Παρασκευή 3 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ - ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Δεν ξεχνώ! Τα κέρδη τους - οι ζωές μας!
  • Καταλήψεις, πορείες, πολύμορφες δράσεις σε σχολεία, σχολές και γειτονιές
  • Συγκέντρωση σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ. στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές ακόμα πόλεις

«Τα σχολειά κλειστά και οι μαθητές στους δρόμους! Για τα παιδιά στα Τέμπη... για τις οικογένειές τους... και για εμάς... Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή!», καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, που δίνει αγωνιστικό ραντεβού σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, μαζί με πολλούς φοιτητικούς συλλόγους. Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

«Σε αυτό το τρένο θα μπορούσε να ήταν ο καθένας και η καθεμία από εμάς, από τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Μόνο οργή και θλίψη αισθανόμαστε για τους δεκάδες νεκρούς, τις οικογένειές τους. Ακόμα μια φορά, φάνηκε με τον πιο τραγικό τρόπο πως οι ανθρώπινες ζωές, οι ζωές μας δεν μετράνε καθόλου μπροστά στα κέρδη των εταιρειών, στα κόστη που υπολογίζουν οι κυβερνήσεις και το κράτος», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Το χρωστάμε στα θύματα, στις οικογένειές τους, σε όλους μας, αυτές τις μέρες να μη σωπάσουμε. Αντίθετα, να ακουστεί όσο πιο δυνατά γίνεται: Καμία συγκάλυψη στο έγκλημα. Να δοθεί όλη η αναγκαία βοήθεια στους τραυματίες και τις οικογένειές τους. Να ενταθούν οι προσπάθειες εντοπισμού και απεγκλωβισμού των αγνοούμενων».


Η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρεται επίσης στις δράσεις που αναπτύχθηκαν μαζικά χτες στα σχολεία της Αττικής και σε όλη τη χώρα, εκφράζοντας το πένθος αλλά και την οργή των μαθητών για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα: ΟΡΓΗ, ΗΤΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΤΕΜΠΗ, ΣΤΕΙΛΕ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙΣ, ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ - ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ, ΠΑΜΕ ΚΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ... ήταν μερικά από τα μηνύματα που σχημάτισαν οι μαθητές στις αυλές των σχολείων τους είτε με τις τσάντες τους είτε με τα σώματά τους. Σε πολλά σχολεία οι μαθητές τήρησαν ενός λεπτού σιγή, χτες το πρωί, για τα θύματα, σε άλλα προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις, έφτιαξαν πανό και πλακάτ και κρέμασαν στα κάγκελα των σχολείων τους.

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας έκαναν χτες κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο φωνάζοντας «Στον βωμό του κέρδους θυσία οι νεκροί, δεν είναι δυστυχήματα, είναι επιλογή», ενώ ξεχωριστή ήταν και η κίνηση των μαθητών του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας που σχημάτισαν με τα σώματά τους το σήμα του πένθους στην αυλή του σχολείου τους, προετοιμάζοντας δε τα πανό τους για τη σημερινή κινητοποίηση επέλεξαν τους στίχους του Βάρναλη: «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα...».

Επίσης, δεκάδες είναι οι φοιτητικοί σύλλογοι που αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στη μεγάλη κινητοποίηση σήμερα στα Προπύλαια, για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, ενώ παράλληλα σε πολλές σχολές αποφασίζονται καταλήψεις για τη συμμετοχή των φοιτητών. Στις αποφάσεις και τα ψηφίσματά τους μεταξύ άλλων αναφέρονται οι τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της εταιρείας αλλά εκφράζεται και η τεράστια οργή όλων των φοιτητών της χώρας που ξεχειλίζει.

Παράλληλα οι σύλλογοι παίρνουν κι άλλες πρωτοβουλίες, όπως ο Φοιτητικός Σύλλογος Παντείου, που οργανώνει εθελοντική αιμοδοσία σήμερα από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα ΙΙ», και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νοσηλευτικής και Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών Τρίπολης, που οργανώνουν τριήμερη αιμοδοσία από χτες μέχρι και αύριο Σάββατο (ώρες 08.30 - 13.00 και 18.00 - 20.00) σε συνεργασία με τον Tομέα Αιμοδοσίας του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης.


Κάλεσμα ξεσηκωμού

Αποφάσεις συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση στην Αθήνα έχουν πάρει δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι.

«Βράζουμε από οργή! Νεκροί φοιτητές!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Μας εξοργίζουν η ψευτιά και τα κροκοδείλια δάκρυα! Οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματικές: Εχουν βάλει την υπογραφή τους στην πολιτική της απελευθέρωσης των μεταφορών, των ιδιωτικοποιήσεων...». «Η οργή μας, ΤΩΡΑ, να μετατραπεί σε αγώνα!», σημειώνει το ΜΑΣ, που καλεί «με κλειστές σχολές συμμετέχουμε στις μεγάλες φοιτητικές - μαθητικές κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις».

Πολλοί ήταν στην Πάτρα...

Στην Πάτρα, όπου πολλοί απ' τους νεκρούς φοιτητές είχαν βρεθεί για το τριήμερο της αποκριάς, το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε άμεσα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον σταθμό του ΟΣΕ από φοιτητικούς συλλόγους, απαιτώντας να μην κρυφτεί τίποτα απ' τα πραγματικά αίτια για όλα όσα έγιναν, με κεντρικό σύνθημα «Οι νεκροί μας - τα κέρδη τους». Παράλληλα, κάλεσαν σε αιμοδοσία στο Νοσοκομείο του Ρίου, ενώ θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή στις 12 μ. στην πλατεία Γεωργίου με πορεία προς τον σταθμό του ΟΣΕ. Την ίδια ώρα, καλούν σε συγκέντρωση και μαθητικά συμβούλια Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης.

Από τις πολύμορφες πρωτοβουλίες των μαθητών
Από τις πολύμορφες πρωτοβουλίες των μαθητών
Σε κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία του Πύργου καλούν σήμερα, Παρασκευή, στις 11 π.μ. μαθητικά συμβούλια Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης.

Τη στήριξή της στην κινητοποίηση των μαθητών εκφράζει η ΕΛΜΕ Ηλείας, που προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για τη διευκόλυνση της συμμετοχής όλων, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση για να διατρανώσουμε την οργή μας και την αγανάκτησή μας για το έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη, τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που μετατρέπει κάθε κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα και κέρδος», σημειώνει η ΕΛΜΕ.

Στη Μεσσηνία

Στη Μεσσηνία οι μαθητές έγραψαν «Οχι άλλα εγκλήματα» με τις τσάντες τους, χτες το πρωί, στην αυλή του σχολείου μαζί με το ανατριχιαστικό μήνυμα «Στείλε όταν φτάσεις», στο Γυμνάσιο - Λύκειο Πύλου, εκφράζοντας τη θλίψη και την οργή τους.

Από την πλευρά τους, οι Μαθητικές Οργανώσεις Μεσσηνίας της ΚΝΕ έστειλαν το δικό τους μήνυμα για το έγκλημα, με πανό έξω από κάθε σχολείο τους, διατρανώνοντας «Κόστος η ασφάλεια και οι υποδομές, του κράτους οι ευθύνες δολοφονικές» και «Προδιαγεγραμμένο έγκλημα και οι ένοχοι γνωστοί, ποτάμι να τους πνίξει να γίνει η οργή». Παράλληλα οργανώνουν τη συζήτηση για τη συνέχεια της δράσης μέσα σε κάθε σχολείο για να αποκαλυφθούν οι ευθύνες εδώ και τώρα!

Μαζική σιωπηλή πορεία στην Ηγουμενίτσα


Μαζική συμβολική κινητοποίηση πραγματοποίησαν μαθητές στην Ηγουμενίτσα, εκφράζοντας την οργή και τη θλίψη τους για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Μετά την ολοκλήρωση της σχολικής ημέρας, οι μαθητές των Λυκείων προχώρησαν σε μία σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας που αποτέλεσε την πιο δυνατή φωνή αλληλεγγύης για τα δεκάδες παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη.

«Κύμα» κινητοποιήσεων και στην Κρήτη

«Κύμα» καταλήψεων και πολύμορφων κινητοποιήσεων και στην Κρήτη.

Στο Ηράκλειο περίπου 11 σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη χθες από τους μαθητές που με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να εκφράσουν την θλίψη και την οργή τους για το πολύνεκρο δυστύχημα.

Οι μαθητές του 2ου Λυκείου Ηρακλείου, με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, έστειλαν ένα συγκινητικό μήνυμα. Συγκεντρώνοντας τις τσάντες στην αυλή του σχολείου τους, σχημάτισαν τη λέξη «Εφτασες;». Παρόμοια δράση πραγματοποίησαν και οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Ηρακλείου. Με ένα πανό που έγραφε «Να με πάρεις όταν φτάσεις. Ναι;» και «Πάμε κι όπου βγει», τηρώντας παράλληλα, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

«Το πολύνεκρο δυστύχημα ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα» κατήγγειλαν φοιτητικοί σύλλογοι και πρωτοβάθμια σωματεία και στο Ρέθυμνο με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο Εργατικό Κέντρο.

Σε άλλες πόλεις


Κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών γίνονται επίσης σήμερα σε:

Θεσσαλονίκη: Φοιτητικοί Σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών καλούν στις 6.30 μ.μ., στην Καμάρα.

Γιάννενα: Στις 6 μ.μ., στην Περιφέρεια.

Καβάλα: Στη 1 μ.μ, στην πλατεία Ελευθερίας.

Λαμία: Στις 6.30 μ.μ. στον σταθμό τρένων και στις 7 μ.μ. στην πλατεία Πάρκου.

Πύργος: Στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία (την κινητοποίηση στηρίζει η ΕΛΜΕ Ηλείας με στάση εργασίας 11 π.μ. - 2 μ.μ).

Φλώρινα: Στις 4 μ.μ., στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Χαλκίδα: Στη 1 μ.μ., στον σταθμό του ΟΣΕ.



ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στον δρόμο του αγώνα κερδίζει η ζωή»(2023-03-28 00:00:00.0)
Πολύμορφες δράσεις για το έγκλημα στα Τέμπη(2023-03-24 00:00:00.0)
Πολύμορφες δράσεις για το έγκλημα στα Τέμπη(2023-03-23 00:00:00.0)
Μεγάλες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, σε όλη τη χώρα(2023-03-14 00:00:00.0)
«Βράζει» η οργή σε σχολεία και σχολές(2023-03-08 00:00:00.0)
Με πολυμορφία συνεχίζουν τον αγώνα(2023-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ