Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΤΥΠ
Κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου

Το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω «ρημάζει» τέσσερα χρόνια μετά τον σεισμό
Το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω «ρημάζει» τέσσερα χρόνια μετά τον σεισμό
Στην αναγκαιότητα να γίνουν προσεισμικοί έλεγχοι και αναγκαίες παρεμβάσεις για σύγχρονα ασφαλή κτίρια επανέρχεται επιτακτικά το Σωματείο Εργαζομένων στην Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) ΑΕ με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, που ανέδειξε την ανάγκη για μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της ζωής, αλλά και τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία με τους 54.000 νεκρούς.

«Οι εργαζόμενοι στις Κτιριακές Υποδομές έχουμε βάλει εδώ και χρόνια σε πρώτη προτεραιότητα αυτό το ζήτημα και σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο σεισμό κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, χωρίς όμως να βλέπουμε καμία έμπρακτη ενέργεια πέραν κάποιων ανούσιων εξαγγελιών», τονίζει το Σωματείο.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, τονίζει το Σωματείο και επισημαίνει: «`Η θα τους υποχρεώσουμε να πάρουν εδώ και τώρα έμπρακτα και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας της δικής μας και των οικογενειών μας ή θα μας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην επόμενη τραγωδία, για την οποία τα μόνα που δεν γνωρίζουμε από τώρα είναι ο τόπος, ο χρόνος και οι απώλειες».

Η κατάσταση στα σχολεία μετά τον σεισμό του 2019

Το Σωματείο Εργαζομένων στην ΚΤΥΠ υπενθυμίζει ανακοίνωσή του μετά τον σεισμό στη Δυτική Αττική το 2019, όπου αποτυπωνόταν η κατάσταση των σχολικών κτιρίων. Τότε, «σε έναν σχετικά μικρό σεισμό, είχαμε δυσανάλογα μεγάλες ζημιές σε δεκάδες σχολεία, καθώς και απαράδεκτη διασπορά ευθυνών και απουσία κάθε ελέγχου ή εποπτείας από το κράτος για την κατάσταση των σχολείων και την ποιότητα των παρεμβάσεων που κατά καιρούς έχουν γίνει σε αυτά», όπως τονίζει. Με βάση τις απαντήσεις αρμόδιων υπουργών σε Ερώτηση του ΚΚΕ, το Σωματείο από το 2019 είχε επισημάνει τι ακολούθησε μετά τον σεισμό, παρουσιάζοντας γλαφυρά μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση:

«Ολοι οι σεισμόπληκτοι δήμοι, και όχι μόνο, απευθύνθηκαν κατευθείαν στην ΚΤΥΠ δηλώνοντας αδυναμία να κάνουν αυτοί τους ελέγχους! Η ΚΤΥΠ όντας πλέον αποδυναμωμένη σε μηχανικούς και επικαλούμενη μεγάλο φόρτο δουλειάς, τους κάλεσε - εγγράφως μάλιστα - να ακολουθήσουν την εξής "διαδικασία": Να κάνουν έναν πρώτο οπτικό έλεγχο οι... διευθυντές των σχολείων! Οπου έκριναν οι διευθυντές κάλεσαν τους μηχανικούς του δήμου και όπου αυτοί έκριναν, κάλεσαν την ΚΤΥΠ. Με αυτήν λοιπόν τη "διαδικασία" οι μηχανικοί της ΚΤΥΠ έλεγξαν τελικά 355 σχολεία εκ των οποίων τα 164 - δηλαδή σχεδόν τα μισά - βρέθηκαν με βλάβες! Από αυτά τα 29 - δηλαδή το 8% - είχαν τόσο σοβαρές βλάβες που εκκενώθηκαν! Συνεπώς, από τα συνολικά 3.080 σχολεία, μηχανικοί των δήμων και της ΚΤΥΠ πήγαν μόνο στα 909! Τα υπόλοιπα τα έλεγξαν ...οι διευθυντές τους!

Και από πάνω εκτιμούν ότι οι προσεισμικοί έλεγχοι δεν είναι και απαραίτητοι επειδή γίνονται συχνά σεισμοί, άρα ...και μετασεισμικοί έλεγχοι! Εξίσου απαράδεκτο είναι να αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα για να εφησυχάσουν τον κόσμο, δηλώνοντας και εγγράφως ότι από τα 3.080 σχολεία μόνο το 1% είχε βλάβες (το είπε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΤΥΠ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής μπροστά στην Ανώτατη Συνομοσπονδία και δεκάδες Συλλόγους Γονέων).

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι η ΚΤΥΠ έχει εικόνα μόνο για τα 355 σχολεία που έκανε ελέγχους και, με βάση αυτούς, σχεδόν τα μισά σχολεία είχαν βλάβες και το 8% εκκενώθηκαν λόγω σοβαρών βλαβών».

«Πρέπει άμεσα το κράτος να σταματήσει τη διάχυση ευθυνών και να αναλάβει με νομοθετική ρύθμιση και ουσιαστικά μέτρα την ευθύνη της εποπτείας, των ελέγχων και των αναγκαίων επισκευών για όλα τα δημόσια κτίρια, με πρώτα τα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλα σημαντικά δημόσια κτίρια», επισήμανε η ΚΤΥΠ τον Οκτώβρη του 2019, με το Σωματείο να διεκδικεί θεσμική κατοχύρωση της ΚΤΥΠ ως του κατεξοχήν αρμόδιου τεχνικού κατασκευαστικού φορέα του κράτους για τις δημόσιες κτιριακές υποδομές με προτεραιότητα στις υποδομές Παιδείας, Υγείας - Πρόνοιας και Δικαιοσύνης, καθώς επίσης: Ενίσχυση σε χρηματοδότηση και σε μηχανικούς των αναγκαίων ειδικοτήτων. Αναδιάρθρωση του φορέα και βελτίωση της λειτουργίας του, ώστε να ξαναρχίσουν με ταχύτατους ρυθμούς οι προσεισμικοί έλεγχοι, να επιταχυνθούν και να γίνουν όπως πρέπει οι επισκευές στα σχολικά και άλλα δημόσια κτίρια όπου βρέθηκαν βλάβες, αλλά και να υπάρχουν επάρκεια, ετοιμότητα και εξειδίκευση στην αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων. Παράλληλα να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί ένα γενναίο πρόγραμμα κατασκευής σύγχρονων και ασφαλών σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων στην Παιδεία, στην Υγεία, στη Δικαιοσύνη και αλλού με βάση τις ανάγκες.

  • Την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων της ΚΤΥΠ κατέθεσε ως Αναφορά το ΚΚΕ στη Βουλή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ