Παρασκευή 3 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε χτες ότι είναι παράνομες οι απολύσεις 7 υπαλλήλων της αλυσίδας εστίασης «Starbucks» κρίνοντας πως η εργοδοσία παραβίασε τα εργασιακά τους δικαιώματα «εκατοντάδες φορές» στη διάρκεια προσπάθειας των εργαζομένων να συστήσουν σωματείο στο Μπάφαλο. Παρά την εργοδοτική τρομοκρατία, σε 289 καταστήματα της αλυσίδας στις ΗΠΑ οι εργαζόμενοι έχουν ψηφίσει υπέρ της ίδρυσης σωματείου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ παραμένει ο δημοφιλέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του 2024, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Emerson College. Με βάση την έρευνα, προηγείται με 55% στην πρόθεση ψήφου των Ρεπουμπλικάνων, έναντι 25% που παίρνει ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις. Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς με 8%. Στην ίδια έρευνα ο Τραμπ εμφανίζεται να επικρατεί σε μια αναμέτρηση με τον νυν Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, με 46% έναντι 42%, ενώ σε μια αναμέτρηση Ντε Σάντις - Μπάιντεν ο κυβερνήτης της Φλόριντα φαίνεται να είναι 4 μονάδες πίσω.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συγχάρηκε τον επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στη Νιγηρία, Μπόλα Τινούμπου, για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο, καλώντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση που αμφισβητεί το αποτέλεσμα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Πάνω από 210 άμαχοι έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο μήνα στο Λας Ανόντ, στην αποσχισθείσα σομαλική επαρχία Σομαλιλάνδη, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων που πρόσκεινται στη σομαλική κυβέρνηση και αυτονομιστών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της διαφιλονικούμενης πόλης Λας Ανόντ, περίπου 200.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους.

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ.-- Διαστημικό αεροσκάφος από το διαστημικό κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα, με τετραμελές πλήρωμα, αποτελούμενο από δύο Αμερικανούς, έναν Ρώσο και έναν Εμιρατινό, εκτοξεύτηκε με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η εκτόξευση έγινε από την εταιρεία «SpaceX», με πύραυλο Falcon 9. Το πλήρωμα έχει αναλάβει εξάμηνη επιστημονική αποστολή με στόχο μεταξύ άλλων τη διεξαγωγή περίπου 200 πειραμάτων.

ΜΟΥΣΚΑΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι κατάσχεσε τον Φλεβάρη ιρανικά όπλα, ανάμεσά τους και κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους, από πλοιάριο λαθρεμπόρων στα διεθνή ύδατα στον κόλπο του Ομάν. Το πλοίο εντοπίστηκε να πλέει νότια του Ιράν με υψηλή ταχύτητα τη νύχτα από ένα αμερικανικό αεροσκάφος και ένα βρετανικό ελικόπτερο.

ΡΙΑΝΤ.-- Οι υπουργοί Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Σαλμάν, και της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, συμφώνησαν να μελετήσουν τη μελλοντική συνεργασία τους στην εξέλιξη των ικανοτήτων εναέριας μάχης (FCAS) και το ενδεχόμενο βιομηχανικής συνεργασίας. Το εύρος της αναφερόμενης συμφωνίας δεν έχει ξεκαθαριστεί άμεσα. Το ακρωνύμιο FCAS χρησιμοποιείται ευρέως, περιγράφοντας προγράμματα για την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία «Eli Lilly» ανακοίνωσε ότι θα βάλει πλαφόν στο μηνιαίο κόστος για την αγορά ινσουλίνης, το οποίο θα φθάνει για τους ασθενείς στα 35 δολάρια. Επί χρόνια εκατομμύρια διαβητικοί (37 εκατομμύρια υπολογίζονται στις ΗΠΑ) πληρώνουν «χρυσά» τα αναγκαία φαρμακευτικά σκευάσματα, με τιμές που έφταναν ακόμα και τα 275 δολάρια. Σημειώνεται πάντως ότι και με τις νέες τιμές το φαρμακευτικό μονοπώλιο θα βγάζει τεράστια κέρδη, αφού το κόστος παρασκευής υπολογίζεται σε 10 δολάρια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ