Παρασκευή 3 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανοιχτή αντιπαράθεση «στρατοπέδων» στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του G20

Πεκίνο και Μόσχα εμφανίστηκαν πιο έντονα σε κοινή γραμμή

Από τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του G20 στην Ινδία

AFP

Από τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του G20 στην Ινδία
Χωρίς κοινό ανακοινωθέν ολοκληρώθηκε χθες η σύνοδος των ΥΠΕΞ του G20 στην Ινδία, σε μία ακόμα χαρακτηριστική αποτύπωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εντείνονται με σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κατά τη σύνοδο διακρίθηκαν ξεκάθαρα τα δυο βασικά «στρατόπεδα», της «Δύσης» από τη μια και το «στρατόπεδο» Κίνας - Ρωσίας από την άλλη. Πεκίνο και Μόσχα εμφανίστηκαν πιο έντονα σε κοινή γραμμή, μετά και την πρόσφατη κινεζική «ειρηνευτική» πρόταση για την Ουκρανία. Μάλιστα, Κίνα και Ρωσία ήταν τα μόνα μέλη της συνόδου, που απέρριψαν τη φράση «πλήρης και άνευ όρων αποχώρηση (των ρωσικών στρατευμάτων) από το έδαφος της Ουκρανίας».

Οπως δήλωσε ο Ινδός ΥΠΕΞ, Σ. Τζαϊσάνκαρ, οι 20 ομόλογοί του δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για την έκδοση κοινής δήλωσης, λόγω των «διαφορετικών απόψεών» τους για τη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας κι επιπλέον «διάφορα μέρη είχαν διαφορετικές απόψεις για πολλά θέματα».

Μεταξύ άλλων, η Ρωσία επέμεινε να περιλαμβάνεται στο τελικό ανακοινωθέν η ανάγκη να διεξαχθεί «αμερόληπτη έρευνα» για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους ρωσικούς αγωγούς μεταφοράς αερίου Nord Stream 1 και 2 για τις οποίες έχει κατηγορήσει τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Η επίδραση αυτής της σύγκρουσης στις χώρες που επηρεάστηκαν από την πανδημία του κορονοϊού είναι επιζήμια, πρόσθεσε ο Ινδός ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι «ο παγκόσμιος νότος χρειάζεται ακόμα βοήθεια». Η Ινδία, φετινή οικοδέσποινα της συνόδου, δεν έχει καταγγείλει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, τάσσεται υπέρ μιας διπλωματικής λύσης και έχει αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, επωφελούμενη από τις ευρωατλαντικές κυρώσεις και τις μεγάλες εκπτώσεις με τις οποίες απάντησε η Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, κατήγγειλε ότι η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του G20 αμαυρώθηκε για μία ακόμη φορά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ζήτησε από τη Ρωσία να ανανεώσει τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι «χωρίς ντροπή ενταφιάζει τη συμφωνία για τα σιτηρά» και ζήτησε πλήρη απεμπλοκή των ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων από τις κυρώσεις.

Οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας είχαν δεκάλεπτη συνάντηση στο «πόδι», όπως αναφέρθηκε, στο περιθώριο της συνόδου και ο Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον προτίθεται να στηρίξει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της για όσον καιρό χρειαστεί.

Ρωσία και Κίνα εμφανίστηκαν σαν ένα μπλοκ και μάλιστα οι ΥΠΕΞ τους συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου και κατηγόρησαν τα κράτη της Δύσης ότι χρησιμοποιούν «τον εκβιασμό και τις απειλές» για να επιβάλλουν τις απόψεις τους σε άλλα κράτη. Ο Ρώσος υπουργός Σ. Λαβρόφ και ο Κινέζος Τσιν Γκανγκ «ομόφωνα απέρριψαν τις απόπειρες παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και επιβολής μονομερών προσεγγίσεων μέσω του εκβιασμού και των απειλών», ανέφερε η ρωσική διπλωματία.

Παράλληλα οι δύο υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση σχετικά με τη γρήγορη εξέλιξη του διμερούς πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας Μόσχας και Πεκίνου.

Επίσης, μίλησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία και τη θέσης της κινεζικής διπλωματίας σχετικά με «πολιτική διευθέτηση». Την προηγούμενη Παρασκευή το Πεκίνο έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο 12 σημείων, με βασικό άξονα την άμεση εκεχειρία και τη διεξαγωγή «ειρηνευτικών» συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Η Γερμανία θα εξοπλίζει και θα εκπαιδεύει τις ουκρανικές δυνάμεις

Η Γερμανία θα συνεχίσει να εξοπλίζει και να εκπαιδεύει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για να διαπραγματευτεί το Κίεβο από τις καλύτερες δυνατές θέσεις, ξεκαθάρισε χτες ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς, μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο για τον έναν χρόνο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόθεση του Βερολίνου να συμμετάσχει μαζί με άλλα κράτη του ΝΑΤΟ στις λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία, σκιαγραφώντας τον μελλοντικό γεωπολιτικό ανταγωνισμό Δύσης - Ρωσίας για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, με όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα να εξοπλίζονται και να προετοιμάζονται για μακρόχρονη σύγκρουση.

Ο Σολτς επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, λέγοντας πως τις επόμενες βδομάδες θα παραδοθούν περισσότερα αντιαεροπορικά άρματα μάχης «Gepard» και αντιπυραυλικά συστήματα «Iris-T», ενώ γίνονται ενέργειες για παροχή περισσότερων πυρομαχικών.

Το Βερολίνο έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 3.000 Ουκρανούς στρατιώτες από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας και πάνω από 1.000 ακόμη θα εκπαιδευτούν στο εγγύς μέλλον, πρόσθεσε. «Η χώρα μας συντονίζει τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας τη Γερμανία κέντρο της Ευρώπης για την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων».

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσε την Κίνα να μην παραδώσει όπλα στην «επιτιθέμενη Ρωσία» και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της «για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων».

Eνόψει της μακρόχρονης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ευρώπη και τον ηγετικό ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει η Γερμανία, ο καγκελάριος τόνισε, για ακόμη μια φορά, ότι θα μπει «τέλος στην παραμέληση των ενόπλων δυνάμεων» και υποσχέθηκε σημαντική ενίσχυσή τους, με σύγχρονους εξοπλισμούς όπως τα αμερικανικά μαχητικά «F-35» κ.ά.

Κριτική στην κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελευθέρων άσκησε ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φρ. Μερτς, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο Σολτς πέρυσι περιέγραψε τη ρωσική εισβολή ως «σημείο καμπής», αλλά «δεν έχουν συμβεί πολλά από τότε» για τη γερμανική «άμυνα». «Χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, η Ουκρανία θα ήταν εδώ και καιρό στα χέρια της Ρωσίας», σημείωσε.

«Θα πρέπει να οργανώσουμε την ασφάλεια στην Ευρώπη ενάντια στη Ρωσία για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της CDU, «καταγγέλλοντας» πως αντί το Βερολίνο να προσεγγίζει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για «αμυντικές» δαπάνες, ο «αμυντικός» προϋπολογισμός του 2023 έχει μειωθεί κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022.

Το εθνικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που έχει πιο «φιλορωσική στάση», εμφανίστηκε χτες με έντονους αντιαμερικανικούς τόνους, λέγοντας πως «αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας» και «οι δύο πλευρές θα πρέπει να εστιάσουν σε μία διπλωματική λύση». Ο συμπροεδρεύων της AfD, Τ. Κρουπάλα ισχυρίστηκε ότι «από τον πόλεμο η Ουκρανία είναι εξίσου χαμένη, όσο και η Ρωσία. Για μία ακόμη φορά υπάρχει μόνο ένας νικητής και αυτός είναι οι ΗΠΑ».

Η σοσιαλδημοκρατική Αριστερά (Linke), που θεωρεί τη Ρωσία μέρος της λεγόμενης «αρχιτεκτονικής ασφάλειας» της Ευρώπης, ζήτησε για ακόμη μια φορά να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις διαπραγματεύσεις παρά στην αποστολή όπλων.

Συνομιλίες με το Κίεβο για δυτικές «εγγυήσεις ασφαλείας»

Επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο για σχετική πρωτοβουλία Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας, ο Σολτς είπε χθες ότι η Γερμανία και οι Δυτικοί «σύμμαχοί» της βρίσκονται σε συνομιλίες με το Κίεβο για «μελλοντικές εγγυήσεις ασφαλείας» στο πλαίσιο της προετοιμασίας για «ειρήνη» στην Ουκρανία.

«Τέτοιες εγγυήσεις ασφαλείας έρχονται ωστόσο με την προϋπόθεση ότι η Ουκρανία αμύνεται επιτυχώς σε αυτόν τον πόλεμο», είπε και κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της.

Ο ίδιος πάντως εκτίμησε πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν δεν είναι επί του παρόντος ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Αντίθετα, είπε, «βασίζεται σε απειλές» όπως η αναστολή της συμμετοχής της Μόσχας στην αμερικανορωσική Συνθήκη New START για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Ο Σολτς μεταβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ, όπου προγραμματίζεται να συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, για συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

Η Μόσχα «αναγκάστηκε να αναστείλει τη συμμετοχή της» στη New START, επειδή η Ουάσιγκτον τη χρησιμοποιεί για να βοηθήσει την Ουκρανία να επιτεθεί σε ρωσικές στρατηγικές εγκαταστάσεις, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Σ. Ριάμπκοφ στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό, χθες στη Γενεύη. «Η κατάσταση εντάθηκε περαιτέρω μετά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αξιολογήσουν την ασφάλεια των ρωσικών στρατηγικών εγκαταστάσεων που περιγράφονται στη New START, βοηθώντας το καθεστώς του Κιέβου να διεξάγει ένοπλες επιθέσεις εναντίον τους», είπε.

Η Ουάσιγκτον είναι «ξεκάθαρα αποφασισμένη» να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές, σύμφωνα με τον ίδιο. Χαρακτήρισε ολοένα και πιο ανησυχητική την κατάσταση σχετικά με τη Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), η οποία δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ «με υπαιτιότητα των ΗΠΑ», και επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του Πούτιν ότι αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν πρώτες σε πυρηνικές δοκιμές «θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε αναλογικά».

Μόσχα: Καταγγέλλει χτυπήματα Ουκρανών σε ρωσικό έδαφος

Ουκρανοί σαμποτέρ άνοιξαν πυρ εναντίον ενός κινούμενου αυτοκινήτου στην περιοχή του Μπριάνσκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σκοτώνοντας έναν άμαχο και τραυματίζοντας ένα παιδί, κατήγγειλε χθες ο περιφερειάρχης Αλ. Μπογκομάζ, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια» από ουκρανική ομάδα σαμποτέρ.

Ο κυβερνήτης κατήγγειλε ακόμα ότι η τοποθεσία Klimovsky της περιοχής δέχτηκε επίθεση από ουκρανικό drone και κάηκε μία κατοικία στο χωριό Sushany, ενώ το χωριό Lomakovka στον δήμο Starodubsky δέχτηκε βομβαρδισμό όλμων του ουκρανικού στρατού, που κατέστρεψε δύο σπίτια.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σκηνοθέτησε μια «προβοκάτσια», αλλά φάνηκε επίσης να υπαινίσσεται ότι κάποιας μορφής επιχείρηση διενεργήθηκε πράγματι από Ρώσους αντικυβερνητικούς.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB ανέφερε ότι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου εξουδετέρωσαν «μια ένοπλη ομάδα Ουκρανών εθνικιστών» που είχαν διασχίσει τα σύνορα και ότι βρέθηκε μεγάλος αριθμός εκρηκτικών μηχανισμών.

Στη Λευκορωσία, η κρατική τηλεόραση πρόβαλε πλάνα ενός ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό Λευκορώσων «ακτιβιστών» ότι το ανατίναξαν. Αντικυβερνητικοί υποστήριζαν ότι το περασμένο Σάββατο εξαπέλυσαν επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του «Beriev A-50», που βρισκόταν σε ένα αεροδρόμιο κοντά στο Μινσκ.

Στο μεταξύ, οι πολύμηνες σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην πόλη Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ) στο Ντονέτσκ και οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να προωθούνται σημαντικά. Με βάση και δηλώσεις αξιωματούχων του Κιέβου, ο ουκρανικός στρατός φαίνεται πως ετοιμάζει την υποχώρησή του, ωστόσο παραμένει όσο μπορεί, προκειμένου να καταφέρει στη Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερες απώλειες και να την αναγκάσει να αναλώσει πυρομαχικά και πόρους.

Το αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) εκτιμά ότι οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία σε νεκρούς και τραυματίες ανέρχονται σε 200.000 - 250.000, από τους οποίους 60.000 - 70.000 σκοτώθηκαν. Στις απώλειες περιλαμβάνονται Ρώσοι στρατιώτες, μισθοφόροι της «Wagner» και φιλορώσοι του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ρωσική κινητικότητα φαίνεται ότι υπάρχει και στην περιφέρεια του Χαρκόβου. Η Ουκρανία διέταξε χθες τους ευάλωτους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη Κουπιάνσκ, «λόγω του συνεχούς βομβαρδισμού της από τις ρωσικές δυνάμεις». Το Κουπιάνσκ είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις πριν έναν χρόνο, ανακαταλήφθηκε από τον ουκρανικό στρατό τον περασμένο Σεπτέμβρη και τώρα φαίνεται ότι ο ρωσικός στρατός περνά στην αντεπίθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χοντραίνουν» ο πόλεμος και τα πλήγματα σε Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα(2023-08-08 00:00:00.0)
Στρατιωτική κλιμάκωση στο πεδίο και παρασκηνιακά παζάρια για «ειρηνευτικές» διευθετήσεις(2023-03-02 00:00:00.0)
Πιο γρήγορες παραδόσεις όπλων ζητάει από τη Δύση το Κίεβο(2022-09-14 00:00:00.0)
Σκληραίνουν παζάρια και απειλές, στην επιφάνεια οι «συμμαχικές» αντιθέσεις(2022-02-09 00:00:00.0)
ΕΕ και Γερμανία επιδιώκουν πιο ενεργό ρόλο στα παζάρια Δύσης - Ρωσίας(2022-01-19 00:00:00.0)
Με «μαζικές συνέπειες» απειλεί τη Ρωσία το G7(2021-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ