραγωδία δεν θα ξεχαστεί» και «Θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας» αλλά και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ολα για τα κέρδη και τον επενδυτή, κόστος η ασφάλεια και η ανθρώπινη ζωή».

Η πορεία κατέληξε στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου προαναγγέλθηκε νέα κινητοποίηση φοιτητών και μαθητών αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στην Καμάρα.

Προκλητική ήταν η στάση της αστυνομίας, καθώς μόλις έφτασαν οι φοιτητές στον σταθμό δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να αφήσουν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων, αλλά αποτραβήχτηκαν μετά την κατακραυγή.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι απαιτούν να εξασφαλιστεί όλη η αναγκαία βοήθεια στους τραυματίες και στις οικογένειές τους. Αντίστοιχες αποφάσεις έλαβαν Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, των Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ Καβάλας αλλά και Τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που παράλληλα καλούν όλους τους φοιτητές των Ιδρυμάτων τους να συμμετάσχουν στις κατά τόπους αιμοδοσίες για να σταλεί αίμα στα νοσοκομεία της Λάρισας.

Στη Λάρισα

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Εκατοντάδες ήταν οι φοιτητές, οι μαθητές αλλά και οι εργαζόμενοι της Λάρισας που συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία του ΟΣΕ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το έγκλημα στα Τέμπη.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι Φοιτητικών Συλλόγων, της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, των Συλλόγων Ποντίων, Κρητικών και Βλάχων φοιτητών και του Εργατικού Κέντρου, καταγγέλλοντας την πολιτική που φτάνει να θυσιάζει ακόμα και τη ζωή του λαού για τα κέρδη των λίγων, ενώ τόνισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η αλληλεγγύη με τη συμμετοχή στις αιμοδοσίες που οργανώνονται.

Μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης, που κατέληξε στο αρχαίο θέατρο. Εκεί κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακοινώθηκε νέα κινητοποίηση αύριο Παρασκευή, στις 12.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στη συγκέντρωση και στην πορεία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αλέξη Ζορμπά, Γραμματέα της ΤΕ Λάρισας, αλλά και οι υποψήφιοι βουλευτές Λάρισας με το ΚΚΕ Θανάσης Αθανασιάδης, Γιάννης Σκόκας, Μαρία Μπαρμπούτη και Περικλής Καζαντζίδης.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στον Βόλο.


Λάρισα
Λάρισα
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις (2021-02-11 00:00:00.0)
Εθελοντική αιμοδοσία και άλλες δράσεις (2020-04-07 00:00:00.0)
Στις άλλες πόλεις (2008-05-24 00:00:00.0)
Ο νόμος-πλαίσιο να μην εφαρμοστεί (2007-10-12 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη - Ηράκλειο (2007-10-05 00:00:00.0)
Δυναμικά συνεχίζουν οι φοιτητές (2001-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ