Παρασκευή 3 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Θρήνος και οργή για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Στους 57 οι νεκροί | Η εταιρεία δεν έχει ενημερώσει ακόμα για τον ακριβή αριθμό των επιβατών

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών συνεχίζονται στον τόπο της τραγωδίας

MotionTeam

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών συνεχίζονται στον τόπο της τραγωδίας
Δύο μέρες έχουν περάσει από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και το συναίσθημα που κυριαρχεί στην πόλη της Λάρισας, αλλά και σε όλη τη χώρα, είναι της θλίψης και της οργής για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Εξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου φτάνουν οι σοροί που έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, διαδραματίζονται τραγικές σκηνές. Γονείς, συγγενείς και φίλοι των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους θρηνούν για τους νεκρούς, άλλοι περιμένουν με αγωνία να μάθουν για δικούς τους ανθρώπους που αγνοούνται. Εντός της ημέρας σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η ενημέρωση των συγγενών για τα αποτελέσματα της ταυτοποίησης μέσω DNA.

Την οδύνη διαδέχεται η οργή για το έγκλημα που συντελέστηκε πάνω στις ράγες μιας πολιτικής που θυσιάζει την ασφάλεια για τα κέρδη. Η φράση «αλήτες, μου φάγατε το παιδί», που φώναζε μια μάνα μόλις ταυτοποίησε το παιδί της, δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Μεγάλη αγανάκτηση επικρατεί και για το γεγονός ότι η εταιρεία «Hellenic Train» δεν είχε στοιχεία για τη θέση και το βαγόνι όπου βρισκόταν ο κάθε επιβάτης, παρά το γεγονός ότι τα εισιτήρια είχαν αγοραστεί ηλεκτρονικά και με ονοματεπώνυμο. Δεν είχε ακριβή στοιχεία ούτε καν για τον συνολικό αριθμό των επιβατών του μοιραίου τρένου που συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία...

Η οργή των συγγενών θυμάτων και αγνοούμενων ξεχειλίζει

INTIME NEWS

Η οργή των συγγενών θυμάτων και αγνοούμενων ξεχειλίζει
Η επίσημη ενημέρωση κάνει λόγο για 46 επιβεβαιωμένους νεκρούς μέχρι τώρα. Ωστόσο η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεοντάρη, μιλώντας σε Μέσα Ενημέρωσης δήλωσε ότι οι νεκροί πλέον ανέρχονται στους 57. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, χτες μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο 14 απανθρακωμένες σοροί. Κατά την ίδια, οι αγνοούμενοι που έχουν δηλωθεί στην ΕΛ.ΑΣ. είναι 56, ενώ υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο κάποιοι επιβάτες του τρένου να μην έχουν δηλωθεί.

Προβλέπεται ότι τα θύματα θα είναι περισσότερα, και ο συνολικός αριθμός θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθούν η έρευνα σε όλα τα βαγόνια και η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης μέσω του DNA από το ειδικό κλιμάκιο της αστυνομίας. Οι διασώστες τονίζουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βρέθηκαν σε κάποια από τα βαγόνια μπορεί τελικά να είναι μεγαλύτερος από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, αφού - ενδεικτικά - στο δεύτερο βαγόνι, το οποίο απομακρύνθηκε από το σημείο της σύγκρουσης, οι διασώστες ανέμεναν να βρουν λείψανα από 13 άτομα αλλά τελικά εντοπίστηκαν τα λείψανα περισσότερων ανθρώπων.

Σε κρίσιμη κατάσταση 6 τραυματίες

Την ίδια ώρα, 54 τραυματίες από τη σύγκρουση των τρένων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας και 6 είναι διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση. Συγκεκριμένα, 21 τραυματίες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, στο ΑΧΕΠΑ 14 και άλλοι 3 στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεννηματάς».

Επίσης, 2 νοσηλευόμενοι βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και άλλοι 2 στα Νοσοκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας. Η κατάσταση 35 τραυματιών που νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας - εκτός από όσους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ - είναι διαχειρίσιμη και βρίσκονται όλοι εκτός κινδύνου.

Δύο χειρουργεία ολοκληρώθηκαν σε παιδιά που είχαν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ πρώτες βοήθειες παρασχέθηκαν σε όλους τους τραυματίες. Κάποιοι, μάλιστα, μετά τις πρώτες ώρες και αφού δέχτηκαν τη φροντίδα των γιατρών στα ΤΕΠ, πήραν εξιτήριο.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Το τρίτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας του δυστυχήματος στα Τέμπη επιχειρούσαν χτες να τεμαχίσουν τα συνεργεία, ώστε να μοιραστεί το βάρος του και να μετακινηθεί, καθώς εκεί επικεντρώνονται στο εξής οι έρευνες για τον εντοπισμό επιβατών. Παράλληλα, με τη βοήθεια γερανοφόρων οχημάτων ειδικές ομάδες συνεχίζουν να επιχειρούν στα δύο πρώτα βαγόνια, που έχουν γίνει μια άμορφη μάζα σιδερικών και έχουν καεί ολοσχερώς. Τα πάντα γίνονται με μεγάλη προσοχή, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης και του μεγάλου όγκου των βαγονιών.

Σύμφωνα με τις αρχές, θα ελεγχθούν όλα τα κομμάτια του τρένου ξανά και ξανά μέχρι να υπάρξει η βεβαιότητα ότι έχουν ερευνηθεί τα πάντα. Οι διασώστες και οι ομάδες της ΕΜΑΚ, βήμα - βήμα, ερευνούν κάθε σπιθαμή των βαγονιών και αναζητούν διόδους για να μπορέσουν να εισέλθουν σε όλα τα σημεία.

Προθεσμία έλαβε ο σταθμάρχης

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 11.30 χτες το πρωί προσήχθη στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας ενώπιον του εισαγγελέα ο 59χρονος σταθμάρχης Λάρισας, παίρνοντας τριήμερη προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί, αύριο Σάββατο. Αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες, δεδομένου ότι έχει ήδη παραδεχτεί το μοιραίο λάθος του.

Χαρακτηρίζεται υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται, εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια (άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ).

Ακόμα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καλεί τον επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλο, να αναζητήσει τους υπαίτιους, «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου κι αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν», και η έρευνα να μην περιοριστεί στις ευθύνες συγκεκριμένων ατόμων. Επίσης, ήδη έχουν ξεκινήσει από συγγενείς θυμάτων οι κινήσεις για την κατάθεση αγωγών εναντίον όλων των υπεύθυνων για την τραγωδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ